Rămâi conectat

Curier Județean

DSVSA Alba, AMENZI de peste 33 000 de lei, în Sebeș, Cugir și Alba Iulia, în urma controalelor din luna martie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) desfășoară controale specifice în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale cu scopul de a proteja sănătatea consumatorilor și pentru a preveni apariția unor episoade de toxiinfecții alimentare.

În perioada Sărbătorilor Pascale consumul unor cantități de alimente de origine animală crește. Este, astfel, necesară dispunerea unor măsuri specifice pentru protejarea intereselor cumpărătorilor, precum intensificarea controalelor în vederea verificării condițiilor sanitare-veterinare în care sunt produse, depozitate și valorificate carnea de miel, ouăle destinate consumului uman și alte alimente care se consumă în această perioadă.

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au verificat, pe parcursul lunii martie, un număr de 301 unități de alimentație publică care desfășoară activități în domenii precum: fabricarea pâinii, procesării laptelui, procesării cărnii, comerț cu amănuntul, fabricarea prăjiturilor, a produselor proaspete de patiserie, respectiv la unități în care se prepară și servesc mâncăruri gătite sau în regim catering, dar și în piețe agroalimentare, centre de ambalare ouă, măcelării, carmangerii etc.

Controalele au vizat, între altele, aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii.

Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate un număr de 9 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 33.600 de lei, conform HG 984/2005, la unități alimentare din Sebeș, Cugir și Alba Iulia.

Între deficiențele constatate se numără:

–          Nerespectare normelor ANSVSA privind condițiile de depozitare a produselor alimentare;

–          Ambalarea și etichetarea necorespunzătoare;

–          Nerespectarea normelor stabilite de ANSVSA privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și valorificare a produselor alimentare, precum și a instalațiilor și ustensilelor folosite;

–          Neactualizarea procedurilor de lucru și a graficelor privind înregistrarea temperaturilor în instalațiile frigorifice;

–          Lipsa termometrelor pentru înregistrarea temperatorii la instalații frigorifice.

Controalele efectuate de inspectorii DSVSA Alba se concentrează în principal pe prevenție și consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile contravenționale sunt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.

În această perioadă sunt intensificate verificările în scopul verificării modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din toate piețele agro-alimentare, abatoare, unități de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în următoarele categorii de unități de vânzare cu amănuntul (în funcție de evoluția pandemiei de COVID-19 și de reglementările privind instituirea măsurilor): carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică de tip pizzerii, cantine, unități de catering, restaurante, pensiuni, cofetării, patiserii, cafenele, unități de tip supermarket, magazine și depozite alimentare etc.

În perioada 22 martie – 1 mai 2021 inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor din județul Alba lucrează și în zilele de sâmbătă și duminică, astfel încât sănătatea consumatorilor să fie protejată.

O atenție deosebită va fi acordată în această perioadă condițiilor de sacrificare a mieilor, procesării, transportului și depozitării cărnii de miel, modului de producere și comercializare a ouălor și produselor din ouă destinate consumului uman, laptelui și produselor din lapte, dar și vânzării peștelui și produselor din pescuit

Inspectorii DSVSA Alba vor depune toate diligențele necesare astfel încât sănătatea consumatorilor să nu fie afectată, iar verificările vor continua.

Reamintim consumatorilor că pot sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor, înregistrate pe teritoriul județului Alba, la nr. de telefon 0258/835915 sau se pot adresa circumscripțiilor sanitar-veterinare teritoriale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea