Economistul Adrian Negrescu: Economia României este ca un bolnav ajuns la terapie intensivă, pe mâna unor medici stagiari care habar nu au ce să facă
Economia românească stagnează în T1 2025 și asta în condiții de inflație. Potrivit datelor Eurostat, creșterea economică a României a fost zero în primele trei luni, iar unele sectoare sunt deja în recesiune, este de părere economistul Adrian Negrescu.
Economia este ca un bolnav ajuns la terapie intensivă, pe mâna unor medici stagiari care habar nu au ce să facă, scrie acesta în cea mai recentă postare de pe rețelele de socializare.
”Și vin birocrații din Ministerul Finanțelor, pe acest fond de stagflație evidentă (stagnare economică și puseu inflaționist) să propună creșterea TVA, a impozitului pe venit, pe dividente, a accizelor.
O dovadă a incompetenței, dezinteresului și habarnismului de care dau dovadă pseudo-specialiștii din guvern, susținuți de politicieni fără coloană vertebrală și viziune economică.
Citește și: Economistul Adrian Negrescu: ,,România are nevoie de oameni care să gândească ,,outside the box’’, cu experiență și expertiză. Majorarea TVA, a impozitului pe venit, a accizelor și taxelor pe proprietate, vor crește evaziunea fiscală”
În loc să crească taxele, mai bine s-ar preocupa să reducă serios cheltuielile publice, să taie din alocările către cele peste 300 de firme de stat falimentare, aceste ,,fabrici de salarii” care nu produc decât bunăstare pentru angajații lor și firmele de partid.
În loc să crească taxele, mai bine s-ar preocupa să combată eficient marea evaziune, zona de TVA tip carusel, să aplice taxarea inversă cum o fac și alte țări și să demonstreze că sunt capabili să controleze evaziunea din Portul Constanța.
Dar e mai ușor să crești din pix taxele, să le dai ”textul” unor pioni politici fără niciun fel de discernământ și să dai vina pe PNRR, să cauți un vinovat de serviciu.
Reforma fiscală pomenită acolo nu înseamnă creșterea taxelor ci adaptarea mecanismelor fiscale la realitatea economică, flexibilizarea cadrului fiscal în funcție de dinamica business-ului, crearea unui ecosistem de facilități pentru industriile cu potențial, pentru zona de investiții greenfield, de parcuri industriale, pentru crearea de locuri de muncă, pentru dezvoltarea ecosistemului fondurilor de investiiții – alternativă la clasica finanțare bancară.
Dădeam exemplu, recent, cazul Fondului Proprietatea care, din punctul meu de vedere, trebuie să devină un fond deschis atragerii de capital și susținerii companiilor cu potențial, mai ales din zona IMM-urilor care n-au acces la finanțarea bancară, mult prea scumpă și restrictivă.
FP ar putea reprezenta exemplul de bune practici, primul pas de la care să fie dezvoltat un întreg sistem de finanțare alternativă a business-ului, mai cu seamă că are un argument important – viza de credibilitate și garanție a statului român.
E nevoie, de exemplu, să modificăm legislația pentru a permite fondurilor de pensii să poată investi mai mult în astfel de vehicule investiționale, să atragem banii din depozitele românilor către astfel de proiecte prin pachete de etf-uri etc.
Altfel, dacă nu vom susține economia cu taxe mici, cu facilități, cu accesul la finanțare alternativă, cu listări la bursă, România riscă să intre într-o gravă criză economică iar mulți investitori să își mute rezidența de exemplu în Bulgaria, o țară care devine mult mai atractivă fiscal decât România”, a scris Negrescu pe Facebook.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Județul Alba pe primul loc în România în ceea ce privește confiscarea de material lemnos: Care este valoarea lemnului confiscat în primele 5 luni din 2025
Județul Alba pe primul loc în România în ceea ce privește confiscarea de material lemnos: Care este valoarea lemnului confiscat în primele 5 luni din 2025 Garda Forestieră Alba a confiscat, în primele 5 luni ale anului 2025, peste 2.600 metri cubi de material lemnos, cu o valoare de aproximativ două milioane de lei, ceea […]
Bogdan Glăvan: „Supra-supra-taxa pe bănci va avea efect aproape zero asupra băncilor. Deci, cine plătește? Ați ghicit, cetățenii”
Bogdan Glăvan: „Supra-supra-taxa pe bănci va avea efect aproape zero asupra băncilor. Deci, cine plătește? Ați ghicit, cetățenii” Supra-supra-taxa pe bănci va avea efect aproape zero asupra băncilor, așa cum a avut și supra-taxa pe bănci, adică supra-taxa introdusă deja și va fi plătită tot de cetățeni, spune profesorul de economie Bogdan Glăvan. ”Supra-supra-taxa pe […]
Admitere liceu 2025: Cum se calculează media de admitere la liceele militare, tehnologice și vocaționale
Admitere liceu 2025: Cum se calculează media de admitere la liceele militare, tehnologice și vocaționale Admiterea la liceu în 2025 se face pe baza rezultatelor obținute la Evaluarea Națională, iar media de admitere este, în majoritatea cazurilor, echivalentă cu media de la examenele naționale. Primele rezultate la Evaluarea Națională 2025 se afișează pe 3 iulie, […]