Rămâi conectat

Ştirea zilei

Este oficial! Rerendum în 9 decembrie: Sunteți de acord cu repornirea mineritului în Munții Apuseni și a exploatării de la Roșia Montană?

Publicat

în

Consilierii județeni din Alba au adoptat astăzi, în cadrul unei ședințe extraordinară proiectul de hotărâre ce vizează organizarea unui referendum privind repornirea mineritului în munții Apuseni, cu referire expres la proiectul de exploatare a zăcămintelor de aur și argint de la Roșia Montană.

În urma unor dezbateri aprinse privind formularea întrebării la care cei 72.500 de cetățeni cu drept de vot din cele 35 de localități în care se va organiza consultarea publică, vor trebui să răspundă chiar în ziua alegerilor parlamentare, aleșii județeni au decis că specificarea proiectului de la Roșia Montană în cadrul întrebării este varianta finală – “Sunteți de acord cu repornirea mineritului în Munții Apuseni și a exploatării de la Roșia Montană?”

Referendumul va fi organizat în localitățile: Roșia Montană, Zlatna, Câmpeni, Lupșa, Stremț, Vadu Moților, Bucium, Ciuruleasa, Râmeț, Vidra, Sohodol, Ponor, Ceru Băcăinți, Almașu Mare, Poșaga, Rîmetea, Întregalde, Galda, Cricău, Meteș Abrud, Albac, Arieşeni, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Gârda de Sus, Horea, Ighiu, Livezile, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Sălciua și Scărişoara.

Electrica Furnizare Discount

21 de consilieri au votat pentru, 6 împotriva adoptării proiectului de hotărâre, iar 5 s-au abținut.

Nu se poate spune că votul consilierilor județeni a fost unul politic, întrucât membrii din toate partidele ce formează Consiliul Județean Alba se regăsesc printre cei care au votat pentru, împotrivă, or s-au abținut.

Pentru a afla mai multe despre dezbaterile și controversele aprinse din timpul ședinței, citiți ediția tipărită a ziarului Unirea de mâine, 16 noiembrie.

“Proiect de hotarare pentru stabilirea organizarii referendumului la nivel judeţean, in 35 de unitati administrativ-teritoriale, in vederea consultarii cetatenilor cu privire la repornirea mineritului in Muntii Apuseni.

Initiatori: Bibolar Horaţiu Mugur, Creţu Simion, Dîrzu Ioan, Florea Ioan, Marincaş Ion, Mocan Angelica Elisabeta, Paşca Cristian Dan, Sandea Dorin Gheorghe, Simion Marcel, Stan Marcel Ioan, Tătar Virgil, consilieri judeţeni.

EXPUNERE DE MOTIVE

În proiectul de hotărâre pentru stabilirea organizării referendumuluilanivei judeţean în 35 de unităţi administrativ – teritoriale în vederea consultării cetăţenilor cu privire la  repomirea mineritului în Munţii Apuseni

În Munţii Apuseni, în mod tradiţional activitatea industrială’principală în zonă a fost mineritului este încă din.perioada romana.            –

Exploatarea” minereurilor auro-argentifere, cuprifere şi complexe şi prepararea acestora în uzinele de preparare proprii din Roşia Montană, Baia de Arieş, Zlatna, a fost activitatea principală a exploatărilor miniere care şi-au încetat activitatea între anii 1996 – 1997.

Caracterul monoindustrial al acestor zone miniere a determinat un pronunţat declin economic, fapt ce a. afectat direct nivelul de trai în comunităţile locale, prin pierderea locurilor de muncă şi migraţia populaţiei către alte zone, precum şi depopularea acestor localităţi. Consecinţa acestui fenomen a dus Ia creşterea ponderii populaţiei vârstnice.

Au fost afectaţi de această situaţie în special tinerii lipsiţi de perspectiva găsirii unui loc de muncă, în zonă neexistând alte activităţi economice alternative.

Astfel în prezent numărul şomerilor din zonele miniere, aflaţi în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Alba, este de 3368 de persoane (august 2012). Judeţul Alba, cu o rată a şomajului de 6,5%, se situează, pe locul 10 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător.

In acest context Strategia de Dezvoltare a Judeţului Alba 2007-2013 a prevăzut direcţiile de dezvoltare durabilă a zonelor miniere prin exploatarea1 zăcămintelor existente.

Planul de Amenajare a teritoriului judeţului Alba reactualizat în anul 2010 şi aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Alba nr. 188/2011 prevede de asemenea posibilitatea valorificării resurselor minerale în arealele tradiţionale respective: Zlatna, Almaşu Mare, Roşia Montană, Lupşa, cu obligativitatea respectării prevederilor legale de urbanism şi a celor specifice activităţii miniere.

în considerarea memoriului înregistrat la Consiliul Judeţean Alba sub nr. 13054 din 10.10.2012, înaintat de către primarii a 35 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Alba, precum şi a întâlnirii de lucru a acestora din data-de 12.11.2012 ce a avut loc la sediul Consiliului Judeţean Alba, s-a conturat necesitatea organizării unui referendum local la nivelul judeţului Alba, referendum ce se va desfăşura în cele 35 de unităţi administrativ teritoriale prin care vor fi consultaţi cetăţenii cu privire la repomirea activităţii de minerit în zonele deţinătoare de resurse minerale utile.

Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, reglementează regimul general al autonomiei locale care este definită la art. 3 alin.(l) ca fiind dreptul şi capacitatea efectivă a autorităţilor administraţiei publice locale de a soluţiona şi de a gestiona, în numele şi în interesul „colectivităţilor locale pe care, le reprezintă, treburile publice, în condiţiile .legii, iar la alin( 3) este prevăzuta, în mod explicit, posibilitatea de a recurge, la consultarea locuitorilor prin referendum.

Potrivit prevederilor art, 13 alin. (1) din Legea im. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea ţeierendumului, cu jnodificările şi completările ulterioare problemele de interes deosebit din unităţile admiinistrativ – teritoriale pot supune* aprobării locuitorilor prin referendum iar conform alineatului (2), referendumul la nivel judeţean se poate desfăşura, în toate comunele sau oraşele din judeţ ori numai în unele dintre acestea care sunt direct interesate. În .această situaţie, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin „DA” sau ”NU asupra problemei supuse referendumului, decizând .cu majoritatea voturilor valabil exprimate,   ..

în consecinţă raportat la dispoziţiile art. 14 din Legea nr, 3/2000 potrivit cărora problemele supuse referendumului se stabilesc de consiliul judeţean la propunerea preşedintelui consiliului judeţean, sau a unei treimi din numărul consilierilor judeţeni şi în. considerarea atribuţiilor conferite consiliului judeţean prin Legea administraţiei publice locale considerăm oportună iniţierea proiectului de hotărâre pentru stabilirea organizării referendumului, la nivel judeţean, în 35 de unităţi administrativ- teritoriale în vederea consultării cetăţenilor cu privire la repomirea mineritului în Munţii: Apuseni.”

Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Opinci și cizme din piele, realizate cu multă iscusință: Doi meșteri populari din Câmpeni, prezenți la Târgul Apulum Agraria 2021

Publicat

în

FOTO VIDEO| Opinci și cizme din piele, realizate cu multă iscusință: Doi meșteri populari din Câmpeni, prezenți la Târgul Apulum Agraria 2021

În cadrul Târgului Apulum Agraria 2021 sunt prezenți doi meșteri populari din Câmpeni, care confecționează opinci și cizme din piele. Cei doi soți, în vârstă de 61, respectiv 63 de ani, iubesc tradiția și vor să o ducă mai departe.

Tradiția acesta nu va putea fi dusă mai departe, meșterul spunând că „nu a venit nimeni să se interseze că e lucru migălos și ca mizerabil”.

Electrica Furnizare Discount

Standul meșterilor a fost vizitat și de către Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia și Nicolae Albu, prefectul județului Alba, care s-au arătat vizibil interesat de munca celor doi.

„Să vă țină Dumnezeu și să lăsați cuiva și meșteșugul acesta că e păcat”, le-a transmis primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Citește mai mult

Ştirea zilei

MITĂ la granița României: Polițiștii de frontieră primeau bani de la români întorși din străinătate pentru a-i scăpa de carantină

Publicat

în

MITĂ la granița României: Polițiștii de frontieră primeau bani de la români întorși din străinătate pentru a-i scăpa de carantină

Polițiștii de la Serviciul Județean Anticorupție Satu Mare au făcut, joi, 9 percheziții domiciliare pe raza județelor Satu Mare și Maramureș la polițiști și la alte persoane într-un dosar în care se fac cercetări în legătură cu primirea de bani pentru neaplicarea măsurilor de carantină.

Potrivit unui comunicat al Direcției Generale Anticorupție, sunt puse în aplicare 9 mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Satu Mare și Maramureș, la mai multe imobile ale unor polițiști de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmației – SPF Petea, precum și la alte persoane, dar și la imobile aparținând SPF Petea.

Activitățile se desfășoară într-un dosar penal, în care s-a colaborat inclusiv cu autoritățile maghiare, privind comiterea mai multor infractiuni de corupție, printre care luare de mită, dare de mită, complicitate la dare de mită, dar și alte infracțiuni, cum ar fi fals informatic, fals în declarații, fals în înscrisuri sub semnătură privată, săvârșite de agenți de poliție de frontieră.

Electrica Furnizare Discount

Aceștia sunt bănuiți că ar fi pretins și primit, în mod direct sau prin intermediul șoferilor ai unor mijloace de transport în regim international, a unor sume de bani, cuprinse între 50 și 100 de la euro, pentru neaplicarea măsurilor legale în cazul unor pasageri care se deplasează din țări ce impun măsura carantinării la intrarea pe teritoriul României.

Joi, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, ofițerii DGA au prins în flagrant un agent de poliție de frontieră în timp ce primea suma de 200 de euro pentru ca unele persoane să nu fie introduse în carantină.

”Activitățile se desfășoară într-un dosar penal, în care s-a colaborat inclusiv cu autoritățile maghiare, privind comiterea mai multor infractiuni de corupție (luare de mită, dare de mită, complicitate la dare de mită), dar și alte infracțiuni (fals informatic, fals în declarații, fals în înscrisuri sub semnătură privată), săvârșite de agenți de poliție de frontieră cu funcții de execuție, în legătură cu pretinderea și primirea, în mod direct sau prin intermediul conducătorilor auto ai unor mijloace de transport în regim international, a unor sume de bani, cuprinse între 50 și 100 de la euro, pentru neaplicarea măsurilor legale în cazul unor pasageri care se deplasează din țări ce impun măsura carantinării la intrarea pe teritoriul României”, se arată într-un comunicat al DGA.

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Doi politiști au insultat o femei pe stradă și s-au lăudat pe Facebook: ”Ești prea mare, nu vede radarul de tine” 

Publicat

în

VIDEO| Doi politiști au insultat o femei pe stradă și s-au lăudat pe Facebook: ”Ești prea mare, nu vede radarul de tine”

Doi polițiști din Covasna au apărut într-o filmare în timp ce batjocoreau o femeie care mergea pe marginea străzii. Unul dintre ei scoate capul pe geam și îi spune ”Ești prea mare, nu mai vede radarul de tine”, în timp ce colegul lui râde și are un limbaj inadecvat. După ce imaginile au ajuns pe rețelele de socializare, Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a început o anchetă disciplinară în cazul celor doi agenți.

Celor doi poliţişti, aflaţi în timpul serviciului, li s-a părut amuzant să ia peste picior trecătorii. Momentele au fost filmate, iar înregistrarea a fost postată pe rețele de socializare.

În filmare se vede cum unul dintre polițiști scoate capul pe geamul mașinii de poliție și îi cere, ironic, unei femei să treacă pe cealaltă parte a drumului, pentru că obturează radarul.

Electrica Furnizare Discount

”Treci pe partea cealaltă! Aşa, da! Eşti prea mare, nu mai vede radarul de tine, dă-te pe partea cealaltă!”, îi spune polițistul, în timp ce colegul lui se amuză și îl completează folosind un limbaj inadecvat.

Cei doi polițiști sunt cercetați disciplinar

Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna a început cercetarea disciplinară în cazul celor doi agenți, după ce imaginile au fost postate pe Facebook.

„Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Covasna a dispus cercetarea prealabilă a faptelor ce pot constitui abateri disciplinare comise de cei doi polițiști, din cadrul Poliției Stațiunii Covasna, în împrejurarea arătată, urmând ca, la finalizarea acestei proceduri disciplinare, să fie luate măsuri, în conformitate cu Legea nr. 360 din 2002, privind Statutul Polițistului”, a anunțat IPJ Covasna.

sursa: Gandul.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare