Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Eugen Furdui: La Roşia Montană se lucrează conform legii

Publicat

în

Referitor la articolul „Asociaţia Barajul Apuseni acuză primarul din Roşia Montană, de încălcarea legii”, publicat în ziarul Unirea din 10 februarie 2012, vă aducem la cunoştinţă unele clarificări referitoare la acuzaţiile nefondate la care se face referire în materialul publicat.
În primul rând, cred că cititorii ar trebui să ştie că fostul primar din Roşia Montană, Virgil Nariţa ocupă funcţia de preşedinte al Asociaţiei „Barajul Apuseni”. După ce m-a atacat de nenumărate ori în presă, se ascunde acum în spatele acestei asociaţii, motivul fiind simplu-lipsa credibilităţii şi apropierea alegerilor.
Acuzaţiile pe care mi le aduce îi sunt caracteristice lui, şi mă refer la modul de lucru în administraţia locală în perioada când a fost primar. Răspunsul pe care îl dau este pentru toţi cei din această asociaţie, care lăsându-se manipulaţi de Virgil Nariţa mă acuză, dar în special pentru oamenii de aici din zonă care ştiu că aceste acuzaţii sunt nefondate.
Consider că oamenilor trebuie să le dau socoteală, nu unora care şi-au făcut o meserie din a calomnia pe cei care muncesc în folosul comunităţii pe care o reprezintă.
După ce am ajuns la primărie, prioritatea mea a fost să lucrez în folosul oamenilor şi să creez locuri de muncă, nu să caut în documente neregulile săvârşite de fostul primar Virgil Nariţa şi echipa lui. După acest articol mă simt însă dator să vă spun câteva din metodele folosite de el în atribuirea unor lucrări şi a unor fonduri de la bugetul local.
Referitor la drumurile asfaltate, făcând o comparaţie, în mandatul lui s-au asfaltat 500 de metri drum comunal, strat de asfalt de 5 cm turnat peste cel existent, unde nu a plătit lucrarea, drept urmare suntem în proces cu firma respectivă pentru prevederile Legii 34, privind achiziţiile publice, în timp ce în mandatul meu s-au asfaltat acele tronsoane menţionate pe o lungime de aproape 3 km. Atribuirea lucrărilor de asfaltare s-a făcut conform legii prin SEAP, nu cu dedicaţie că pe vremea lui Nariţa.
În ceea ce priveşte achiziţia utilajelor, vă pot spune că în mandatul lui Nariţa a fost cumpărat un Ifron de la fier vechi, vopsit în Roşia Montană şi revândut la Primărie de unul dintre colaboratorii lui. La fel s-a procedat şi cu achiziţia Rabei, care tot prin firmele apropiaţilor lui a fost vândută Primăriei, ambele utilaje la preţuri exorbitante. Ceea ce s-a achiziţionat de când sunt eu la Primărie, au fost licitaţii pe SEAP, utilajele sunt noi şi cumpărate la preţul pieţei, direct de la producător.
Referitor la păduri, în mandatul lui Nariţa a fost necesar ca oamenii din comună să scoată ordonanţa preşedenţială pentru a opri tăierea lemnelor din Cărpiniş, deoarece materialul lemnos era scos pe tabele aprobate către populaţie dar ridicate de societăţi comerciale cu care Nariţa avea afaceri. De aceea le mulţumesc oamenilor din Cărpiniş că au luat atitudine faţă de jaful făcut de Nariţa. Eu am ridicat acea ordonanţă şi acum doar oamenii din comună beneficiază de lemne şi nu firme, cum era pe vremea fostului primar.
La preluarea mandatului, eu aveam casă ridicată, iar lucrările de finisaje pe care le-am executat ulterior le-am făcut din banii mei, lucru care îl pot oricând dovedi.
Referitor la terenul pe care l-aş fi înstrăinat abuziv, acesta este dat conform legii, cu hotărâre de Consiliu Local şi am procedat la fel pentru toţi oamenii din comunitate care au făcut asemenea solicitări. Toţi au beneficiat de aceleaşi drepturi.
În ceea ce priveşte lucrările de la cinematograf şi şcoli, acestea au fost atribuite prin SEAP, şi aş face o precizare, la cinematograf au fost 9 firme participante la licitaţie care s-au bătut în oferte care de care mai bune. Preţul estimat pentru lucrări a fost de 2 miliarde şi jumătate de lei vechi, însă datorită competiţiei, lucrarea a costat doar 900 de milioane de lei vechi.
Restructurările din primărie s-au făcut corect, singurul regret a fost că a trebuit să dau oameni afară şi am încercat apoi să îi ajut să treacă mai uşor prin această situaţie deloc plăcută pentru niciunul dintre noi.
Nu am făcut niciodată un secret, ba mai mult am mediatizat de fiecare dată la evenimentele organizate în comună că au fost în parteneriat cu compania Roşia Montană Gold Corporation care este investitorul strategic. Tichetele de Ziua Minerului au fost acordate tuturor cetăţenilor comunei fără preferinţe, nu cum se împărţeau pe vremea lui Nariţa, doar celor care erau în graţiile primarului de atunci.
Şi înainte de a fi primar am muncit împreună cu familia şi am condus o afacere prosperă din care am trăit onorabil şi am dat de lucru şi altor localnici. Cred că nemulţumirea fostului primar vine din faptul că acum şi alţi oameni din comună şi-au dezvoltat afaceri şi nu mai e ca pe vremea lui, când credea că doar el are dreptul să trăiască.
Vreau să se înţeleagă clar că lucrez în folosul oamenilor de aici şi aşa voi face cât timp localnicii îmi vor acorda girul lor. Nu m-am îmbogăţit pe spatele oamenilor şi nu o voi face niciodată, mai ales că provin dintr-o familie cu mulţi copii şi ştiu ce înseamnă greul.
Toate acuzaţiile aduse de Nariţa nu dovedesc decât că ar face la fel cum a făcut, dacă ar mai ajunge în administraţia locală. Însă sunt convins că oamenii s-au lămurit şi îl cunosc prea bine cât îi pasă lui de problemele lor şi ei vor fi cei care îl vor judeca şi taxa.
Eu nu doresc decât un singur lucru – ca Dumnezeu să ne dea la fel după cum facem, fiecăruia.
Iar la final, rog şi eu organele abilitate să verifice atât activitatea noastră de acum cât şi cea de pe vremea lui Nariţa Virgil.

Eugen FURDUI, primarul comunei Roşia Montană


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză

Publicat

în

Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.

Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.

De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.

Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.

sursa: un.org tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Donează sânge și intri gratuit la UNTOLD sau Neversea

Publicat

în

BLOOD NETWORK, cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România, inițiată de organizatorii UNTOLD și Neversea, îi așteaptă din nou pe eroi să salveze vieți și să se bucure de experiențe de neuitat la unele dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume.

Ajunsă la cea de-a 8-a ediție, campania de donare de sânge BLOOD NETWORK se desfășoară în 2022 în perioada 14 mai – 3 iulie 2022 în toate centrele de transfuzii din țară și în caravanele mobile. Nevoia de sânge pentru salvarea de vieți persistă în spitalele din țară. În România e nevoie anual de peste 500.000 de unități de sânge.

*Rețeaua <<Blood network>> se extinde în 12 orașe

Anul acesta și orașul Zalău se alătură rețelei BLOOD NETWORK, iar numărul de locații unde fanii UNTOLD sau Neversea pot dona sânge crește la 12 (Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași, Craiova, Sibiu, Zalău, Ploiești, București, Târgu Mureș, Oradea, Constanța).

Elit - Gustul Desăvârșit

Calendarul caravanelor mobile BLOOD NETWORK 2022: Cluj-Napoca, 14-15 mai, Monumentul Memorandiștilor, Str. Eroilor; Timișoara, 21-22 mai, Parcare Politehnică; Brașov, 21-22 mai, Bulevardul Republicii; Iași, 28-29 mai, Iulius Mall; Craiova, 28-29 mai, Mall Electroputere; Sibiu, 4-5 iunie, Pietonal Magazin Dumbrava / Piața Mare; Zalău, 4-5 iunie, Prefectura Zalău; Ploiești, 11-12 iunie, Primăria Ploiești; București, 18-19 iunie, Parcul Herăstrău; Târgu Mureș, 25-26 iunie, Piața Tineretului; Oradea, 25-26 iunie, Piața Unirii; Constanța, 2-3 iulie, Piața Ovidiu.

Cei care donează sânge la caravana mobilă, între orele 8:00 și 14:00, și se înscriu în baza de date ,,Și Eu Donez” (reteaua.sieudonez.ro) primesc un abonament la UNTOLD sau Neversea 2022 și tichete de cumpărături în valoare de 100 de RON din partea Kaufland România. Donarea la caravana mobilă se face în limita locurilor disponibile.

Cei care donează în unul dintre Centrele de Transfuzii din țară trebuie să acceseze site-ul untold.com sau neversea.com, secțiunea BLOOD NETWORK. Acolo vor completa formularul solicitat, vor atașa o poză cu adeverința de donator, iar mai apoi vor primi pe adresa de mail un voucher cu care vor putea achiziționa abonamente UNTOLD, la prețul special de 645 de lei + Taxe (reducere de la 995 lei + Taxe) sau Neversea, la prețul special de 520 de lei + Taxe (reducere de la 920 lei + Taxe).

,,Continuăm cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România! Alături de partenerii noștri de tradiție, alături de medici și, nu în ultimul rând, alături de oamenii frumoși care donează sânge, salvăm vieți! Și pentru că anul acesta ne bucurăm și de întoarcerea la normalitate, la festivaluri fără restricții, mărim și noi miza campaniei: toți cei care donează sânge la caravana mobilă vor primi în acest an câte un abonament la UNTOLD sau la Neversea. Le mulțumim de pe acum tuturor celor care vor face un efort să-și rupă din timpul lor ca să doneze sânge. Un mic efort, dar cu o importanță imensă!”, a declarat Edy Chereji, director de comunicare UNTOLD.

,,Cu fiecare ediție a caravanei Blood Network crește numărul de persoane care se implică, ceea ce ne arată că românii, în special tinerii români, înțeleg cât de importantă este donarea de sânge. Suntem încântați că împreună cu partenerii noștri de la Neversea și UNTOLD avem în fiecare an ocazia să unim distracția cu implicarea în comunitate.”, a precizat Anna Katharina Scheidereiter, Manager CSR Kaufland România.

În cele 7 ediții de până acum, BLOOD NETWORK a mobilizat peste 18.000 de oameni să doneze la caravanele mobile de donare de sânge și la centrele de transfuzii din întreaga țară. Doar în 2021, în cadrul campaniei BLOOD NETWORK, s-au recoltat peste 1.200 de litri de sânge de la aproape 2.700 de donatori, iar 3.627 de bolnavi au fost salvați.

Campania BLOOD NETWORK este realizată cu sprijinul Kaufland România, în parteneriat cu platforma  „Și Eu Donez” și cu ajutorul Institutului Național De Transfuzii Sanguine.

Neversea 2022 are loc între 7-10 iulie la Constanța. UNTOLD 2022 are loc în perioada 4-7 august la Cluj-Napoca.

Lucian Danciu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare