Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Duminica Sfântului Grigorie Palama, a două duminică din Postul Sfintelor Paști. Sărbătoare mare azi pentru creștinii ortodocși

Ziarul Unirea

Publicat

în

După Duminica Ortodoxiei, în postul cel mare urmează pomenirea unui mare sfânt de laMuntele Athos care a separat cel mai clar apele între tradiția ortodoxă și creștinismul occidental.

Duminica Sfântului Grigorie Palama este a două duminică din Postul Sfintelor Paști. A fost închinată Sfântului Palama din anul 1386, anul canonizării sale.

Biserică Ortodoxa face pomenirea Sfântului Grigorie Palama de două ori pe an: pe 14 noiembrie, ziua trecerii sale la cele veșnice și în această a două Duminică a Postului Mare.

Sfântul Grigorie Palama (1296-1359) s-a nevoit că monah la Muntele Athos. A formulat învățătura ortodoxă despre har că energie sau lucrare dumnezeiască mântuitoare, descoperindu-ne diferență dintre ființă divină transcendență și inaccesibilă și energiile necreate care se împărtășesc oamenilor. Este adevărat că această distincție între ființă și energiile dumnezeiești există și înainte de Sfântul Palama, dar cu mai puțină claritate dogmatică.

Sfântul Grigorie Palama ne-a mărturisit că Dumnezeu fiind personal, nu poate fi cunoscut decât după lucrarea Să. Și după cum persoanele nu se pot cunoaște de la distanță, ci numai prin comuniune, tot astfel cunoașterea lui Dumnezeu este o cunoaștere personală, nu teoretică.

El vorbește de un mod de cunoaștere superior celui rațional, cunoașterea prin puterea sau iluminarea Duhului Sfânt, o cunoaștere-unire a celui ce cunoaște cu Cel cunoscut. Așadar, că să-L cunoști pe Dumnezeu trebuie să te împărtășești de El. Nu poți să-L cunoști pe Dumnezeu stând în afară Lui.

Din acest motiv, Biserica a horatat ca după Duminică Ortodoxiei să se facă pomenirea Sfântului Grigorie Palama, pentru a ne arăta că omul în Ortodoxie se împărtășește de lumina dumnezeiască din această viață

Sursa: realitatea.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

27 Martie: Ziua mondială a teatrului

Bogdan Ilea

Publicat

în

27 Martie: Ziua mondială a teatrului La 27 martie, artiştii şi publicul din toată lumea celebrează ziua mondială a teatrului. Aniversată în fiecare an , a fost instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), iar din 1962, a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea