Este oficial! Rerendum în 9 decembrie: Sunteți de acord cu repornirea mineritului în Munții Apuseni și a exploatării de la Roșia Montană?
Consilierii județeni din Alba au adoptat astăzi, în cadrul unei ședințe extraordinară proiectul de hotărâre ce vizează organizarea unui referendum privind repornirea mineritului în munții Apuseni, cu referire expres la proiectul de exploatare a zăcămintelor de aur și argint de la Roșia Montană.
În urma unor dezbateri aprinse privind formularea întrebării la care cei 72.500 de cetățeni cu drept de vot din cele 35 de localități în care se va organiza consultarea publică, vor trebui să răspundă chiar în ziua alegerilor parlamentare, aleșii județeni au decis că specificarea proiectului de la Roșia Montană în cadrul întrebării este varianta finală – “Sunteți de acord cu repornirea mineritului în Munții Apuseni și a exploatării de la Roșia Montană?”
Referendumul va fi organizat în localitățile: Roșia Montană, Zlatna, Câmpeni, Lupșa, Stremț, Vadu Moților, Bucium, Ciuruleasa, Râmeț, Vidra, Sohodol, Ponor, Ceru Băcăinți, Almașu Mare, Poșaga, Rîmetea, Întregalde, Galda, Cricău, Meteș Abrud, Albac, Arieşeni, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Gârda de Sus, Horea, Ighiu, Livezile, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Sălciua și Scărişoara.
21 de consilieri au votat pentru, 6 împotriva adoptării proiectului de hotărâre, iar 5 s-au abținut.
Nu se poate spune că votul consilierilor județeni a fost unul politic, întrucât membrii din toate partidele ce formează Consiliul Județean Alba se regăsesc printre cei care au votat pentru, împotrivă, or s-au abținut.
Pentru a afla mai multe despre dezbaterile și controversele aprinse din timpul ședinței, citiți ediția tipărită a ziarului Unirea de mâine, 16 noiembrie.
“Proiect de hotarare pentru stabilirea organizarii referendumului la nivel judeţean, in 35 de unitati administrativ-teritoriale, in vederea consultarii cetatenilor cu privire la repornirea mineritului in Muntii Apuseni.
Initiatori: Bibolar Horaţiu Mugur, Creţu Simion, Dîrzu Ioan, Florea Ioan, Marincaş Ion, Mocan Angelica Elisabeta, Paşca Cristian Dan, Sandea Dorin Gheorghe, Simion Marcel, Stan Marcel Ioan, Tătar Virgil, consilieri judeţeni.
EXPUNERE DE MOTIVE
În proiectul de hotărâre pentru stabilirea organizării referendumuluilanivei judeţean în 35 de unităţi administrativ – teritoriale în vederea consultării cetăţenilor cu privire la repomirea mineritului în Munţii Apuseni
În Munţii Apuseni, în mod tradiţional activitatea industrială’principală în zonă a fost mineritului este încă din.perioada romana. –
Exploatarea” minereurilor auro-argentifere, cuprifere şi complexe şi prepararea acestora în uzinele de preparare proprii din Roşia Montană, Baia de Arieş, Zlatna, a fost activitatea principală a exploatărilor miniere care şi-au încetat activitatea între anii 1996 – 1997.
Caracterul monoindustrial al acestor zone miniere a determinat un pronunţat declin economic, fapt ce a. afectat direct nivelul de trai în comunităţile locale, prin pierderea locurilor de muncă şi migraţia populaţiei către alte zone, precum şi depopularea acestor localităţi. Consecinţa acestui fenomen a dus Ia creşterea ponderii populaţiei vârstnice.
Au fost afectaţi de această situaţie în special tinerii lipsiţi de perspectiva găsirii unui loc de muncă, în zonă neexistând alte activităţi economice alternative.
Astfel în prezent numărul şomerilor din zonele miniere, aflaţi în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Alba, este de 3368 de persoane (august 2012). Judeţul Alba, cu o rată a şomajului de 6,5%, se situează, pe locul 10 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător.
In acest context Strategia de Dezvoltare a Judeţului Alba 2007-2013 a prevăzut direcţiile de dezvoltare durabilă a zonelor miniere prin exploatarea1 zăcămintelor existente.
Planul de Amenajare a teritoriului judeţului Alba reactualizat în anul 2010 şi aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Alba nr. 188/2011 prevede de asemenea posibilitatea valorificării resurselor minerale în arealele tradiţionale respective: Zlatna, Almaşu Mare, Roşia Montană, Lupşa, cu obligativitatea respectării prevederilor legale de urbanism şi a celor specifice activităţii miniere.
în considerarea memoriului înregistrat la Consiliul Judeţean Alba sub nr. 13054 din 10.10.2012, înaintat de către primarii a 35 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Alba, precum şi a întâlnirii de lucru a acestora din data-de 12.11.2012 ce a avut loc la sediul Consiliului Judeţean Alba, s-a conturat necesitatea organizării unui referendum local la nivelul judeţului Alba, referendum ce se va desfăşura în cele 35 de unităţi administrativ teritoriale prin care vor fi consultaţi cetăţenii cu privire la repomirea activităţii de minerit în zonele deţinătoare de resurse minerale utile.
Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, reglementează regimul general al autonomiei locale care este definită la art. 3 alin.(l) ca fiind dreptul şi capacitatea efectivă a autorităţilor administraţiei publice locale de a soluţiona şi de a gestiona, în numele şi în interesul „colectivităţilor locale pe care, le reprezintă, treburile publice, în condiţiile .legii, iar la alin( 3) este prevăzuta, în mod explicit, posibilitatea de a recurge, la consultarea locuitorilor prin referendum.
Potrivit prevederilor art, 13 alin. (1) din Legea im. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea ţeierendumului, cu jnodificările şi completările ulterioare problemele de interes deosebit din unităţile admiinistrativ – teritoriale pot supune* aprobării locuitorilor prin referendum iar conform alineatului (2), referendumul la nivel judeţean se poate desfăşura, în toate comunele sau oraşele din judeţ ori numai în unele dintre acestea care sunt direct interesate. În .această situaţie, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin „DA” sau ”NU asupra problemei supuse referendumului, decizând .cu majoritatea voturilor valabil exprimate, ..
în consecinţă raportat la dispoziţiile art. 14 din Legea nr, 3/2000 potrivit cărora problemele supuse referendumului se stabilesc de consiliul judeţean la propunerea preşedintelui consiliului judeţean, sau a unei treimi din numărul consilierilor judeţeni şi în. considerarea atribuţiilor conferite consiliului judeţean prin Legea administraţiei publice locale considerăm oportună iniţierea proiectului de hotărâre pentru stabilirea organizării referendumului, la nivel judeţean, în 35 de unităţi administrativ- teritoriale în vederea consultării cetăţenilor cu privire la repomirea mineritului în Munţii: Apuseni.”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | APEL UMANITAR pentru familia din Alba Iulia, rămasă în toiul iernii sub cerul liber: Locuința lor s-a făcut scrum în urma unui incendiu în Pâclișa
APEL UMANITAR pentru familia din Alba Iulia, rămasă în toiul iernii sub cerul liber: Locuința lor s-a făcut scrum în urma unui incendiu în Pâclișa O familie din cartierul Păclișa, din Alba Iulia, a rămas în toiul iernii fără un acoperiș deasupra capului, după ce locuința s-a făcut scrum în urma unui incendiu izbucnit în […]