Rămâi conectat

Economie

Economia începe să-şi revină, dar incertitudinile persistă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

O primă evaluare a trimestrului I din punct de vedere economic arată că incertitudinea persistă şi consumul populaţiei întârzie să-şi reia creşterea, dar investitorii imobiliari au început să prindă curaj, semn că au acces la finanţări şi pariază pe o revenire în a doua parte a anului. În plus, producţia industrială îşi continuă creşterea determinată de cererea externă. Exporturile au crescut peste aşteptări, astfel că în ianuarie au ajuns să depăşească importurile, ceea ce s-a întâmplat foarte rar în ultimii 20 de ani. Creşterea exporturilor a fost de 47,8% faţă de aceeaşi lună din 2010. Deşi au apărut uşoare semne pozitive în construcţii, semnalele nu sunt încă încurajatoare, iar problema principală rămâne consumul.
l”Prima Casă”
Plafonul de garanţii de 200 de milioane de euro stabilit de Guvern pentru Prima casă 3 se consumă rapid, iar Guvernul lucrează deja la o nouă formă a programului. Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a avut în martie în analiză 200 de dosare pe zi, ritmul accelerând vizibil de la 70-80 de dosare pe zi în toamna anului 2010. Programul a redevenit operaţional la începutul lunii februarie, când au fost realocate aceste garanţii din plafonul aprobat iniţial pentru 2010. BCR şi BRD, băncile cu cele mai mari alocări în cadrul programului, cumulau în februarie un plafon de garanţii de circa 100 de milioane de euro, adică jumătate din totalul disponibil.
lInvestiţiile publice
Bugetul statului a continuat în februarie să încaseze venituri mai mari datorită plusului consistent adus de TVA, însă autorităţile amână cheltuielile pentru investiţii care ar trebui să tragă economia din recesiune. Cheltuielile de investiţii făcute de stat au scăzut în primele două luni ale anului cu peste 17% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, însumând numai 1,3 mld. lei. Guvernul se lăuda că a primit acceptul FMI pentru a da drumul cheltuielilor de investiţii încă de la începutul anului, însă cifrele nu arată un proces investiţional încurajator din partea statului. Potrivit MFP, cheltuielile totale pentru investiţii care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe au fost pe primele două luni în sumă de 3,7 mld. lei.
lInflaţia
Inflaţia a răbufnit în februarie, rata anuală sărind brusc de la 6,9% la 7,6%. Chiar dacă era vizibilă atât pe bonurile emise în supermarketuri, cât şi la tarabele din piaţă, scumpirea alimentelor cu 1,8% lună de lună calculată de Statistică a reprezentat o mare surpriză şi pentru analişti, şi pentru BNR. Preţul cartofilor a sărit cu peste 10% în februarie, făina s-a scumpit cu 2%, uleiul cu 2,7%, iar pâinea cu 2,3%, în timp ce preţul laptelui a urcat cu 2,4%. Potrivit calculelor ZF pe baza preţurilor culese de la rafturile din hipermarketuri, făina, zahărul, uleiul şi cartofii s-au scumpit cu peste 30% în perioada iulie 2010 – februarie 2011. Producătorii de alimente au avertizat din toamna anului trecut că vine un val de scumpiri determinate în principal de majorarea preţurilor materiilor prime.
lExporturile
Exporturile au avut un început de an excepţional. Au crescut peste aşteptări, astfel că în ianuarie au ajuns să depăşească importurile, ceea ce s-a întâmplat foarte rar în ultimii 20 de ani. Exporturile au înregistrat în prima lună a anului o creştere de 47,8% faţă de aceeaşi lună din 2010, la 3,4 mld. euro. La valorile exprimate în lei creşterea a fost de 51,8%. Valoarea importurilor a fost de 3,6 mld. euro, mai mult cu 29,4% faţă de aceeaşi lună de anul trecut. BNR a anunţat pentru luna ianuarie un excedent comercial de 91 de milioane de euro, acesta fiind primul excedent înregistrat de România în istoria recentă.
lProducţia industrială
Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a continuat ascensiunea în ianuarie, conform aşteptărilor. Creşterea a fost de 10,6% comparativ cu aceeaşi lună din 2010, ca urmare a creşterilor înregistrate în industria prelucrătoare de 12,9%, în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică de 3,4% şi în industria extractivă de 0,6%. Pe marile grupe industriale cele mai mari creşteri s-au înregistrat în industria bunurilor intermediare (15,3%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (14,1%) şi în industria bunurilor de capital (10,3%). Notă discordantă a făcut industria energetică, care a scăzut cu 1,3%. La sfârşitul anului trecut, producţia industrială a adus o surpriză plăcută accelerând, după ce dăduse semne de oboseală. Menţinerea producţiei industriale pe creştere în termeni anuali s-a datorat în cea mai mare măsură cererii externe.
Consumul a continuat să scadă şi în primele două luni ale anului cu peste 5%, menţinând astfel trendul negativ al ultimilor doi ani, potrivit INSSE. Consumul de produse alimentare şi băuturi a scăzut cu aproape 10% în primele două luni ale anului.  (Z.F.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Coduri de reduceri pentru haine fitness – economisește fără a compromite stilul (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Să îmbrățișăm un stil de viață activ nu înseamnă doar să ne menținem corpul în formă, ci și să ne îngrijim sănătatea mintală și fizică în moduri care ne încântă. Știu că și pe tine te preocupă să găsești echipamentele potrivite pentru activitățile sportive, dar te asigur că poți face acest lucru fără să-ți golești […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea