Curier Județean
Educaţie pentru sport la Colegiul Tehnic „Ion D. Lăzărescu” Cugir
Nu mai este o noutate că educaţia pentru sport este o prioritate importantă a fenomenului educaţional în etapa actuală, fenomen care la rândul său este o cerinţă a zilelor noastre ce vizează integrarea tineretului în colectivitate.
Plecând de la acest deziderat, Consiliul Elevilor de la Colegiul Tehnic I.D. Lăzărescu Cugir, sub atenta coordonare a prof. Ioan Câmpean derulează proiectul educaţional „Minte sănătoasă în corp sănătos”, după cum susţine directorul colegiului, prof. Camelia Dumitrean, resursele sunt proprii, iar respectivul proiect are perspectiva unor demersuri similare. „Ne dorim atragerea şi cuprinderea unui număr cât mai mare de elevi pentru practicarea sportului într-un cadru organizat. Prin proiect urmărim formarea unei atitudini pozitive şi responsabile faţă de sănătatea proprie a celor din jur”, a precizat managerul colegiului. Derularea proiectului a luat startul la jumătatea lunii trecute şi se finalizează pe 12 februarie a.c. (C.P.)

Curier Județean
11-13 noiembrie| Festivalul Cultural „Augustin Bena” 2022, la Alba Iulia: Trei zile de concerte, recitaluri și expoziții de artă
11-13 noiembrie| Festivalul Cultural „Augustin Bena” 2022, la Alba Iulia: Trei zile de concerte, recitaluri și expoziții de artă
Centrul de Cultură „Augustin Bena”, instituție din subordinea Consiliului Județean Alba, organizează, în perioada 11 – 13 noiembrie 2022, o nouă ediție a Festivalului Cultural „Augustin Bena”. Evenimentul cuprinde, în cele trei zile, numeroase acțiuni culturale precum recitaluri, concerte, expoziții de artă, conferințe, lansări de carte, dar și Gala Tezaurelor Umane Vii din Județul Alba.
Festivalul Cultural „Augustin Bena” va debuta vineri, 11 noiembrie, ora 17:00, la Spațiile expoziționale de la Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina cu evenimentul „Ferestre mistice”, în cadrul căruia artistul Ionuț Baic își va prezenta o expoziție personală de grafică și își va lansa un volum de poezii. De la ora 18:00, festivalul va continua cu sesiunea de „Simetrii sonore. Este modalul oglinda tonalului ?” de prof. univ. dr. Ioan Haplea. De la ora 19:00 este programată lansarea antologiei „O viață de cântec – antologia dirijorului și orchestratorului Stelian Stoica”. Antologia de folclor este formată din 20 de CD-uri – 320 de piese muzicale orchestrate și dirijate de Stelian Stoica de-a lungul vieții, alături de Orchestra Jidvei-România. Evenimentul se bucură de prezența Gheorghiței Nicolae, prezentator al emisiunii Tezaur Folcloric de la TVR 1 și îi va avea ca invitați de onoare pe Maria Stoica, soția Maestrului Stelian Stoica, și Grupul vocal „Junii de la Jidvei”, coordonator Gabriel Bucur.
„Festivalul Cultural „Augustin Bena” reunește la ediția din acest an o serie de evenimente de înaltă ținută prin care promovăm valorile culturale ale județului Alba. Programul cuprinde evenimente diverse, care sperăm să satisfacă gusturile tuturor celor care iubesc cultura, arta, muzica, folclorul sau tradițiile românești. Festivalul își propune promovarea unei educații culturală de bună calitate, ca factor important în dezvoltarea copiilor și tinerilor, păstrarea tradiției și a creației populare ca fenomen viu și tezaurizarea ca document cultural, dezvoltarea culturii contemporane și valorificarea ei în viața culturală prin diferite forme de exprimare artistică”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.
Festivalul Cultural „Augustin Bena” va continua, sâmbătă și duminică, printre evenimentele din program fiind inclusă și „Gala Tezaurelor Umane Vii din Județul Alba”, în cadrul căreia vor fi prezentați cei care au primit acest titlu din partea Ministerului Culturii.
Festivalul Cultural „Augustin Bena” este organizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena”, instituție din subordinea Consiliului Județean Alba, în parteneriat cu Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia și Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei.\
AUGUSTIN BENA (29 octombrie 1880, Pianu de Jos, județul Alba – 10 ianuarie 1962, Cluj-Napoca) a fost o personalitate complexă: preot, filolog (doctorat – printre primele studii de dialectologie comparată), profesor, dirijor, acustician. A colaborat la crearea actualului Imn al Statului Israel, prin armonizarea unei melodii populare românești, în timpul șederii sale în Galiţia în perioada Primului Război Mondial. Augustin Bena este rudă cu Veturia și Octavian Goga, Lucian Blaga, Tiberiu, Caius și Mihai Brediceanu.
Augustin Bena a avut numeroși discipoli printre care îi amintim pe Zeno Vancea, Mircea Popa, Nicolae Ursu, Tudor Ciortea, Eugen Cuteanu, Iuliu Mureşianu, Dariu Pop, Alma Cornea-Ionescu, Sigismund Toduţă, Sabin Drăgoi, Vasile Ijac, Max Eisikovits, Celestin Cherebeţiu, Márkos Albert, George Sbârcea, Dorin Pop, Gheorghe Merişescu, Anton Ronai, Suzana Coman- Bosica, Tudor Jarda, Marius Cuteanu.
El a avut o activitate importantă în învățământul muzical românesc de rang universitar în Transilvania:
– 1919, secretar al Conservatorului de Muzică
– 1922, la propunerea sa, se înființează Secția pedagogică
– 1926-1931, director al Conservatorului de Muzică
– 1931-1941, rector al Academiei de Muzică
Augustin Bena a fost compozitor (lucrări vocale, corale, instrumentale, simfonice, și de opera), dirijor al Corului Conservatorului de Muzică, spirit ecumenic (a dirijat în aceeași perioadă Corul Catedralei Ortodoxe și Corul Catedralei Greco-Catolice) și animator al vieții cultural-artistice (este fondator a 21 de formații teatral-muzicale românești)
Curier Județean
Doi tineri din Republica Moldova, reținuți de polițiștii din Alba: Au sustras 15 litri de motorină din rezervorul unui utilaj
Doi tineri din Republica Moldova, reținuți de polițiștii din Alba: Au sustras 15 litri de motorină din rezervorul unui utilaj
La data de 9 noiembrie 2022, polițiștii din Teiuș au identificat și reținut doi bărbați, de 20 și 24 de ani, din Republica Moldova, care sunt cercetați pentru furt calificat.
În sarcina acestora s-a reținut faptul că, în seara zilei de 8 noiembrie 2022, ar fi sustras 15 litri de motorină, din rezervorul unui utilaj care era parcat în apropierea Drumului Național 1, în zona intersecției cu Drumul Comunal 17 (Beldiu).
Cei doi au renunțat la rezoluția infracțională în momentul în care au fost surprinși de către un angajat al societății care deține utilajul și au fugit.
În cursul zilei de azi, 10 noiembrie, vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, pentru dispunerea măsurilor legale.
Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii lor activități infracționale și pentru identificarea posibililor complici.
Curier Județean
Femeie din Alba, bătută de soțul beat și pus pe scandal: bărbatul s-a ales cu dosar penal
Femeie din Alba, bătută de soțul beat și pus pe scandal: bărbatul s-a ales cu dosar penal
La data de 9 noiembrie 2022, în jurul orei 16,00, în urma unui apel la 112, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au intervenit la o locuință din localitatea Ighiel, comuna Ighiu, de unde o femeie a reclamat faptul că soțul său se manifestă violent.
Din primele cercetări efectuate de polițiștii deplasați la locuința familiei, a rezultat că, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, bărbatul, în vârstă de 55 de ani, a provocat scandal și și-ar fi amenințat membrii familie, cu acte de violență.
În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis, față de acesta, ordin de protecție provizoriu, prin care a fost obligat să părăsească, deîndată, locuința și prin care i-a fost interzis să se apropie de membrii familiei sale.
Ulterior, bărbatul a încălcat interdicțiile prevăzute în ordinul de protecție provizoriu, iar în jurul orei 19,00, polițiștii l-au depistat, în flagrant delict, în interiorul locuinței familiei.
Față de acesta, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de încălcarea măsurilor prevăzute în ordinul de protecție provizoriu și a fost luată măsura îndepărtării sale din locuință.
-
Actualitateacum 10 ore
Codul rutier 2022: Pentru ce alcoolemie se pot alege șoferii cu un dosar penal
-
Ştirea zileiacum 4 ore
VIDEO| Sat din Alba readus la viață printr-un proiect turistic: Cum va arăta Baza de Agrement din localitatea cu doar 17 locuitori
-
Ştirea zileiacum 4 ore
VIDEO| SCANDAL în BOR: Un preot filmat în timp de LOVEȘTE puternic o femeie, chiar în curtea bisericii. Este celebru pentru sfaturile de viață, în mediul online
-
Actualitateacum 10 ore
10 noiembrie, Ziua Artileriei Române. În 1843, Gheorghe Bibescu legiferează constituirea Artileriei ca armă de sine stătătoare
-
Ştirea zileiacum 6 ore
VIDEO| ACCIDENT teribil în Sibiu: Un copil de 8 ani a fost spulberat de o mașină pe trecerea de pietoni
-
Curier Județeanacum 24 de ore
VIDEO| DUMINICĂ se va deschide noul TALCIOC din Alba Iulia, în zona hotelului Tara. Ce tarife vor plăti comercianții
-
Actualitateacum 5 ore
George Buhnici „lovește” din nou: „Bărbații fac muncile cele mai grele, mai periculoase. Care e sexul mai tare?”
-
Actualitateacum 10 ore
”Sistemul sanitar din România e jale. Dacă nu ai bani sau dacă nu ești cineva, mori”