Rămâi conectat

Actualitate

EȘECUL impozitării bacșișului: Cum FENTEAZĂ românii legea și cât a încasat ANAF în primele trei luni de la introducerea măsurii

Ziarul Unirea

Publicat

în

EȘECUL impozitării bacșișului: Cum FENTEAZĂ românii legea și cât a încasat ANAF în primele trei luni de la introducerea măsurii

Ideea de a impozita bacșiș-ul cu 10% în România părea benefică prin aducerea unor venituri suplimentare la buget și posibilitatea de a plăti cu cardul, aceasta nu pare să fie bine primită de români în practică. Mulți preferă să ofere bacșiș ”pe sub mână” în continuare.

Ca să-ți dai seama cât de ineficientă a fost măsura autorităților române, este suficient să arunci o privire pe banii colectați de ANAF în primele trei luni ale acestui an, când s-a introdus impozitarea bacșișului. În teorie, o piață evaluată de specialiști la aproximativ 1,5 miliarde de lei în această perioadă de timp, s-a evaporat aproape complet. Ce a rămas sunt 11 milioane de lei, din care statul a strâns 1,1 milioane de lei sub formă de impozit, conform Profit.ro.

Economia „gri” spulberă visul ANAF-ului

Impozitarea bacșișului a fost una dintre cele mai importante modificări aduse Codului Fiscal din România în ultimii ani. Din păcate pentru autorități, pare un eșec. În timp ce ospătarii preferă în continuare banii numerar la final de zi adunați din bacșișuri, românii obișnuiți nu sunt deloc încântați de premisa de a 10% din acei bani către statul român prin impozitare. Astfel s-a ajuns în situația în care bacșișul nu pare să părăsească zona gri a economiei, scrie playtech.ro.

Pe hârtie, doar 11 milioane de lei au primit bacșiș ospătarii, chelnerii, barmanii, livratorii și toți ceilalți români care activează în domeniul serviciilor. În contextul în care majoritatea românilor lasă 10% din notă sub formă de tips, valoarea este una infimă și evident nereală. Cel mai probabil, vor mai trece mulți ani până când românii se vor simți confortabil cu acest sistem, atât de partea clienților, cât și a angajaților din HoReCa.

Între timp, impozitarea bacșișului pare încă un eșec din partea ANAF, o instituție care s-a dat peste cap în ultimul an să adune bani de la persoane fizice, în timp ce a neglijat marii datornici la bugetul de stat.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vouchere de 10.000 de lei pentru românii care locuiesc la curte: Cum se pot obține banii

Bogdan Ilea

Publicat

în

Vouchere de 10.000 de lei pentru românii care locuiesc la curte: Cum se pot obține banii Un program inițiat de stat ar putea să vină în sprijinul oamenilor care stau la curte. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a vorbit despre proiect și cum ar putea românii să intre în posesia voucherelor în valoare de 10.000 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea