Rămâi conectat

Curier Județean

După mai bine de 10 ani s-a făcut dreptate. Un fost milionar trebuie să îi plătească unei femei de afaceri din Alba o sumă uriașă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

După mai bine de 10 ani s-a făcut dreptate. Un fost milionar trebuie să îi plătească unei femei de afaceri din Alba o sumă uriașă

După mai mult de 10 ani, o femeie de afaceri din Alba Iulia a câștigat în instanță peste 2,6 milioane de lei de la un afacerist din Iași.

Fostul milionar Viorel Roman, care în anii 2000 era considerat unul dintre cei mai bogaţi oameni dn Moldova, a primit şi 3 ani de închiosare cu suspendare pentru înşelăciune. A avut afaceri în domeniul imobiliar, dar acum este aproape falit.

Roman Viorel a fost obligat să plătească către o persoană fizică din Alba Iulia, parte vătămată în dosar, suma de 2.595.000 de lei reprezentând daune materiale şi 50.000 de lei, daune morale. Victima infracţiunii de înşelăciune a fost proprietar al firmei Albaplasat SRL, care, în urma activităţii infracţionale pusă la cale de afaceristul din Iaşi a ajuns în faliment şi a fost radiată încă din anul 2015.

Dosarul a avut un traseu destul de complicat. În noiembrie 2018, afaceristul a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare la Judecătoria Alba Iulia, iar valoarea daunelor morale a fost stabilită la 500.000 de lei. În 2019, la Curtea de Apel, Roman a fost achitat pe motiv de prescripţie a faptelor. Femeia înşelată a făcut recurs în casaţie la ÎCCJ, unde a avut câştig de cauză, astfel că dosarul a revenit la Curtea de Apel Alba Iulia.

În 15 iulie 2020, instanţa a pronunţat sentinţa definitivă: ”Dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei de 3 ani închisoare aplicată inculpatului Roman Viorel pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani,. Impune condamnatului să frecventeze unul din programele de reintegrare socială derulate de către Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Iaşi sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. Pe parcursul termenului de supraveghere condamnatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Consiliului Local Iaşi – Direcţia Exploatare Patrimoniu sau Direcţia Generală Economică şi Finanţe Locale. Reduce cuantumul daunelor morale acordate părşii civile de la 500.000 lei la 50.000 lei”.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, începând cu luna ianuarie 2009, în calitate de reprezentant al societăţii Scala Real Estate SA, inculpatul Roman Viorel a indus şi menţinut în eroare pe O. A., reprezentantă a Albaplast SRL, cu scopul de a o determina să încheie un contract de cesiune, urmat de emiterea unor instrumente de plată pentru achitarea unei părţi a preţului cesiunii ce au fost ulterior refuzate la plată de instituţia bancară. De asemenea, afaceristul a convins persoana vătămată din Alba să radieze notarea contractului de cesiune din cuprinsul cărţii funciare a unui teren în suprafaţă de 50.000 metri pătraţi situat în Timişoara, totul în scopul de a nu achita preţul la care s-a obligat prin contractul de cesiune, provocându-i, în acest mod, persoanei vătămate un prejudiciu de 2.595.000 de lei.

”Inculpatul Roman Viorel a indus în eroare parte civilă cu ocazia încheierii şi executării contractului de cesiune de creanţă încheiat şi a menţinut-o pe aceasta în eroare, pe parcursul anilor 2009-2015 prin diferite tertipuri, manifestând interesul de a o ajuta în problemele personale”, se precizează în actul de sesizare a instanţei. De asemenea, se susţine că acesta a profitat de orice circumstanţe pentru a se apropia de partea civilă O. A. şi pentru a o face să nu bănuiască intenţiile ascunse pe care le avea.

”Inculpatul Roman Viorel a botezat nepotul părţii civile, susţinând că în continuare sunt o familie, a concertat mutarea sediul Albaplast SRL la Iaşi în vederea intervenirii în procedura insolvenţei acestei din urmă societăţi şi lichidarea bunurilor, a emis şi a dispus emiterea unor bilete la ordin conţinând o parte importantă din preţ, dar care nu produceau însă efecte juridice datorită lipsei specimenului de semnătură al emitentului, a lipsit partea civilă de toate garanţiile creanţei sale, respectiv, 4 file CEC în original, în valoare de 200.000 lei fiecare, 4 bilete la ordin, în valoare de 250.000 lei fiecare, emise de Iorom Trading SRL către Albaplast SRL, a convins-o pe aceasta, prin diverse promisiuni să şteargă notarea contractului de cesiune de creanţă din cartea funciară, toate demersurile inculpatului având un singur scop, respectiv lipsirea părţii civile de orice garanţie a plăţii preţului şi a obţinerii executării silite, a obligaţiilor asumate de inculpat prin contractul de cesiune”, se mai susţine în documentul Parchetului.

Omul de afaceri nu a recunoscut niciun moment vinovăţia, solicitând ca una din firmele sale să fie introdusă parte responsabilă civilmente pentru ca în cazul în care pierde procesul să nu fie el obligat la plata daunelor. În final, Roman a fost obligat la plata sumei de 2,65 milioane de lei, plus daunele morale. Dacă nu achită banii, pedeapsa închisorii cu suspendare ar putea deveni cu executare.

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea