Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

E oficial: Cei care suferă de apnee în somn pot obține permisul auto numai după ce primesc aviz medical

Ziarul Unirea

Publicat

în

somn-la-volanCandidaţii sau şoferii care au sindromul de apnee în somn pot obţine permisul auto numai după ce primesc şi un aviz medical, se arată într-un act normativ publicat marți, 20 octombrie, în Monitorul Oficial.

Ordinul Ministerului Sănătăţii (MS) nr. 1255/2015 pentru modificarea și completarea Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul a apărut marți în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 780 şi se aplică din momentul publicării.

Persoanele suspecte că au sindromul de apnee moderată sau severă în somn (oprirea temporară a respiraţiei) sunt nevoite să obţină un aviz medical înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului auto, potrivit actului normativ care modifică, practic, Ordinul MS nr. 1162/2010.

„Candidaţii sau conducătorii auto pentru care există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv se supun unei consultaţii medicale, pentru obţinerea unui aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere. Aceştia pot fi sfătuiţi să nu conducă până la confirmarea diagnosticului”, scrie în document.

Concret, avizul medical confirmă, în cazul prezenţei sindromului, că persoana în cauză îşi controlează afecţiunea în mod corespunzător, respectă un tratament adecvat şi prezintă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte somnolenţa.

„Permisele de conducere pot fi eliberate candidaţilor sau conducătorilor auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv şi care dovedesc că îşi controlează afecţiunea în mod corespunzător, că respectă un tratament adecvat şi că prezintă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte somnolenţa, dacă este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat”, prevede noul ordin de ministru.

Examinări medicale periodice pentru persoanele care au sindromul de apnee moderată/severă în somn

După ce permisul este obţinut, persoanele care au sindromul de apnee moderată/severă în somn vor avea nevoie de examinări medicale periodice. În acest fel se va verifica dacă şoferii respectă tratamentul pe care-l urmează şi dacă acesta trebuie continuat. Şoferii care au categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 şi BE trebuie să facă verificările la intervale de cel mult trei ani, iar cei care au categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E – la intervale de cel mult un an.

Noutăţile incluse în Ordinul MS nr. 1255/2015 au la bază modificările făcute în 2014 la Directiva Europeană privind permisele de conducere. Practic, actul normativ care a introdus prevederile referitoare la necesitatea avizului medical pentru cei care suferă de apnee în somn trebuia transpus de România în legislaţia autohtonă cel târziu până în ultima zi a anului 2015. Deşi legislaţia europeană stabileşte că data de la care noile reguli trebuie să se aplice în toate statele membre ale Uniunii Europene este 31 decembrie 2015, ordinul publicat marși în Monitor nu conţine o dată ulterioară de intrare în vigoare. Prin urmare, potrivit normelor de tehnică legislativă, noul act normativ se aplică de la data publicării, adică de marți.

Motivul pentru care a fost facută această modificare este numărul mare de accidente auto care au drept cauză sindromul de apnee în somn, aşa cum este precizat în directiva europeană.

Apneea este o oprire temporară a respiraţiei, sindromul de apnee în somn fiind asociat cu o somnolenţă diurnă excesivă. „Sindromul de apnee moderată în somn de tip obstructiv corespunde unui număr de episoade de apnee și hipopnee pe oră (indice apnee-hipopnee) cuprins între 15 și 29, iar sindromul de apnee severă în somn de tip obstructiv corespunde unui indice de apnee-hipopnee de minimum 30, ambele fiind asociate cu somnolență diurnă excesivă”, scrie în Ordinul MS nr. 1255/2015.

Potrivit unui studiu, România se află pe locul zece într-un top al accidentelor rutiere produse din cauza adormirii la volan.

Notă: La solicitarea unui permis cu o nouă valabilitate, fişa medicală este obligatorie indiferent dacă permisul vechi a expirat sau nu. (C.M.)

sursa:avocatnet.ro

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est

Bogdan Ilea

Publicat

în

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est La 29 martie 2004, cele șapte state invitate la Summit-ul NATO de la Praga să devină membre ale Alianței (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia, Slovenia), printre care și România, au depus instrumentele de aderare la Departamentul de Stat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea