DUMINICĂ: Luminația sau Ziua Morților. Noaptea în care cimitirele se transformă în oaze de lumină iar sufletele morților îi vizitează pe cei dragi

Paul Voicu - Primar 2020

cimitir alba iulia ziua mortilor19În fiecare an, pe data de 1 noiembrie, credincioșii celebrează „Luminația” sau ”Ziua Morților”, așa cum este cunoscută în popor, considerată a fi sărbătoarea tuturor celor  trecuţi la cele veşnice. Se spune că în această noapte sufletele morților vizitează lumea celor vii. De asemenea, cimitirele se transformă în adevărate oaze de lumină datorită lumânărilor aprinse pentru cei morți.

Pe 1 noiembrie, credincioşii din Maramureş, Transilvania şi Banat obişnuiesc să meargă la mormintele celor dragi, să le cureţe de buruieni, să le pună flori şi să aprindă lumânări rostind rugăciuni pentru sufletele celor plecaţi. În popor, noiembrie este considerată luna lui Brumar când se întâlnesc tradiţiile păgâne cu cele creştine.

Luminatia, cunoscuta in popor si sub denumirea de Ziua Mortilor este o sarbatoare de origine celtica adusa de catolici in regiunile din Nord-Vest-ul si Sud-Vestul teritoriului romanesc. In bisericile occidentale, cea Romano-Catolica, cea Anglicana si cele Protestante, sarbatoarea Tuturor Sfintilor se ține in ziua de 1 noiembrie, dupa calendarul gregorian. In bisericile orientale, anume cele Ortodoxe și cele Greco-Catolice, prima duminica dupa Rusalii este Duminica Tuturor Sfinților, echivalentul sarbatorii Tuturor Sfinților din calendarul apusean. In zonele de interferența apuseana credincioșii ortodocși și greco-catolici sarbatoresc Luminația in seara zilei de 1 noiembrie. Cu acest prilej, preotii romano-catolici, greco-catolici si ortodocsi oficiaza slujbe de pomenirea mortilor.

ELIT

Datorita faptului ca, in general, Biserica Ortodoxa face pomenirea mortilor sambata, unii credinciosi ortodocsi sarbatoresc Ziua Mortilor nu pe 1 noiembrie, ci in prima sambata din luna noiembrie.

Conform traditiei, in noaptea Luminatiei, portile dintre cele doua lumi se deschid si numai acum cei plecati dintre noi pot veni sa ne viziteze.

Mihail David - 2020

Potrivit traditiei Bisericii Romano-Catolice si Greco-Catolice, o parte din sufletele celor morti care nu au fost sfinti ajung in purgatoriu unde se curata de pacate pentru a putea intra in rai. Chiar daca este sarbatoare catolica, Ziua Mortilor este celebrata si de preotii ortodocsi care, la cererea familiilor, vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul raposatilor. Oricum ar fi, Luminatia e o zi deosebita, o zi de suflet pentru crestini, prilej de meditatie si de rugaciune, de respect pentru cei morti, iar imaginea cimitirului iluminat te indeamna la reculegere si aducere aminte, te face sa te gandesti ca moartea nu este moarte, ci e tot viata, dar altfel.

Biserica Ortodoxa sarbatoreste Ziua Tuturor Sfintilor in prima duminica de dupa Rusalii, unde se face pomenirea tuturor sfintilor, dar si a celor adormiti din neam in neam. De asemenea, in credinta populara a romanilor, mai avem parte de o noapte a celor morti, cea de pe 29 spre 30 noiembrie, cunoscuta sub denumirea de Noaptea Sfantului Andrei, cand cei vii incearca sa se apere de strigoi prin ungerea usilor si a ferestrelor cu usturoi.

De obicei, credinciosii merg in ziua precedentă la cimitir, la mormintele rudelor si executa activitati administrative: smulg si arunca buruienile, matura si spala, se primeneste crucea, se pun flori, candele si lumanari.

sursa:crestinortodox.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

7 Comentarii

paganii 30 octombrie 2015 at 9:07

Tradiție și păgânism. Sărbătoare ocultă care nu are a face cu , creștinismul.

manipulare religioasa 30 octombrie 2015 at 9:12

În biblie nu există așa ceva. Prin ritualuri și religie pokii subjuga oamenii în scopul de a face bani. Apropo la sărbătoarea de la Iași a sf Paraschiva cât să adunat anu asta? Anul trecut au adunat pokii 6 milioane euro……si-au îndeplinit target ul anul asta??????

manipulare religioasa 30 octombrie 2015 at 9:13

Manipulare

pilu 30 octombrie 2015 at 16:34

”Datorita faptului ca, in general, Biserica Ortodoxa face pomenirea mortilor sambata, unii credinciosi ortodocsi sarbatoresc Ziua Mortilor nu pe 1 noiembrie, ci in prima sambata din luna noiembrie.”
Mai da mare debandada-i in Biserica ortodoxa, fiecare de capul lui.
Halal credinta.

Hai-hui 30 octombrie 2015 at 17:54

Sa sfaraie micii mo’

axinte 30 octombrie 2015 at 22:09

…greu de presupus despre ce este vorba , …noapte,… intuneric, ori zi ,… sau lumina…,mereu o facem intrebind, sau altfel , din interes,…

cristina 5 noiembrie 2015 at 16:56

nu conteaza ziua,ora,data cand se face pomenirea mortilor,conteaza faptul ca ne aducem aminte de ei si o rugaciune inaltata la cer nu poate face rau sufletelor duse dintre noi,
Doamne ajuta sa fiti si voi mai buni si mai piosi si mergeti la cimitire sa aprinde-ti celor dragi o lumina si rugati-va sa va pazeasca de acolo de sus de tot raul de pe acest pamant

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...