Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

DUMINICĂ: Scriitorul albaiulian Cornel Nistea se întâlneşte cu iubitorii de literatură din satul Tibru

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Duminică, 1 septembrie,  Asociaţia Ţinutul Tibreanului organizează, în cadrul proiectului „Chemarea nemuritoare a slovei – itinerariu cultural în spaţiul arhaic al satului!” şi a activităţii „lectură publică la sat”,  o întâlnire cu scriitorul Cornel Nistea, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Întâlnirea va avea loc în Sala de Întruniri Cetăţeneşti din Tibru, cu începere de la ora 19.00.

Cornel Nistea s-a născut la 6 august 1939, în satul Valea Largă (comuna Sălciua, pe Valea Arieşului). Licenţiat în litere al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj. A fost profesor de limba şi literatura româna la Alba Iulia şi redactor la revista de cultura  „Discobolul” (după 1990). După ce în anii ’80 publică proză scurtă în mai multe reviste ale Uniunii scriitorilor, debutează în volum în 1984, cu volumul Focuri în septembrie (Editura Cartea Românească), drastic subţiată de cenzura de atunci. Dintre volumele publicate de sriitorul Cornel Nistea amintim: Din categoria roman: „Ritualul bestiei. Amintiri din şezlongul albastru”, apărut în 2008, şi „Inocenţa şarpelui”, apărut în 2000, care a fost publicat şi în limba franceză în 2005.  Din categoria proză scurtă/nuvele: „Colonia de vulturi”, apărut în 2004, „Papagalii mei adoraţi”, apărut în 2004. Din categoria publicistică literară, amintim: „Jurnal de scriitor”, „Caseta cu paradoxuri” şi „Tableta de joi”.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Din autobiografia scriitorului, sau aşa cum îi place domniei sale să spună „auto-vorbire”, spicuim:

„M-am născut în plină vară, pe 6 august 1939, de Schimbarea la Faţă, în satul Valea Largă din comuna Sălciua de pe Valea Arieşului. Comparativ cu celelalte sate din această zonă montană, aici relieful e ceva mai deschis, imaginea vizuală e mai „largă”, mai ales dacă urci pe dealurile din împrejurimi, de unde se văd privelişti ale unui spaţiu tulburător prin structura lui geologică. Aceste imagini le vor fi privit în contemplarea lor sute sau poate mii de ani înaintaşii mei, neam de agricultori şi păstori cu o cultură orală arhaică, care aveau ca principală bază de manifestare existenţială ritualul”.

Proiectul „Chemarea nemuritoare a slovei – itinerariu cultural în spaţiul arhaic al satului!” este finanţat de Fundaţia Comunitară Alba din Fondul pentru Cultură, fond care are ca partener naţional Asociaţia pentru Relaţii Comunitare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Foto Video | A început distribuirea Sfintelor Paști la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Coadă imensă

Bogdan Ilea

Publicat

în

Foto Video | A început distribuirea Sfintelor Paști la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Coadă imensă La Catedrala Încoronării din Alba Iulia a început distribuirea Sfintelor Paști, sâmbătă după-amiaza, de la ora 15:00. Zeci de credincioși s-au strâns sâmbătă după-amiaza pentru a primi Sfintele Paști, distribuirea acestora începând de la ora 15:00, la Catedrala Încoronării […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea