Rămâi conectat

Cultură Educație

DUMINICĂ: 685 de atestare documentare a Parohiei Ortodoxe Române ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Limba, comuna Ciugud

Mondoc Adriana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

685 de atestare documentare a Parohiei Ortodoxe Române ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Limba, comuna Ciugud

Limba este un sat din județul Alba, aflat la câțiva kilometri de municipiul Alba Iulia.  Satul Limba din comuna Ciugud este așezat în vecinătatea Mureșului, la un nivel ridicat de albia râului, și oferă, pe o colină unde este construită și biserica, o panoramă deosebită asupra luncii Mureșului și a municipiului Alba Iulia.

Biserica și-a sărbătorit în 8 noiembrie hramul, ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, iar în zilele de 10-11 noiembrie sărbătorește 685 de ani de atestare documentară a parohiei.

Prima menționare a existenței bisericii și a unui preot în Limba este din 1333. S-au împlinit astfel, 685 de ani de existență a bisericii din satul Limba, potrivit documentelor.

Pentru statutul ortodox al bisericii din Limba este important de amintit anul 1591, când principele Sigismund Bathory, adresându-se conventului de Cluj-Mănăștur amintește de numitul ”Veliminorit de Limba” rang acordat lui Dumitru Nogy, al doilea soţ al Doamnei Stanca, fiica lui Mircea Ciobanul şi al Doamnei Chiajna, care a primit în dar această localitate. Aparțințând ulterior unor urmași de boieri din Țara Românească, satul va gravita în sfera de influență a  Mitropoliei ctitorite de Mihai Viteazul, în 1597, la Alba Iulia și apoi a celei din Ungro-Vlahia.

Preoții ortodocși din Limba n-au semnat actul de ”Unire cu Roma”, rămânând singurul sat din zonă unde Biserica Greco-Catolică n-a avut aderenți, preoții din Limba oficiind serviciul religios pentru ortodocșii din Ciugud, Drâmbar, Șeușa, Oarda de Sus, Oarda de Jos, ajunse filii ale satului Limba (unde, la un momnt dat, erau doi preoți) în tot decursul secolului al XVIII-lea, intrând sub jurisdicția Episcopiei Ortodoxe a Sibiului și a Mitropoliei de la Karlowity, după actul de toleranță dat de către Împăratul Iosif al II-lea (1780-1790) în anul 1781.

Dovezi despre viaţa obştei se cunosc și din perioada 1848–1849, când locuitorii satului făceau parte din legiunea I condusă de Axente Sever, și au participat masiv la construirea Catedralei Încoronării din Alba Iulia; că în 1918, înainte de actul unirii, localitatea a fost vizitată de Octavian Goga şi alţi fruntaşi ai mişcării pentru Unirea cea Mare. Tot în acea perioadă, sub conducerea şi comanda căpitanului Florin Medrea, comandantul Gărzii Naţionale din Alba Iulia, a luat fiinţă plutonul de voluntari limbeni pentru paza podului peste Mureş şi ordinea interioară a oraşului Alba Iulia pe timpul desfăşurării actului Unirii.

Programul manifestărilor va debuta în seara zilei de 10 noiembrie, la ora 17.00, cu Taina Sfântului Maslu. În ziua de 11 noiembie, la ora 9.00 va fi săvârșită slujba Utreniei, urmată de Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Sursa: dacoromania-alba.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă Părinții își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare. Prima etapă de înscriere se va încheia pe data de 14 mai. Părinţii ai căror copii au frecventat grădinița şi care vor împlini 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligaţia de a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea