Rămâi conectat

Ştirea zilei

Elevii anunță că vor cere AMÂNAREA începerii școlii: „Anul școlar va începe cu dacă și cu parcă. La momentul de față, asta e tot ceea ce am primit din partea statului român”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Președintele Consiliului Național al Elevilor spune c[ elevii consideră inadmisibilă începerea școlii fără să primească măști. „Anul școlar va începe cu ”dacă” și cu ”parcă”. Acesta adaugă că elevii iau în calcul să ceară amânarea începerii anul școlar, dacă primesc doar „presupuneri”.

Consiliul Național al Elevilor își exprimă dezacordul cu privire la declarațiile evazive și incerte venite din partea autorităților, care, cu doar câteva zile înainte de începerea anului școlar, nu comunică nicio măsură clară și concretă privind reîntoarcerea la cursuri.

Conform unui comunicat transmis de elevi, miercuri, președintele Klaus Iohannis afirma: „Bănuiesc că pur și simplu nu există fonduri suficiente pentru așa ceva. (…) Profesorii vor merge cu masca pe care și-o vor procura ei și elevii la fel”.

Totodată, zilele trecute, Marian Murguleţ, secretar de stat responsabil cu Tehnologia Informaţiei în cadrul Secretariatului General al Guvernului, a declarat că „cele 250.000 de tablete necesare trecerii la sistemul online de educaţie nu vor ajunge în şcoli până la data de 10 septembrie, aşa cum şi-a propus Guvernul, întrucât procedura de licitaţie nu a fost gestionată eficient”.

Consiliul Național al Elevilor atrage atenția că Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență prin care sunt alocate 175 de milioane de euro pentru achiziții de materiale pentru a garanta începerea noului an școlar în siguranță.

Acest OUG are, însă, aplicabilitate începând cu anul 2021, atunci când se vor finaliza depunerea cererilor de rambursare și decontarea propriu-zisă a cheltuielilor către autoritățile publice locale, conform unei adrese transmise către autoritățile locale de către Guvern.

Mai mult, spun elevii, a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin al ministrului Sănătății conform căruia școlile care nu sunt racordate la apă potabilă își pot obține autorizația sanitară prin amplasarea unui dozator de apă în cadrul unității de învățământ.

„Observăm, astfel, faptul că autoritățile adaptează măsurile de siguranță la infrastructura din școli, nicidecum invers, cum ar trebui de fapt. Această practică a fost confirmată și în proiectul de ordin comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății, care prevede obligativitatea păstrării unei distanțe de 1 metru între elevi, deși, până acum, experții epidemiologi anunțau o distanță minimă de 1,5 metri. Considerăm că măsurile prezentate până acum de autorități denotă o lipsă acută de responsabilitate, având în vedere faptul că existența materialelor sanitare pentru toți elevii este vitală, în contextul începerii anului școlar în format fizic, în majoritatea localităților din România. Într-un sistem de învățământ de stat, care este, cel puțin în teorie, gratuit, este inadmisibil ca elevilor să nu li se asigure pachetul minim de protecție pentru întoarcerea la școală, în condițiile în care Ordonanța de urgență menționată mai sus prevede alocarea a 50 de milioane de euro pentru achiziționarea de materiale sanitare în școli. În același timp, lipsa dispozitivelor conectate la Internet, pe care Ministerul Educației și Cercetării și-a asumat să le achiziționeze încă de la începutul verii, va avea ca rezultat direct privarea de dreptul la învățătură a mii de elevi aflați în imposibilitatea de a-și continua parcursul educațional în format online”, arată Consiliul Național al Elevilor.

„Anul școlar va începe cu dacă și cu parcă. La momentul de față, asta e tot ceea ce am primit din partea statului român: bănuieli, presupuneri și lipsă de asumare. Dacă situația va continua în felul acesta, vom solicita amânarea începerii anul școlar, până când autoritățile vor lua în serios deschiderea școlilor și nu vor mai juca la cacealma siguranța elevilor din România”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea