Rămâi conectat

Ştirea zilei

Eliminarea unui profil de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” din Aiud, stârnește indignarea liceenilor: Ce spun reprezentanții elevilor

Publicat

în

Cea mai recentă propunere a Inspectoratului Școlar Județean Alba a adus în calcul eliminarea unui profil de liceu la Colegiul Național „Titu Maiorescu” din Aiud, propunere ce a stârnit nemulțumire în rândul elevilor.

Astfel, aceștia au formulat o petiție online, pentru păstrarea specializării în cadrul liceului. Mai mulți repprezentanți ai elevilor și-au exprimat dezacordul cu decizia IȘJ Alba, de a desființa un profil specific școlii.

„Mă numesc Sosa Claudiu Andrei, mă aflu în clasa a XII-a, de filologie la Colegiul Național “Titu Maiorescu” Aiud,și dețin funcția de președinte al Consiliului Școlar al Elevilor din cadrul unității de invatamant mai sus menționate, mai pe scurt reprezentant al elevilor din liceul nostru. Consiliul Școlar al Elevilor al CNTM Aiud, își exprima total dezacordul și dezamăgirea față de dorinta ISJ Alba, de a desființa un profil specific școlii noastre.

Elit - Gustul Desăvârșit

În numele tuturor elevilor,pe care îi reprezint ,atat eu cat și colegii mei din cadrul Consiliului Școlar, condamnăm ferm propunerea ISJ de a desființa un profil al Colegiului astfel ca ne exprimăm opunerea și dezacordul fata de aceasta initiativa. Avand in vedere,faptul că, facem parte dintr-o valoroasa unitate de invatamant din județul nostru,recunoscută atât la nivel județean,cât și național,pentru performanțele obținute,nivelul ridicat de pregătire al cadrelor didactice și al elevilor, denotă faptul ca nu este deloc binevenita o astfel de hotarare privind reducerea numărului de clase din cadrul liceului. Astfel, Consiliul Școlar al Elevilor de la Colegiul Național “Titu Maiorescu” Aiud, va derula toate demersurile legale posibile pentru ca aceasta decizie sa primească un vot negativ.

CITEȘTE ȘI: Un bărbat și o femeie cu vârste de peste 90 de ani, cele mai în vârstă persoane vaccinate anti-COVID la Aiud, la debutul etapei a doua

„Suntem conștienți de ideea ca traim anumite timpuri grele pentru fiecare dintre noi,dar asta nu înseamnă că putem accepta orice fel de hotarare. De asemenea, fiind vorba de beneficiari principali ai sistemului educațional cerem Inspectoratului Școlar General Alba să nu aprobe o astfel de hotarare,aceasta,fiind revenita in dezavantajul tuturor elevilor doritori de a se înscrie la profilul ținta care ar putea fi eliminat”, a spus Sosa Claudiu Andrei, presedinte Consiliul Scolar al Elevilor CNTM Aiud. De asemenea, cativa elevi ai prestigiosului colegiu au dorit să-și exprime public punctul de vedere cu privire la hotararea ISJ,astfel va atasam mai jos mesajele acestora.

“Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud este un liceu de prestigiu în oraș. Eu sunt eleva la profilul matematica-informatica- intensiv engleza si consider acest profil, un profil care prezinta interes pentru un număr mare de elevi, având o concurență mare pe locurile de admitere, fiind un profil vast care pe lângă matematica, informatica si engleza se mai concentrează și pe alte discipline reale precum fizica, biologia și chimia. Acest profil ajută la dezvoltarea elevilor în domeniul tehnologiei, ajutându-i pe viitor sa găsească joburi de succes și bine plătite. Va sfătuiesc sa alegeți profilul matematica-informatica, deoarece oriunde priviți în jur veți întâlni tot felul de sisteme automatizate care sunt programate de un informatician. În plus, terminând acest profil, veți avea o gama largă de oportunități pentru viitorul vostru, deoarece sunteți familiarizați cu mai multe informații decât dacă ați urma un profil uman”, a spus Szabo Antonia Alisa,clasa a X-a B (matematica-informatica).

CITEȘTE ȘI: Prima zi de PARCĂRI cu PLATĂ la Alba Iulia: Polițiștii locali au dat primele avertismente

“Științele naturii este un profil ales de elevii cărora le place atât biologi, cât și chimia sau fizica. Acest profil le da copiilor posibilitatea ca, după examenul de bacalaureat, un examen ușor din mai multe puncte de vedere, să urmeze o carieră în medicină, asistență medicală, farmacie, chimie alimentară, petrolieră sau alte tipuri, fizică, matematică, poliție, jandarmerie, IT și chiar domenii umane.

Este un profil cu mult potențial și cu multe domenii de studiu: de la limbi străine și literatură, la economie, educație fizica și arte, pana la anatomie!

Scoaterea acestui profil din oferta de studiu a liceului și implicit de pe lista de opțiuni a elevilor, le pune celor din urma o piedica enorma în atingerea telurilor si a viselor, denotând și o lipsa de interes față de generațiile viitoare a conducerii!”, a spus Muntean Maria, eleva a clasei a XII-a A (Științe ale naturii).

PETIȚIA elevilor de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” din Aiud

Noi, elevii, considerăm ca fiecare dintre aceste specializari are rolul ei in modelarea tinerilor pe plan educational, iar eliminarea uneia dintre aceste specializari ar fi o piedica enorma pentru elevii pre-liceeni ai municipiului Aiud și localităților din jurul acestuia. Nu suntem de acord cu aceasta hotarare si ne exprimam nemultumirea fata de aceasta. Aceste decizii pot duce la schimbări grave, chiar și la abandon școlar din partea unora din elevi.

Colegiul are momentan în filiera teoretică 3 specializări: 2 specializări ale profilului real – matematică-informatică intensiv engleza și științe ale naturii, iar cea de a 3-a specializare este filologie intensiv engleza, profil umanist. Fiecare dintre aceste profile este important pentru realizarea carierelor , ex. medicina, IT, inginerie, psihologie, lingvistica, etc.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Cum se băteau monedele de aur sau argint pe vremea romanilor, în vechiul oraș Apulum. Tânăr: „Valora în jur de cinci beri”

Publicat

în

Cum se băteau monedele de aur sau argint pe vremea romanilor, în vechiul oraș Apulum. Tânăr: „Valora în jur de cinci beri”

Ca parte a primei ediții a Festivalului Plutăritului de la Ciugud, eveniment ce are ca scop promovarea tradițiilor și valorile etnografice din Bazinul Râului Mureș, un atelier monetar care reconstituie modul în care se băteau monedele antice a fost amplasat de către organizatori, pentru a împărtăși curioșilor tainele acestei ocupații străvechi.

Un tânăr iubitor de istorie a recreat, pentru ziarulunirea.ro, pașii care alcătuiau bătutul unei monede de aur sau de argint.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Aici este un atelier de monetărie, unde facem monede de pe vremea romanilor. Avem un model, Dacia Capta. Pe atunci se folosea aur și argint, însă pentru această demonstrație luăm o pastilă de plumb.

Punem pastila în interiorul matriței, avem o ștanță, pe care o punem deasupra și batem apoi moneda cu ciocanul.

La vremea respectivă, ea valora în jur de 20 de lei din prezent. Nu este greu de prelucrat, pentru că plumbul este un material moale.”, a povestit tânărul.

La rândul său, Liviu Zgârciu, istoric la Muzeul Unirii din Alba Iulia, a vorbit despre importanța deosebită pe care portul l-a avut în comerțul cu sare din vremurile de mult apuse

„Suntem în preajma unuia dintre cele mai mari porturi de pe Mureș, portul orașului Apulum-Partoș, un oraș care s-a dezvoltat foarte mult în perioada antică, sarea fiind principala marfă de transport pe Mureș. Foarte multe depozite și mari depozite au fost construite în zona aceasta. Această tradiție, a plutăritului, a continuat și în Evul Mediu.”, a transmis istoricul, pentru ziarulunirea.ro

Duminică, Festivalul Plutăritului continuă cu demonstrații de rafting și plimbări cu caiacul pe râul Mureș, realizate de studenții și cadrele didactice de la Specializarea Educație Fizică și Sportivă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Copiii vor participa la ateliere de artă și de confecționare a unor obiecte din materiale reciclate sau pe care le-au adunat din natură. Festivalul se va încheia cu Expoziție de artă fotografică – „Tradiții etnografice în zona Râului Mureș”, care va fi găzduită în perioada următoare în sediul Primăriei Ciugud.

Manifestările se vor desfășura în zona debarcaderului din satul Drâmbar (Comuna Ciugud), pe malul Râului Mureș (vis-a-vis de Zona Industrială Ciugud). Evenimentul este organizat de Primăria Comunei Ciugud, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și Asociația Petro Aqua Petroșani.

„Festivalul Plutăritului” este organizat în cadrul proiectului „Valorificarea și promovarea identității locale specifică zonei bazinul Mureșului folosind tehnologii moderne”, finanțat prin Program Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime; Punerea în aplicare a strategiilor de dezvoltare – Proiecte sprijinite de FLAG Bazinul Mureșului pe Măsura 4 – Revitalizarea și valorificarea identității locale.

Duminică, 29 mai 2022

• 11:00​ Demonstrații de rafting și plimbări cu caiacul pe râul Mureș
Specializarea Educație Fizică și Sportivă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia
• 12:00​ Ateliere pentru copii
*Atelier hand-made pentru realizarea de obiecte din materiale naturale, găsite în natură
*Atelier de artă
*Eco-atelierul: „Cum protejăm râul Mureș?”
• 14:00​ Expoziție de artă fotografică – „Tradiții etnografice în zona Râului Mureș” (sediul Primăriei Ciugud).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 28 – 29 mai 2022

Publicat

în

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 28 – 29 mai 2022

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 28 – 29 mai 2022. Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu atenție și în limitele vitezei legale, dacă este neaparat nevoie să o facă, dacă nu, sunt rugați să respecte restricțiile de circulație impuse de autorități.

Amplasarea radarelor în perioada 28 – 29 mai 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Încoronarea regilor României Mari, Ferdinand și Maria, reconstituită după 100 de ani în „Capitala Țării Moților”

Publicat

în

Încoronarea regilor României Mari, Ferdinand și Maria, reconstituită după 100 de ani în „Capitala Țării Moților”

Unul dintre cele mai importante momente din istoria României s-a reconstituit azi la amiază, în prezența conducerii administrației publice din Câmpeni, cu ocazia promovării actului de la 15 octombrie 1922, când au fost încoronați la Alba Iulia, ca regi ai României Mari, Ferdinand și Maria.

Evenimentul organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, cu sprijinul primăriei, instituțiilor de cultură din Câmpeni și a Asociației Culturale „Historia Renascita” din Pitești, a captat interesul a sute de spectatori în „Piața Avram Iancu” din centrul orașului, printre care s-au regăsit în majoritate elevi și preșcolari, cât și locuitori ai zonei, reprezentanți ai administrației publice locale și chiar turiști.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin acest demers, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia promovează actul de la 15 octombrie 1922, când la Alba Iulia, au fost încoronați ca regi ai României Mari, Ferdinand și Maria, sub forma inedită, a reconstituirii istorice. Astfel, în perioada 26 mai – 29 mai, istorici și voluntari ai muzeului albaiulian, însoțiți de membrii Asociației Culturale „Historia Renascita” din Pitești, fac un tur prin câteva localități din Munții Apuseni pentru a ține o adevărată lecție de istorie vie, intitulată sugestiv „Povestea Încoronării”: ieri la ora 16:00 a fost la Abrud, mâine, 28 mai, la 11:30, va fi la Avram Iancu, iar duminică, 29 mai, la ora 13:00, la Albac.

În timpul reconstituirii, spectatorii i-au văzut pe regele Ferdinand și regina Maria, personalitățile prezente atunci la Alba Iulia, precum Mihail Pherekyde, președintele Adunării Deputaților, cel care a înmânat regelui coroana de oțel, Mihail Orleanu, președintele Senatului, generalul francez, Henri Mathias Berthelot sau ofițeri români care au purtat hlamidele regale.

În programul evenimentului s-a regăsit și expoziție stradală dedicată Încoronării, expusă lângă Muzeul și Biblioteca Orășenească „Avram Iancu” Câmpeni, iar la finalul reconstituirii s-a desfășurat o sesiune de fotografii cu personajele de acum 100 de ani.
Ovidiu CULDA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare