Rămâi conectat

Ştirea zilei

Dumitru Mălin, între „Mânia amurgului” şi surâsul din zori

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Vineri, 14 ianuarie 2011, la Galeriile de Artă din municipiul Alba Iulia a avut loc lansarea celui de-al nouălea volum de versuri purtând semnătura lui Dumitru Mălin. Evenimentul s-a bucurat de o prezenţă neaşteptată, după cum a remarcat cu bucurie însuşi autorul, alături de el la acest moment festiv aflându-se scriitori, colegi, bibliotecare, prieteni, elevi şi studenţi. I-am remarcat, printre cei ce s-au bucurat alături de talentatul poet albaiulian, pe doi dintre membrii Comitetului de conducere a Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, respectiv preşedintele acesteia, poetul Aurel Pantea, şi poetul Mircea Stâncel. De asemenea, s-au mai aflat numeroşi scriitori, membri sau nemembri ai USR: Gheorghe Jurcă, Gheorghe Dăncilă, Maria Mărginean, Angela Târziu, Mihai Pascaru, Nicolae Murgăşanu ş.a. Pentru a vă face o idee cu privire la numeroşii împătimiţi ai condeiului care au fost prezenţi la eveniment trebuie să ştiţi că preşedintele USR Alba- Hunedoara, poetul şi universitarul Aurel Pantea a folosit prilejul acestei întâlniri pentru a-i informa pe aspiranţii la USR cu privire la condiţiile în care pot fi acceptaţi, în maniera directă şi fără menajamente, care-i este proprie: „Acceptarea ca membru în Uniunea Scriitorilor din România nu se mai face ca în urmă cu 20 de ani, ci în baza unui dosar care trebuie să cuprindă inclusiv referiri critice asupra operei candidatului. Astfel se exlude posibilitatea de a mai apărea situaţii jenante ca cele create acum 20 de ani, când au fost acceptaţi (şi se mai află printre noi şi acum) unii care au scris doar câteva epigrame în viaţa lor…” Totuşi, pentru cei de faţă, Aurel Pantea şi-a edulcorat puţin discursul, afirmând că printre ei se află mulţi pe care valoarea îi recomandă şi pe care dânsul ar vrea să-i aibă cât mai curând printre membrii filialei pe care o conduce.
Tot „neiertăciunea-sa” dl. Pantea a fost cel ce a prezentat  volumul lansat de Dumitru Mălin, intitulat „Mânia amurgului”, cel de-al treilea din „trilogia crepusculară” a poetului: „Dacă nu aş fi crezut că Mălin este un poet autentic nu i-aş fi prezentat volumul (…) El nu face parte din naturile poetice care îşi elaborează excesiv poemele: pur şi simplu din el ţâşneşte poezia! Dumitru Mălin străbate drumul de la melancolie la nostalgie şi recuperează din memorie, în mod senzitiv, chiar şi imaginarul îndepărtat (…) Deşi stilul său de până acum (de care s-a debarasat la acest ultim volum) îl apropie de Adrian Păunescu şi de Mircea Dinescu, graţie versului muzicalizat, eu îl consider a descinde mai degrabă din regretatul Ion Sângereanu, pe care-l consider maestrul său imediat.” În general, în ciuda faptului că lui Mălin nu-i mai aleargă „un armăsar sălbatic prin sânge” (sau nu mai vrea el să-l descopere), rămâne un adolescent ajuns la vârsta de 60 de ani. Referitor la schimbarea de stil din ultimul volum, Dumitru Mălin a afimat că a descoperit cum utilizarea versului alb îl ajută la o mai mare expresivitate, deoarece nu mai este condiţionat de text, respectiv de ritm şi de rimă.
Au mai luat cuvântul doamna Mioara Pop, directoarea Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga”, artistul plastic Traian Mârza, preşedintele Asociaţiei UAP Alba Iulia, în calitate de gazdă, precum şi bunul prieten al autorului, poetul Mihai Pascaru. Având în vedere marea simpatie de care se bucură poetul, noi îl felicităm şi îl asigurăm că nu are a se teme de „Mânia amurgului”, ci este încă îndreptăţit a culege surâsuri în zori…
Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| ACCIDENT rutier la Cunța: Un autocamion cu cereale s-a răsturnat pe DN 1

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier la Cunța: Un autocamion cu cereale s-a răsturnat pe DN 1

Un accident rutier a avut loc marți, 8 noiembrie, în jurul orei 23.00, pe DN1, în zona localității Cunța.

Secția de Pompieri Sebeș intervine cu o autospecială de stingere, un modul de descarcerare și o ambulanță SMURD B2, pentru asigurarea măsurilor PSI la un accident rutier produs pe DN 1, în raza localității Cunța, care a implicat un autocamion care transporta cereale și care s-a răsturnat.

Din primele informații, în urma accidentului rutier nu sunt victime.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

„Vreau și eu căsuța mea” – Campanie de strângere de fonduri pentru câinii fără stăpân din adăpostul public Alba Iulia. Cum poți ajuta un patruped să aibă cușca lui

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Vreau și eu căsuța mea” este campanie de strângere de fonduri pentru câinii fără stăpân din adăpostul public Alba Iulia, prin care oricine dorește poate ajuta un patruped să aibă cușca lui.

„Vreau și eu căsuța mea” este campania de strângere de fonduri cu ajutorul căreia sperăm să putem achiziționa cuști pentru cei 30 de căței, din adăpostul public de câini abandonați de stăpân Alba Iulia, care dorm momentan doar pe palet.

Elit - Gustul Desăvârșit

Știm ce înseamnă iarna în adăpost și am vrea ca fiecare câine de acolo să aibă bucuria unei cuști cu paie în care să se adăpostească și de unde să viseze la viitoarea familie.

Dacă doriți să susțineți inițiativa noastră o puteți face donând efectiv o cușca sau achiziționând unul dintre produsele nostre personalizare.

Costul unei cuști din lemn făcută la comnadă ,ținând cont de dimensiunile fiecărui țarc, ajunge la aproximativ 375 lei.

În comentariul fiecărei fotografii o să menționăm denumirea produsului, culorile și dimensiunile disponibile dar și donația în schimbul careia o să puteți achiziționa respectivul produs.

Comenzile se fac doar prin mesaj privat pe pagina noastră!!!”, au scris pe pagina de Facebook reprezentanții asociației.

Pentru cei care nu doresc achiziționarea unui produs dar vor să contribuie cu orice sumă atașăm conturile mai jos:

-RO94BTRLRONCRT0470679601
-RO44BTRLEURCRT0470679601
-Paypal: [email protected]
Recipient: Asociația Prietenii lui Azor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE| INCENDIU la Șpring: O anexă gopodărească, cuprinsă de flăcări. Intervin pompierii cu trei autospeciale

Ziarul Unirea

Publicat

în

UPDATE| INCENDIU la Șpring: O anexă gopodărească, cuprinsă de flăcări. Intervin pompierii cu trei autospeciale

Un incendiu a izbucnit marți seara, în jurul orei 21.30, la o locuință din comuna Șpring.

Secția de Pompieri Sebeș în cooperare cu SVSU Șpring intervine cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, in localitatea Spring pentru lichidarea unui incendiu.

Din informațiile preliminare primite ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la acoperișul unei locuințe.

Elit - Gustul Desăvârșit

UPDATE: În urma ajungerii forțelor de intervenție la locul solicitării s-a constatat că incendiul se manifesta la o anexa gospodăreasca fără pericol de propagare si fără victime.

UPDATE2: Incendiul a fost lichidat fără probleme deosebite, a ars o afumătoare pe aproximativ 3 mp.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea