Rămâi conectat

Politică Administrație

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, promovează economia circulară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, promovează economia circulară

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, promovează trecerea la o economie circulară, care implică repararea, renovarea, reciclarea și reutilizarea materialelor și produselor cât mai mult posibil, pentru reducerea deșeurilor și protejarea mediului, în contextul în care Comisia Europeană vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

Citește și: Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu – demersuri concrete pentru sprijinirea antreprenorilor

Într-un articol din prestigioasa revistă The Parliament Magazine, Victor Negrescu vorbește despre importanța dezvoltării economiei circulare la nivelul statelor membre, noua strategie europeană în materie dar și despre nevoia ca resursele europene să sprijine economia circulară.

Victor Negrescu subliniază că cele mai mici fapte, ale fiecăruia dintre noi, protejează mediul înconjurător, încurajând oamenii să recondiționeze și să reutilizeze echipamentele pe care deja le dețin, în contextul în care aprovizionarea cu unele materii prime este limitată. De asemenea, extracția și utilizarea materiilor prime au impact asupra mediului, crescând consumul de energie și emisiile de dioxid de carbon.

Europarlamentarul român a solicitat instituțiilor europene să ofere statelor membre posibilitatea de achiziționare, din fonduri nerambursabile, a produselor recondiționate și îmbunătățite, în condițiile în care acestea corespund standardelor de calitate și de mediu. Pentru a da un exemplu, în acest sens, acesta și echipa sa folosesc sisteme PC readuse la standarde de calitate și mediu adecvate.

Pentru îmbunătățirea accesului la serviciile economiei circulare este nevoie de sprijin din partea mai multor factori: instituții europene, naționale și autorități locale. Îmbunătățirea accesului la serviciile economiei circulare reprezintă un pas important, astfel încât consumatorul să poată decide singur dacă va cumpăra un produs nou sau îl repară și refolosește pe cel vechi.

Citește și: Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, continuă demersurile pentru alocarea de fonduri suplimentare educației

Trebuie să ținem cont, însă, că Uniunea Europeană produce anual peste 2,5 miliarde de tone de deșeuri. Economia circulară presupune tocmai reducerea la minimum a deșeurilor, iar când un produs ajunge la sfârșitul duratei sale de viață, materialele din care este făcut sunt păstrate și refolosite din nou. Susținerea economiei circulare la nivel european, ar avea multe beneficii, între care reducerea presiunii asupra mediului, stimularea inovării, crearea de noi locuri de muncă, iar consumatorii vor beneficia de produse mai durabile și vor economisi bani pe termen lung.

Uniunea Europeană și-a propus ca până 2050 să ajungem la neutralitate climatică, respectiv să nu mai emitem deloc gaze cu efect de seră, iar creșterea economică să fie decuplată de la utilizarea resurselor. O mare responsabilitate revine, pentru realizarea acestui deziderat, inclusiv comunităților locale. În județul Alba nu a fost, încă, finalizată halda de Gunoi de la Galda de Jos, deși termenul prevăzut era anul 2015, odată cu închiderea celei neconforme. Astfel, colectarea selectivă nu se poate realiza.

Totodată, la Alba Iulia, reabilitarea energetică a locuințelor individuale, pentru eliminarea emisiilor gazelor cu efect de seră produse de centralele termice individuale, a început cu mare întârziere și se desfășoară greoi. De asemenea, nu este încurajată utilizarea bicicletelor sau a altor mijloace de transport ecologice. Implicarea fiecărei comunități locale, pentru îndeplinirea acestui deziderat, este extrem de importantă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea