Rămâi conectat

Curier Județean

Elevii din Baia de Arieş – stăpânii Munţilor Trascău la orientare turistică şi sportivă

Publicat

în

Concursul judeţean „Floare de colţ” pentru liceeni

Colegiul Militar “Mihai Viteazul”, prin membrii Clubului de Turism şi Ecologie „Beretele Albastre”, a organizat, timp de 3 zile, în localitatea Remetea, concursul de orientare turistică şi sportivă pentru liceeni, proiect finanţat de Fundaţia Comunitară Alba prin programul
YouthBank, ne-a informat Darius Duriga, coordonatorul proiectului. CTE „Beretele Albastre” a mai avut ca parteneri Consiliul Judeţean Alba, Serviciul Salvamont Alba şi C.T.E. “Albamont”, care a găzduit echipele participante la centrul de instruire şi monitorizare a ariilor protejate „Mărioara Puşcaş” din Remetea. La concurs au participat peste 70 de elevi şi profesori coordonatori ai cluburilor şcolare de turism din judeţul Alba: Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” şi Colegiul Tehnic „Apulum”, din Alba lulia, Colegiul Naţional „I.M. Clain” Blaj şi Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieş. Însufleţiţi şi entuziaşti de activitate dar şi de peisajul pitoresc al Munţilor Trascău, participanţii au parcurs în prima zi de proiect un traseu montan de aproximativ 6 ore. Toţi au fost deosebit de încântaţi de panorama Văii Aiudului şi a Platoului Bedeleu, ce au putut fi admirate în toată splendoarea lor de pe Vârful Piatra Secuiului. Fiind unul dintre cele mai înalte vârfuri din Trascău, această locaţie a permis elevilor să admire localităţile precum Turda, Ocna Mureş, Valea Mureşului şi chiar Munţii Făgăraş. Pe parcursul traseului, membrii serviciului Salvamont i-au instruit pe elevi pregătindu-i şi pentru alte astfel de excursii. Spiritul competitiv a început să se simtă chiar de la primele probe teoretice: cunoaşterea Munţilor Trascău şi a judeţului Alba şi de acordare a primului ajutor. La întoarcerea în tabără, elevii au încercat să impresioneze juriul la proba gastronomică, cu reţete preparate la ceaun. Seara, la focul de tabără, elevii cluburilor de turism s-au întrecut la proba cultural-artistică, prin cântece şi poezii cu tematică montană. Cea de a doua zi a debutat cu concursul de fotografie, la care elevii blăjeni s-au evidenţiat în mod deosebit. La proba de orientare turistic-sportivă cei mai tineri concurenţi, de la Colegiul Tehnic „Apulum”, au obţinut un punctaj foarte bun, detaşându-se de colegii mai mari de la celelalte licee. Astfel, înaintea ultimelor două probe sportive (surpriză) clasamentul era foarte strâns, cele 50 de puncte bonus ale câştigătorului putând trimite pe primul loc pe oricare dintre echipe. Implicarea şi încrederea în forţele proprii au adus laurii premiului I Clubului de Turism „Aurul Verde” de la Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieş (484,8 puncte), urmat de Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba lulia, care s-a clasat pe locul secund, cu 475,6 puncte, locul al treilea fiind ocupat de Colegiul Naţional „I.M.CIain” Blaj, cu 464,5 puncte. „Toţi concurenţii au primit diplome şi premii prin sprijinul Consiliului Judeţean Alba, Fundaţiei Comunitare Alba prin programul YouthBank, firmei Reflex Alba lulia şi partenerilor de proiect. Felicitări câştigătorilor şi tuturor participanţilor şi credem că următoarele ediţii ale acestui concurs vor fi la fel de reuşite”, a spus elevul Sorin Puşcaş, liderul echipei „Floare de colţ”, organizatoarea concursului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

AVARIE la rețeaua de alimentare cu apă din municipiul AIUD: Furnizarea apei potabile ÎNTRERUPTĂ pe mai multe străzi

Publicat

în

AVARIE la rețeaua de alimentare cu apă din municipiul AIUD: Furnizarea apei potabile ÎNTRERUPTĂ pe mai multe străzi

„Sucursala Aiud a operatorului regional APA CTTA SA ALBA, anunta consumatorii ca in data de 16.05.2022, s-a produs o avarie a conductei de distributie a apei potabile pe strada Motilor din municipiul Aiud. In vederea remedierii acesteia, se va intrerupe furnizarea apei potabile pe strazile: Motilor, Livezii, Fantanele, Paltinis, Abrudului, Valea Aiudului, Codrului, Dorului. Estimam durata intreruperii pana in jurul orei 16.00

La reluarea furnizării pot aparea local depășiri ale parametrului turbiditate, situatie in care rugam clientii, sa foloseasca apa numai in scop menajer. Eventualele perturbații, precum și zona în care ele apar, vă rugăm să le semnalați imediat Dispeceratului Alba Iulia la numarul de telefon : 0258 – 834501, în vederea intervenției.

Elit - Gustul Desăvârșit

Va multumim pentru intelegere si ne cerem scuze pentru disconfortul creat!”, a trasmis APA CTTA SA ALBA, sucursala Aiud.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Aniversarea a 30 de ani de activitate a Corului bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Aiud: Ansamblul vocal a fost organizat într-o formulă extinsă

Publicat

în

FOTO| Aniversarea a 30 de ani de activitate a Corului bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Aiud: Ansamblul vocal a fost organizat într-o formulă extinsă

Duminică, 15 mai 2022, Protopopiatul Ortodox Aiud și Parohia Ortodoxă Aiud II au găzduit un eveniment festiv cu totul deosebit. 

„Comunitatea parohială de aici, care celebrează anul acesta un secol de la înființare, a serbat cu multă emoție împlinirea a 30 de ani de la înființarea Corului bisericii parohiale cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi”, coordonat cu mult devotament și măiestrie de către doamna prof. Ana Scriban. În această zi de aleasă bucurie, ansamblul vocal a fost organizat într-o formulă extinsă, actualilor membri alăturându-li-se componenții din trecut ai formațiunii corale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Manifestarea prilejuită de acest moment solemn a debutat cu slujba Utreniei, oficiată începând cu ora 8.30. În continuare, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către un sobor de preoți și diaconi, majoritatea fiind foști membri ai ansamblului coral și/sau „fii” ai parohiei Aiud II. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele Traian Duda – la rândul său, originar din municipiul Aiud –, în prezent preot al parohiei Ocna Mureș II. La eveniment au luat parte numeroși credincioși, alături de care s-a aflat primarul municipiului Aiud, doamna prof. Oana Badea.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, a luat cuvântul părintele Ioan Bogdan, preot al parohiei Aiud II și protopop al Aiudului, care i-a felicitat pe toți membrii corului pentru activitatea deosebită depusă de-a lungul timpului. De asemenea, sfinția sa a prezentat un scurt istoric al tuturor formațiunilor corale existente în cadrul acestei parohii pe parcursul anilor, subliniind importanța momentului aniversar de acum: „Acest eveniment este unul istoric pentru Corul bisericii «Sfinții Trei Ierarhi» și pentru credincioșii acestei parohii și îl vom incrusta pe răbojul vremii și al neuitării. Prin această mărturisire de credință în formă artistică, Corul bisericii noastre transmite luminile Ortodoxiei, dar și cele ale spiritualității și culturii românești”.

Ca o încununare a acestui eveniment aniversar deosebit, membrii ansamblului au susținut un recital de muzică bisericească. Două dintre cele cinci piese religioase au fost interpretate de către soprana Maria Oltean, originară din municipiul Aiud. În continuare, părintele Emil Gâlea, slujitor la Altarul bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” între anii 1990-2016, a rememorat clipele debutului formațiunii corale: „Vă mărturisesc cu sinceritate faptul că retrăiesc emoția momentului din 17 mai 1992 (n.r. Duminica a IV-a după Sfintele Paști), când Corul condus de către prof. Ana Scriban ne-a înfrumusețat pentru prima dată Sfânta Liturghie. Dintru început, vreau să îl menționez și să îi adresez alese mulțumiri domnului Dr. Vasile Câmpean, cel care, luminat de Dumnezeu, ne-a condus pașii în urmă cu trei decenii către doamna profesoară” .

Apoi, prof. Ana Scriban a depănat câteva amintiri privitoare la activitatea desfășurată ca dirijor al Corului: „Cu 30 de ani în urmă, am pășit cu sfială pe scările bisericii «Sfinții Trei Ierarhi». Urma să înceapă o muncă asiduă depusă împreună cu membrii ansamblului, alături de care am trăit clipe frumoase, dar și momente grele. Cu ocazia acestei aniversări, i-am avut alături pe coriștii care au făcut parte din această familie minunată de-a lungul celor trei decenii. Pe această cale, îi asigur pe toți membrii de întreg respectul și admirația mea”.

La finalul evenimentului, părintele protopop Ioan Bogdan i-a oferit doamnei prof. Ana Scriban Diplomă de excelență, în semn de apreciere pentru vrednicia dovedită pilduitor în promovarea spiritualității ortodoxe și a identității noastre etnice. De asemenea, aceeași „distincție” a fost primită de către părintele Emil Gâlea și domnul Dr. Vasile Câmpean, în semn de recunoștință pentru aportul adus la constituirea formațiunii corale. Totodată, ca o apreciere simbolică a întregului efort depus pe parcursul anilor, membrilor ansamblului coral le-au fost oferite Diplome de excelență.”, , a transmis Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, Mitropolia Ardealului


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Bazinul Olimpic din Alba Iulia: Închis pentru inițiere înot și agrement în perioada Campionatului Național de Polo, juniori III

Publicat

în

Bazinul Olimpic din Alba Iulia: Închis pentru inițiere înot și agrement în perioada Campionatului Național de Polo, juniori III

Primăria Alba Iulia anunță programul de funcționarea a Bazinului Olimpic din municipiu, pentru inițiere înot și agrement,  cu ocazia desfășurării Campionatului Național de Polo, juniori III.

„Bazinul olimpic este inchis de miercuri (18.05.2022) ora 14:00 si pana duminica (22.05.2022) ora 14:00 pentru agrement si initiere inot. Se desfasoara Campionatul national juniori III la polo.”, a transmis Primăria municipiului Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare