Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

E jale! Taxele și impozitele locale 2024, la Alba Iulia, cresc cu 13,8%

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

E jale! Taxele și impozitele locale 2024, la Alba Iulia, cresc cu 13,8%

În cadrul ședinței ordinare a Consililului Local Alba Iulia, din data de 20 decembrie 2024, se află un proiect de hotărâre pentru majorarea taxelor și impozitelor locale din municipiu.

Contactată de către ziarulunirea.ro, consiliera locală Dana Nanu a declarat că: „în ședința Consiliului Local Alba Iulia din 20.12.2023 se propune spre aprobare majorarea impozitelor și taxelor locale începând cu 01.01.2024 cu inflația anului 2022, respectiv o majorare cu 13,8%, majorare anuală cum nu a mai fost în ultimii 20 de ani!

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Pentru un oraș municipiu reședință de județ, de rang II, să ai la impozitul pe clădire la persoanele juridice, limitele maxime admise de Codul Fiscal, iar la persoanele fizice, valori impozabile /m2 la nivelul municipiului Oradea, consider că este imposibilă de suportat financiar încă o majorare cu 13,8%!

Soluția administrației locale și a Consiliului Local în această situație, trebuie să fie una de sprijinire, de a prelua o parte din povara acestor majorări, de a împărții „frățește” efectele acestor majorări!

Respectiv, reducerea bazei de impozitare sau a cotelor de impozite cu 6,8% și aplicând apoi majorarea legală cu inflația de 13,8%. Va rezulta astfel o majorare resimțită de 7%.

Este o soluție găsită de alte administrații locale, vezi Oradea, și care poate fi luată în discuție și la Alba Iulia.

E momentul să arătăm SOLIDARITATE cu cetățenii albaiulieni CORECȚI, plătitori de impozite și taxe în orașul nostru.

Cu atât mai mult în 2024, cu cât este știut faptul ca de la 01.01.2025 se vor majora impozitele și taxele locale cu circa 50% prin raportarea la valorile din tabelele notariale.

Nu sunt singurele majorări supuse votului în ședința de Consiliu Local din 20 decembrie 2023.

Se mai propune și creșterea tarifului la colectare gunoi cu 10,7% din ianuarie 2024, asta în condițiile în care ultima majorare la acest serviciu a fost în 01 septembrie 2023.

Care va fi gradul de suportabilitate al populației în 2024? Vom vedea!

Un lucru este însă cert: consilierii locali trebuie să reprezinte interesul cetățenilor în Consiliile Locale! Nimeni nu trebuie lăsat în urmă! Nu la ALBA IULIA!”.

Impozitul și taxa pe clădiri

Calculul impozitului pe clădirile rezidențiale afate în proprietatea persoanelor fizice

Citește și: Tarifele pentru salubrizare stradală şi deszăpezire în Municipiul Alba lulia vor crește: Proiectul de hotărâre, pe masa consilierilor locali

Calculul impozitului/taxei pe clădirile deţinute de persoanele juridice

(1) Pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii, la care se adaugă o cotă adiţională de 50%.

(2) Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii, la care se adaugă o cotă adiţională de 4%.

(3) Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, utilizate pentru activităţi din domeniul agricol, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii.

(4) în cazul clădirilor cu destinaţie mixtă aflate în proprietatea persoanelor juridice, impozitul se determină prin însumarea impozitului calculat pentru suprafaţa folosită în scop rezidenţial conform alin. (1), cu impozitul calculat pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial, conform alin. (2) sau (3).

(5) Pentru stabilirea impozitului/taxei pe clădiri, valoarea impozabilă a clădirilor aflate în proprietatea persoanelor juridice, este valoarea de la 31 decembrie a anului anterior celui pentru care se datorează impozitul/taxa şi poate fi:

a) ultima valoare impozabilă înregistrată în evidenţele organului fiscal;

b) valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării;

c) valoarea finală a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în cursul anului fiscal anterior;

d) valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate. în situaţia în care nu este precizată valoarea în documentele care atestă proprietatea, se utilizează ultima valoare înregistrată în baza de date a organului fiscal;

e) în cazul clădirilor care sunt finanţate în baza unui contract de leasing financiar, valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării;

f) în cazul clădirilor pentru care se datorează taxa pe clădiri, valoarea înscrisă în contabilitatea proprietarului clădirii şi comunicată concesionarului, locatarului, titularului dreptului de administrare sau de folosinţă, după caz.

(6) Valoarea impozabilă a clădirii se actualizează o dată la 5 ani pe baza unui raport de evaluare a clădirii întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referinţă. în situaţia depunerii raportului de evaluare după primul termen de plată din anul de referinţă acesta produce efecte începând cu data de 1 ianuarie a anului fiscal următor.

(7) Prevederile alin. (6) nu se aplică în cazul clădirilor care aparţin persoanelor faţă de care a fost pronunţată o hotărâre definitivă de declanşare a procedurii falimentului.

(7A1) Prevederile alin. (6) nu se aplică în cazul clădirilor care sunt scutite de plata impozitului/taxei pe clădiri potrivit art. 8 alin. (1).

(8) în cazul în care proprietarul clădirii nu a actualizat valoarea impozabilă în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă, cota impozitului/taxei pe clădiri este de 5%, cu condiţia ca proprietarul clădirii să fi fost notificat de către organul fiscal competent despre posibilitatea depunerii raportului de evaluare. Notificarea se comunică proprietarului clădirii prin publicarea acesteia în spaţiul privat virtual sau prin poştă, în cazul contribuabililor care nu suntînrolaţi în spaţiul privat virtual. Termenul până la care trebuie comunicată notificarea este 31 octombrie a anului curent pentru impozitul datorat începând cu anul următor. în cazul în care notificarea nu este comunicată până la această dată, impozitul urmează a se calcula prin aplicarea cotei stabilite potrivit alin. (1) sau (2), după caz, asupra valorii impozabile a clădirii.

(9) în cazul în care proprietarul clădirii nu a actualizat valoarea impozabilă în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă, diferenţa de taxă va fi datorată de proprietarul clădirii, cu condiţia ca acesta să fi fost notificat de către organul fiscal competent, în conformitate cu prevederile alin. (8).

Impozitul pe mijloacele de transport


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Întoarsă din Germania, o familie din Alba a dezvoltat o afacere cu afini de cultură la Rădești

Unirea Ziarul

Publicat

în

Întoarsă din Germania, o familie din Alba a dezvoltat o afacere cu afini de cultură la Rădești După cum se știe,  afinul este un arbust îndrăgit pentru fructele sale care se consumă atât în stare proaspătă cât și prelucrată sub formă de suc, sirop, dulceața, vin sau afinată. Acestea sunt bine cunoscute pentru valoarea terapeutică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea