Rămâi conectat

Actualitate

Evaziunea fiscală va fi pedepsită mult mai aspru: 6 ani de închisoare dacă refuzi să prezinți la control documentele firmei

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un proiect de act normativ privind modificarea Legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale nr. 241/2005 a fost adoptat recent de deputati, in calitate de camera decizională.

Potrivit noilor reglementări,  contribuabilii care nu respecta regulile fiscale vor fi pedepsiți mult mai aspru decât până acum, aceștia riscând pedeapsa cu închisoarea până la 6 ani “refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu”, “impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri” sau “retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentând impozite sau contributii cu retinere la sursa”.

Noile reglementări legislative prevăd de asemenea majorarea pedepselor in cazul prejudiciilor financiare. În cazul unui prejudiciu mai mare de 100.000 de euro, în echivalentul monedei nationale, limita minima si limita maxima a pedepsei prevazute de lege se majoreaza cu 5 ani (în prezent, limita maximă este de 2 ani). Dacă prejudiciile depășesc suma de 500.000 de euro, limita minima si limita maxima a pedepsei prevazute de lege se majoreaza cu 7 ani (de la 3 ani cât este în prezent).

Proiectul de lege mai trebuie să fie promulgat de catre presedintele Romaniei si să fie publicat in Monitorul Oficial, pentru a-și produce efectele.

Noile prevederi aprobate recent adoptate de Camera Deputaților – articolele din Legea nr. 241/2005, modificate după cum urmează:

Art. 3. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani fapta contribuabilului care nu reface, cu intentie sau din culpa, documentele de evidenta contabila distruse, in termenul inscris in documentele de control.

Prevederea actuala: Art. 3. Constituie infractiune si se pedepseste cu amenda de la 50.000.000 lei la 300.000.000 lei (…)

Art. 4. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, in termen de cel mult 15 zile de la somatie.

 Prevederea actuala: Art. 4. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda (…)

Art. 5. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale.

 Prevederea actuala: Art. 5. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda (…)

Art. 6. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentând impozite sau contributii cu retinere la sursa.

Prevederea actuala: Art. 6. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 3 ani sau cu amenda (…)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea