Rămâi conectat

Actualitate

Elena Balea: Bistra, cea mai întinsă comună din Europa, merită respect!

Publicat

în

Pentru mine, Bistra înseamnă acasă, şi fiecare dintre noi vrem ca acesta să fie locul cel mai curat şi prosper.
Uneori ne-am lăsat ,,casa” pe mâna unora care nu au îngrijit-o, fiecare dintre noi ştim de la părinţii noştrii că ,,acasă” este locul pe care vrei să-l ştii curat, sigur şi îmbelşugat.
Trăim cu toţii într-o comună, cea mai întinsă din Europa, dar care nu a evoluat prea mult în ultimii ani, imaginea din centru de comună ne plasează într-o zonă uitată şi prăfuită a timpului nostru, a secolului XXI în care trăim.
Vin la Primărie pentru a reda comuna Bistra cetăţenilor săi şi pentru a face din aceasta, casa şi locul unde vrem să trăim până la adânci bătrâneţi.
Am intrat în politică pentru că vreau să redau cetăţenilor mei respectul care li se cuvine.
Candidez deoarece cred în bistreni şi în dorinţa lor de schimbare în bine.
Politică înseamnă oameni care ştiu să construiască, dincolo de interese şi ambiţii personale trebuie să primeze interesul tuturor cetăţenilor.
Vin în faţa dumneavoastră cu un program în interesul exclusiv al cetăţenilor noştri. Un program pe care l-am construit împreună cu dumneavoastră şi pentru dumneavoastră.
Am luat la pas satele şi cătunele comunei, am vorbit cu oamenii, ne-am deschis unii altora sufletul şi am aşternut pe hârtie toate nemulţumirile şi doleanţele dumneavoastră.
Am pornit la drum de la următorul slogan ,,Părerea ta contează!”
Din punctul meu de vedere prioritatea numărul 1 al oricărui primar trebuie să fie prosperitatea şi respectul pe care îl datorează cetăţenilor săi, o comună este bogată dacă cetăţenii ei prosperă.
Susţin cu fermitate necesitatea reorganizării şi eficientizării aparatului administrativ al primăriei, angajaţii primăriei trebuie să lucreze în slujba cetăţeanului, să deservească interesele şi nevoile cetăţeanului cu maximă promtitudine şi competenţă profesională pe postul pe care îl deţine.
Tocmai de aceea, unii adversari politici m-au ironizat cum că sunt slab politician şi vin dintr-un mediu care nu are nimic de a face cu administraţia.
E o mândrie şi o onoare totodată să spun că vin din mediul şcolar, una dintre cele mai reprezentative şcoli din judeţul Alba, sunt liberă să vorbesc despre rezultatele şcolii noastre, despre performanţele elevilor noştri.
Personal, susţin ideea că avem obligaţia morală de a ne implica în viaţa comunităţii.
Doresc să-mi pun toată priceperea, toată experienţa mea pentru dezvoltarea comunei Bistra.
Nu putem sta pasivi doar să criticăm, fiecare părere contează, fiecare om contează şi uite aşa cred, doar împreună vom reuşi să schimbăm ceva, să facem ca lucrurile să meargă în direcţia pe care o dorim.
Singură nu am realizat nimic, am avut alături de mine oameni de o înaltă ţinută morală şi profesională.
Faptele mele vorbesc, ale unora doar se aud sau se scriu prin ziare.
Vin în faţa dumneavoastră şi vă invit să vorbim despre cele mai urgente şi necesare probleme cu care comuna noastră se confruntă:
– despre proiectul de alimentare cu apă potabilă, proiect început în anul 2007, irealizabil din cauza sursei de alimentare
– despre clarificarea situaţiei juridice a construcţiei căminului cultural, ale cărui lucrări au început de asemenea în decembrie 2007 şi aflat în prezent într-o starea avansată de degradare
– despre reţeaua de străzi şi drumuri comunale impracticabile, aflate într-o avansată stare de uzură
– despre activitatea cultural-artistică inexistentă din cauza lipsei unui cămin cultural
Şi ar mai fi multe de spus. Nu acuz, îi acuză faptele lor.
Drept urmare lansez o invitaţie oficială tuturor cetăţenilor comunei Bistra la o întâlnire publică în data de 27.05.2012, orele 13,30 la sala de sport, unde împreună vom realiza un program de administraţie responsabilă pe următorii 4 ani.
Vă invit să fiţi alături de mine şi echipa de consilieri pe care v-o propun.
Sunt pregătită să vorbim despre administraţie, infrastructură, despre problemele sociale, despre problemele tinerilor şi bunicilor deopotrivă, despre problemele noastre de zi cu zi.
Despre şcoală, despre biserică, despre dreptul nostru la cultură.
Sunt multe de făcut pentru un singur om, de aceea vă chem să formăm o echipă pregătită pentru gestionarea interesului public, aproape de oameni şi pentru oameni.
Vreau să cred că sunt un om de echipă. Întotdeauna am pornit de la premisa că buna funcţionare a unei instituţii porneşte de la oamenii din jurul tău.
Un primar bun, eficient, este acela care ştie să-şi coordoneze echipele de lucru, să aprecieze, să sprijine şi să motiveze realizările acestora.
Toate acestea implică oameni. Dorinţa mea este aceea să dăm viaţă comunei Bistra şi să facem să se vorbească frumos despre bistreni, despre oamenii săi mari.
Îmi doresc pentru noi toţi, locuitorii comunei Bistra, anul 2012 să fie anul înnoirilor, al schimbărilor în bine.

Publicitate

Actualitate

Pensie 2021: Care este noua formulă de calcul pentru stabilirea cuantumului pensiei. Ce înseamnă punct de referință

Publicat

în

Pensie 2021: Care este noua formulă de calcul pentru stabilirea cuantumului pensiei. Ce înseamnă punct de referință

O nouă formulă de calcul pentru stabilirea cuantumului pensiei se va aplica începând din 2021, anul intrării în vigoare a noii legi a pensiilor.

Noua lege introduce în formula de calcul a pensiilor noțiunea de punct de referință, care, în 2021, va avea o valoare de 75 de lei. Conform formulei de calcul, ”cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință”.

Ce înseamnă punct de referință

Electrica Furnizare Discount

Punctul de referință reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie, care este acum de 1.100 lei, și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, adică 25.

Tot până în 2021, ar urma să crească inclusiv valoarea punctului de pensie, după cum urmează:

– 1.775 de lei până la 1 septembrie 2020,

– 1.875 de lei până la 1 septembrie 2021.

În același timp, începând din 2022, valoarea punctului de referință se va indexa, anual, cu rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial brut realizat, arată Avocatnet.

Formula de calcul

Anterior adoptării acestei legi, cuantumul pensiei era stabilit prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. La rândul lui, punctajul mediu era determinat prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, potrivit Legii nr. 263/2010.

Prin urmare, noua formulă de calcul va fi ușor diferită de cea folosită anterior. „Numărul total de puncte realizate de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv”, se arată în noua lege.

Ce pensii vor fi recalculate

Noua lege a pensiilor prevede mai multe situații de recalculare a pensiilor. Astfel, potrivit documentului, „pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință (…), cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 care se recalculează conform art.167 (adică șase luni mai târziu – n.red.)”, scrie în lege.

Dacă după recalculări va rezulta o pensie mai mică decât cea plătită/cuvenită, atunci se va păstra cel mai avantajos cuantum, mai scrie în document. Totuși, oricare cuantum ar fi mai avantajos, pensia recalculată nu va putea fi mai mică decât nivelul pensiei minime. Se vor produce și următoarele transformări:

– pensiile anticipate din prezent vor deveni pensii pentru limită de vârstă,

– pensiile anticipate parțiale fără diminuare vor deveni pensii pentru limită de vârstă,

– la data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate va deveni pensie pentru limită de vârstă. Transformarea se va face din oficiu, cu acordarea pensiei mai avantajoase.

Pensie anticipată

Începând din 1 septembrie 2021, va exista numai un singur tip de pensie anticipată, în condițiile în care acum sunt două tipuri. Mai exact, dacă acum avem pensia anticipată (fără penalizare de cuantum) și pensia anticipată parțială (cu penalizare de cuantum), în viitor vom avea numai pensia anticipată (cu penalizare de cuantum).

Astfel, viitoarea pensie anticipată se va acorda cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei-standard de pensionare și va putea fi solicitată de persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare (adică vechime legală în muncă de 35 de ani) și de românii care l-au depășit cu până la opt ani.

„Cuantumul pensiei anticipate se stabilește prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (…) și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (…)”, potrivit prevederilor noii legi

Sursa: dcbusiness.ro

Citește mai mult

Actualitate

Creșterea prețului la benzină şi motorină, analizată de Consiliul Concurenței: Ce este monitorul preţurilor pentru carburanţi

Publicat

în

Creșterea prețului la benzină şi motorină, analizată de Consiliul Concurenței: Ce este monitorul preţurilor pentru carburanţi

În cursul zilei de luni, 18 octombrie, Consiliul Concurenței a anunțat că are în derulare o analiză pe piața comercializării angro de carburanți auto cu scopul de a identifica factorii care au determinat recentele majorări de prețuri ale carburanților, precum și eventualele disfuncționalități ale pieței.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței, în cadrul acestui studiu, declanșat la începutul lunii septembrie, autoritatea de concurență solicită informații și documente tuturor operatorilor implicați, dar și opinii ale autorităților publice cu atribuții în domeniu, scrie Mediafax.

În urma analizei, Consiliul Concurenței poate propune recomandări, respectiv măsuri în vederea remedierii, atenuării şi prevenirii oricăror efecte negative asupra concurenței şi, implicit, asupra consumatorilor, iar în cazul în care descoperă încălcări ale legii, inițiază procedurile necesare pentru a le sancționa.

Electrica Furnizare Discount

De altfel, comercializarea carburanților atât angro, cât și cu amănuntul a fost în mod constat în atenția Consiliului Concurenței. Reprezentanții instituției susțin că autoritatea de concurență a sancționat 3 companii din domeniul comercializării angro de carburanţi cu amenzi totale de 3,7 milioane euro pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială, constând în fixarea preţurilor, discounturilor şi adaosurilor comerciale, împărţirea clienţilor şi a surselor de aprovizionare.

De asemenea, aceștia reamintesc că autoritatea de concurență a sancționat şase companii petroliere (OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL și Lukoil Romania SRL) cu amendă de 205 milioane euro pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. Consiliul Concurenței precizează că a câștigat procesele cu toate companiile petroliere care au fost amendate și care au contestat decizia autorității, instanța confirmând încălcarea legii concurenței.

„Pentru a stimula concurența pe piața comercializării carburanților, autoritatea de concurență a lansat aplicaţia Monitorul preţurilor pentru carburanţi, care afişează preţurile pentru toate tipurile de carburanţi (benzină şi motorină) practicate în reţelele OMV, Petrom, Rompetrol, Mol, Lukoil, Socar şi Gazprom din întreaga ţară. Monitorul preţurilor pentru carburanţi este valabil atât sub formă de aplicație web, www.monitorulpreţurilor.info, cât şi ca aplicație mobilă (IOS și Android) ce poate fi descărcată din App Store şi Google Play, oferind multiple facilități de căutare, sortare și filtrare a datelor”, se mai arată în comunicat.

Sursa: dcbusiness.ro

Citește mai mult

Actualitate

Primele declarații ale expertului OMS în România: „O prioritate urgentă este creșterea vaccinării în rândul grupurilor vulnerabile”

Publicat

în

Primele declarații ale expertului OMS în România: „O prioritate urgentă este creșterea vaccinării în rândul grupurilor vulnerabile”

Expertul OMS Heather Papowitz, care a sosit în România pentru a ajuta autoritățile în lupta cu pandemia de coronavirus a făcut primele declarații de presă, conform romaniatv.net.

Expertul susține că ”toată lumea” trebuie să se implice pentru a combate pandemia.

”Sunt încântată să fiu aici și să ofer ajutor autorităților din România. Trebuie să se implice toată lumea, de la guvernanți, la instituțiile publice și până la cetățeni. Sunt încântată să lucrez cu autoritățile din România și cu părțile – cheie pentru a aborda problema nivelului scăzut de vaccinare împotriva COVID-19 în țară. O prioritate urgentă este creșterea vaccinării în rândul grupurilor vulnerabile, reducerea riscului de spitalizare și deces și ameliorarea presiunii asupra sistemului de sănătate”, a declarat Heather Papowitz, expertul OMS venit în România.

Electrica Furnizare Discount

OMS va colabora îndeaproape cu Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătății, Centrul Național de Supraveghere și Controlul Bolilor Transmisibile pe teme legate de oportunități de instruire și schimburi de informații ale profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la siguranța vaccinurilor și dezvoltarea unor strategii de comunicare, printr-o mai bună înțelegere a motivelor nivelului scăzut de vaccinare în grupurile de populație, a anunțat grupul de comunicare al CNCAV.

Sursa: dcnews.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare