Rămâi conectat

Ştirea zilei

Este oficial! Rerendum în 9 decembrie: Sunteți de acord cu repornirea mineritului în Munții Apuseni și a exploatării de la Roșia Montană?

Bogdan Presecan

Publicat

în

Consilierii județeni din Alba au adoptat astăzi, în cadrul unei ședințe extraordinară proiectul de hotărâre ce vizează organizarea unui referendum privind repornirea mineritului în munții Apuseni, cu referire expres la proiectul de exploatare a zăcămintelor de aur și argint de la Roșia Montană.

În urma unor dezbateri aprinse privind formularea întrebării la care cei 72.500 de cetățeni cu drept de vot din cele 35 de localități în care se va organiza consultarea publică, vor trebui să răspundă chiar în ziua alegerilor parlamentare, aleșii județeni au decis că specificarea proiectului de la Roșia Montană în cadrul întrebării este varianta finală – “Sunteți de acord cu repornirea mineritului în Munții Apuseni și a exploatării de la Roșia Montană?”

Referendumul va fi organizat în localitățile: Roșia Montană, Zlatna, Câmpeni, Lupșa, Stremț, Vadu Moților, Bucium, Ciuruleasa, Râmeț, Vidra, Sohodol, Ponor, Ceru Băcăinți, Almașu Mare, Poșaga, Rîmetea, Întregalde, Galda, Cricău, Meteș Abrud, Albac, Arieşeni, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Gârda de Sus, Horea, Ighiu, Livezile, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Sălciua și Scărişoara.

Elit - Gustul Desăvârșit

21 de consilieri au votat pentru, 6 împotriva adoptării proiectului de hotărâre, iar 5 s-au abținut.

Nu se poate spune că votul consilierilor județeni a fost unul politic, întrucât membrii din toate partidele ce formează Consiliul Județean Alba se regăsesc printre cei care au votat pentru, împotrivă, or s-au abținut.

Pentru a afla mai multe despre dezbaterile și controversele aprinse din timpul ședinței, citiți ediția tipărită a ziarului Unirea de mâine, 16 noiembrie.

“Proiect de hotarare pentru stabilirea organizarii referendumului la nivel judeţean, in 35 de unitati administrativ-teritoriale, in vederea consultarii cetatenilor cu privire la repornirea mineritului in Muntii Apuseni.

Initiatori: Bibolar Horaţiu Mugur, Creţu Simion, Dîrzu Ioan, Florea Ioan, Marincaş Ion, Mocan Angelica Elisabeta, Paşca Cristian Dan, Sandea Dorin Gheorghe, Simion Marcel, Stan Marcel Ioan, Tătar Virgil, consilieri judeţeni.

EXPUNERE DE MOTIVE

În proiectul de hotărâre pentru stabilirea organizării referendumuluilanivei judeţean în 35 de unităţi administrativ – teritoriale în vederea consultării cetăţenilor cu privire la  repomirea mineritului în Munţii Apuseni

În Munţii Apuseni, în mod tradiţional activitatea industrială’principală în zonă a fost mineritului este încă din.perioada romana.            –

Exploatarea” minereurilor auro-argentifere, cuprifere şi complexe şi prepararea acestora în uzinele de preparare proprii din Roşia Montană, Baia de Arieş, Zlatna, a fost activitatea principală a exploatărilor miniere care şi-au încetat activitatea între anii 1996 – 1997.

Caracterul monoindustrial al acestor zone miniere a determinat un pronunţat declin economic, fapt ce a. afectat direct nivelul de trai în comunităţile locale, prin pierderea locurilor de muncă şi migraţia populaţiei către alte zone, precum şi depopularea acestor localităţi. Consecinţa acestui fenomen a dus Ia creşterea ponderii populaţiei vârstnice.

Au fost afectaţi de această situaţie în special tinerii lipsiţi de perspectiva găsirii unui loc de muncă, în zonă neexistând alte activităţi economice alternative.

Astfel în prezent numărul şomerilor din zonele miniere, aflaţi în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Alba, este de 3368 de persoane (august 2012). Judeţul Alba, cu o rată a şomajului de 6,5%, se situează, pe locul 10 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător.

In acest context Strategia de Dezvoltare a Judeţului Alba 2007-2013 a prevăzut direcţiile de dezvoltare durabilă a zonelor miniere prin exploatarea1 zăcămintelor existente.

Planul de Amenajare a teritoriului judeţului Alba reactualizat în anul 2010 şi aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Alba nr. 188/2011 prevede de asemenea posibilitatea valorificării resurselor minerale în arealele tradiţionale respective: Zlatna, Almaşu Mare, Roşia Montană, Lupşa, cu obligativitatea respectării prevederilor legale de urbanism şi a celor specifice activităţii miniere.

în considerarea memoriului înregistrat la Consiliul Judeţean Alba sub nr. 13054 din 10.10.2012, înaintat de către primarii a 35 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Alba, precum şi a întâlnirii de lucru a acestora din data-de 12.11.2012 ce a avut loc la sediul Consiliului Judeţean Alba, s-a conturat necesitatea organizării unui referendum local la nivelul judeţului Alba, referendum ce se va desfăşura în cele 35 de unităţi administrativ teritoriale prin care vor fi consultaţi cetăţenii cu privire la repomirea activităţii de minerit în zonele deţinătoare de resurse minerale utile.

Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, reglementează regimul general al autonomiei locale care este definită la art. 3 alin.(l) ca fiind dreptul şi capacitatea efectivă a autorităţilor administraţiei publice locale de a soluţiona şi de a gestiona, în numele şi în interesul „colectivităţilor locale pe care, le reprezintă, treburile publice, în condiţiile .legii, iar la alin( 3) este prevăzuta, în mod explicit, posibilitatea de a recurge, la consultarea locuitorilor prin referendum.

Potrivit prevederilor art, 13 alin. (1) din Legea im. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea ţeierendumului, cu jnodificările şi completările ulterioare problemele de interes deosebit din unităţile admiinistrativ – teritoriale pot supune* aprobării locuitorilor prin referendum iar conform alineatului (2), referendumul la nivel judeţean se poate desfăşura, în toate comunele sau oraşele din judeţ ori numai în unele dintre acestea care sunt direct interesate. În .această situaţie, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin „DA” sau ”NU asupra problemei supuse referendumului, decizând .cu majoritatea voturilor valabil exprimate,   ..

în consecinţă raportat la dispoziţiile art. 14 din Legea nr, 3/2000 potrivit cărora problemele supuse referendumului se stabilesc de consiliul judeţean la propunerea preşedintelui consiliului judeţean, sau a unei treimi din numărul consilierilor judeţeni şi în. considerarea atribuţiilor conferite consiliului judeţean prin Legea administraţiei publice locale considerăm oportună iniţierea proiectului de hotărâre pentru stabilirea organizării referendumului, la nivel judeţean, în 35 de unităţi administrativ- teritoriale în vederea consultării cetăţenilor cu privire la repomirea mineritului în Munţii: Apuseni.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

1 Iunie, Ziua Copilului: Cum a luat naștere sărbătoarea și ce semnificație are această dată

Ziarul Unirea

Publicat

în

1 Iunie, Ziua Copilului: Cum a luat naștere sărbătoarea și ce semnificație are această dată

Anual, la data de 1 IUNIE este sărbătorită Ziua internaţională pentru protejarea copilului, în 50 de ţări din lume. Ziua Internaţională a Copilului a fost proclamată de către Conferinţa Mondială pentru Bunăstarea Copiilor în 1925, iar apoi în 1954, 20 noiembrie a fost declarată Ziua Universală a Copilului.

Cum a apărut Ziua Copilului

Sărbătorirea unei zile dedicate copilului a fost propusă în 1925, la Conferinţa mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva. Decizia instituirii unei zile pentru protecţia copiilor a fost adoptată de către Federaţia Democratică Internaţională a Femeilor, în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desfăşurată la Moscova. La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului.

Citește și: MESAJE frumoase, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii de ziua copilului din partea părinților, bunicilorMesaje de 1 iunie

Pornind de la convingerea că trebuie acordată o atenţie deosebită copiilor, care reprezintă generaţia de mâine, Adunarea a recomandat, cu acest prilej, ca începând din 1956, în toate ţările să fie instituită o Zi mondială a copilului, pentru ca ea să fie marcată „ca o zi a fraternităţii şi înţelegerii între copiii de pretutindeni, a activităţilor dedicate promovării idealurilor şi obiectivelor Cartei şi bunăstării copiilor din toată lumea, pentru întărirea şi lărgirea eforturilor pe care Naţiunile Unite le fac în favoarea copiilor din întreaga lume.

Elit - Gustul Desăvârșit

Rezoluţia recomanda guvernelor statelor membre să instituie o astfel de zi, la data pe care o considerau de cuviinţă, deci nu neapărat 1 iunie, dată la care este sărbătorită Ziua Copiluluiîn România. Organizaţia Naţiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului, în 1989.

Când este sărbătorită Ziua Copilului în alte țări

Ziua Copilului este sărbătorită în peste 100 de state din lumea întreagă. Multe dintre state sărbătoresc Ziua Copilului pe 1 iunie și pe 20 noiembrie, însă copilăria este celebrată și la alte date.

 • Africa Centrală -Ziua Copilului este sărbătorită pe 25 decembrie
 • Albania- 1 iunie.
 • Argentina – sub denumirea ”Día del Niño”, Ziua Copilului se sărbătorește în a doua duminică din august.
 • Australia- 20 noiembrie.
 • Bazilia- 12 octombrie
 • Bulgaria- pe 1 iunie.
 • Canada- 20 noiembrie în fiecare an-
 • Cipru- 23 aprilie.
 • Columbia- Ziua Copilului este sărbătorită în ultimul weekend din luna aprilie.
 • Costa Rica- Ziua Copilului se sărbătorește pe 9 septembrie.
 • Cuba-în a treia duminică din iulie.
 • Ecuador- 1 iunie
 • Egipt- 20 noiembrie
 • Elveția -20 noiembrie.
 • El Salvador- 1 octombrie.
 • Rusia- 1 iunie.
 • Germania- 1 iunie
 • Guatemala- 1 octombrie.
 • India-14 noiembrie
 • Indonezia- 23 iulie.
 • Iran -8 octombrie
 • Israel- 19 octombrie.
 • Japonia- 5 mai,
 • Kazahstan- 1 iunie.
 • Laos
 • În Laos, Ziua Copilului este sărbătorită pe 1 iunie.
 • Malaysia- în ultima sâmbătă din octombrie.
 • Mexic- 30 aprilie.
 • Mongolia- 1 iunie.
 • Nigeria- 27 mai.
 • Pakistan- 20 noiembrie.
 • Palestina- 5 aprilie
 • Paraguay- 16 august
 • Peru- în a doua duminică din aprilie
 • Polonia- 1 iunie.
 • Portugalia – 1 iunie.
 • Republica Cehă-Ziua Copilului se sărbătorește pe 1 iunie
 • China -1 iunie
 • Coreea de Sud- 5 mai
 • Coreea de Nord- 2 iunie
 • Singapore – 1 octombrie
 • Slovacia- 1 iunie
 • Spania -în a doua duminică din luna mai
 • SUA- în prima duminică din iunie
 • Suedia-13 mai.
 • Ucraina- 1 iunie. A fost introdusă în Ucraina în 2009.
 • Ungaria- ultima duminică din luna mai.
Cum îşi pot sărbători copiii ziua, de 1 iunie?

Una dintre variante o reprezintă parcurile, unde cei mici se pot plimba cu bicicleta, rolele, trotineta. Toate parcurile din ţară au fost redeschise, însă nu şi locurile de joacă.

Pe 1 iunie se redeschide unul dintre cele mai renumite muzee din ţară: Muzeul Antipa. Pe pagina oficială, vizitatorii sunt anunţaţi vor fi trebui respectate toate măsurile de siguranţă impuse în timpul pandemiei.

Citește și: MESAJE, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii

Tot pe 1 iunie devine liber accesul în afara oraşului, aşa încât părinţii care au timp liber îi pot delecta pe cei mici cu o excursie la iarbă verde, la munte sau chiar la mare.

O altă variantă de divertisment ar fi spectacolele online difuzate de teatre. Dacă, înainte de pandemie, piesele de teatru pentru cei mici puteau fi urmărite doar din sală, acum acestea pot fi vizionate de absolut oricine are o conexiune la internet.

1 Iunie, Ziua Copilului, zi liberă în România

La 16 noiembrie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul muncii prin declararea zilei de 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, în 2017, pentru prima dată ziua de 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului este zi liberă. Camera Deputaţilor a adoptat, în luna octombrie, legea prin care Ziua Copilului devine zi liberă nelucrătoare pentru români.

Legea a avut ca scop declarat încurajarea părinților să petreacă această zi cu copiii: ”Trăim într-o societate dominată de valori materiale. Lucrurile care ne presează sunt adesea prioritare și împingem involuntar spre finalul listei timpul pe care îl petrecem cu copiii. A acorda timp copiilor se transformă, de cele mai multe ori, într-un alt lucru adăugat pe lista cu lucruri de făcut. Petrecerea timpului cu copiii în weekend sau în vacanțe nu substituie faptul că în restul timpului le acordăm prea puțin din programul nostru. Pentru copii este important ca părinții să fie lângă ei în momentele pe care vor să le împărtășească”

Sursa: libertatea.ro digi24.ro mediafax.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Albaiulianul Florin Tomuța în fruntea transportatorilor din Ardeal: „Suntem vitali pentru întreg sistemul românesc”

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Albaiulianul Florin Tomuța în fruntea transportatorilor din Ardeal: „Suntem vitali pentru întreg sistemul românesc”

Albaiulianul Florin Tomuța, lider al grupului Tomiflex, a fost ales în unanimitate de membrii Asociației „Apulum” să reprezinte interesele transportatorilor din Ardeal, ca vicepreședinte al COTAR ( Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România ).

Astfel, Florin Tomuța își asumă responsabilitatea de a reprezenta drepturile și doleanțele colegilor de breaslă în negocierile cu autoritățile decidente.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Șoferii din ALBA, nemulțumiți de majorarea prețului pentru roviniete în funcție de norma de poluare: ”În prezent statul dorește să ne încarce cu alte taxe, să pună altă greutate pe noi”

„Sunt pregătit să-mi respect îndatorirea, când alții văd funcții eu văd ce treabă este de făcut. Doresc să se înțeleagă: suntem vitali pentru întreg sistemul românesc. De ce trageți pielea de pe noi?

Toate aceste măriri de costuri pentru transportatori, unele cu 700%, vor ajunge să se reflecte în prețul plătit de consumatorul final, transportul este în tot și în toate „, a declarat acesta, în exclusivitate, pentru ZiarulUnirea.ro

„Suntem hotărâți să declanșăm o amplă acțiune de protest, să ne protejăm pe noi și consumatorul final. Plec la drum cu speranță și mă voi întoarce cu certitudine!”, a adăugat liderul grupului Tomiflex și vicepreședintele asociației transportatorilor „Apulum”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Avocatul Ioan Rus, fost prefect și senator a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Avocatul Ioan Rus, fost prefect, senator și președinte al PSD Alba, a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia.

Titlul primit reprezintă un simbol a recunoașterii meritelor și al aprecierii pentru eforturile depuse în beneficiul colectivității. Este o distincție care arată că eforturile și implicarea în viața comunității nu trec neobservate și sunt apreciate la justa lor valoare.

Fost decan al Baroului Alba, av. Ioan Rus s-a implicat pentru înființarea Curții de Apel în municipiul Alba Iulia și a Universității ”1 Decembrie 1918”, fiind unul dintre cei care au lucrat la elaborarea Constituției României.

Elit - Gustul Desăvârșit

În prezent președinte de onoare al PSD Alba, av. Ioan Rus este un reprezentant al social-democrației care a promovat justiția socială, egalitatea și libertatea individuală.

Ioan Rus s-a născut la data de 12.09.1950, în comuna Albac, sat Ruseşti, judeţul Alba.

A urmat cursurile şcolii primare din satul Păltiniş, comuna Alba, cursurile şcolii generale din Albac, apoi ale Liceului „Avram Iancu” din Câmpeni. în perioada 1967-1972 a urmat Facultatea de drept din Cluj-Napoca, unde obţinut Diploma de licenţă în drept cu nota 10.

Deşi putea să ocupe o funcţie juridică în Cluj- Napoca sau în alte oraşe marile ţării a optat pentru funcţia de judecător la Judecătoria Alba Iulia, unde a lucrat în perioada 1972 – 1974.

În perioada 1975 – iunie 1979 a lucrat la fostul Comitet judeţean Alba al UTC, îndeplinind funcţia de secretar.

În perioada iulie 1979 – septembrie 1989 a lucrat ca avocat la Biroul de asistenţă juridică din Câmpeni Judeţul Alba, îndeplinind funcţia de director al acestuia în perioada 1981 – 1989.

În perioada octombrie 1989 – decembrie 1992 a lucrat ca avocat în cadrul Colegiului de avocaţi Alba.

În perioada mai 1990 – decembrie 1992 a fost senator din partea FSN în Senatul României, îndeplinind următoarele funcţii: secretar al Comisiei de redactare a proiectului de Constituţie a României, vicepreşedinte al Comisiei de petiţii, membru în comisia juridică şi liderul grupului parlamentar al FDSN în Senatul României.

Ca senator, d-nul avocat Rus s-a implicat activ în procesul legislativ şi în rezolvarea unor probleme ale judeţului Alba.

Şi-a adus contribuţia la elaborarea proiectului de Constituţie, care, la data adoptării, a fost considerată ca una dintre cele mai modeme şi democratice din Europa, prin consacrarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, separaţiei puterilor în stat, precum şi prin înfiinţarea unor instituţii democratice.

A susţinut declararea prin lege a zilei de 1 Decembrie ca Zi Naţională a României, cu referire la evenimentul de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, fapt ce a contribuit la îndreptarea, într-o mai mare măsură, a atenţiei autorităţilor publice naţionale către municipiul Alba Iulia şi judeţul Alba.

De asemenea, d-nul avocat şi-a adus aportul la elaborarea noii legislaţii de reformă în justiţie, reuşind să obţină înfiinţarea Curţii de Apel în municipiul Alba Iulia.

D-nul avocat Rus a fost autorul mai multor amendamente la proiectul Legii fondului funciar, aprobate de Senat, prin care s-au rezolvat multe din problemele privind retrocedarea terenurilor şi pădurilor, preluate de statul comunist.

S-a implicat activ în înfiinţarea Universităţii 1 Decembrie 1918, iniţiind proiectul de hotărâre de guvern şi ducând o adevărată bătălie la Ministerul Educaţiei şi la Patriarhia Română pentru a le convinge de necesitatea înfiinţării universităţii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare