Rămâi conectat

Curier Județean

DSVSA Alba: Amenzi de peste 23.000 de lei și produse retrase de la vânzare, după controalele efectuate de inspectori în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ca urmare a dispozitiilor transmise de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor privind „Măsuri care trebuie dispuse pentru prevenirea toxinfectiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale 2018”, inspectorii din cadrul D.S.V.S.A. Alba au verificat în perioada 05.03-22.03.2018 un număr de 134 unităţi.

 Aceste controlale au fost efectuate în următoarele categorii de unităţi: 2 unități de procesare lapte, 5 carmangerii, 18 măcelării, 20 supermarketuri, 55 magazine alimentare, 7 depozite alimentare, 8 restaurante, 7 pieţe agroalimentare, 2 hale pentru desfacerea produselor lactate, 3 laboratoare de cofetărie patiserie, 2 magazine de legume fructe și 5 târguri de animale. Aceste controale au fost efectuate și împreună cu reprezentanți ai I.P.J Alba

Pentru deficienţele constate în timpul controalelor au fost aplicate, 26 sancţiuni contravenţionale conf. H.G. nr. 984/2005, cu modificarile si completarile ulterioare în valoare de 23.400 lei şi 10 avertismente, conf. O.G. nr. 2/2001. De asemenea, a fost retrasă de la comercializare o cantitate de 14,5 kg produse din carne si lactate.

Abaterile de la normele sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pentru care au fost aplicate aceste sancţiuni sunt: produse lactate comercilizate în vitrine frigorifice nefunctionale, produse din carne pentru care operatorul alimentar nu a putut face dovada trasabilității, produse alimentare cu ambalaj deteriorat, cu elemende de identificare nelizibile și vânzarea/cumpărarea animalelor fără documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară..

Aceste actiuni de supraveghere si control vor continua împreuna cu alte instituţii competente de la nivel judeţean, ce vizeaza organizarea de acţiuni comune de control în unităţile care produc, procesează, depozitează, şi comercializează produse alimentare.

Până în prezent au fost înregistrate solicitări în vederea autorizării unor centre de sacrificare a mieilor din partrea unor primarii din localitățile: Aiud, Abrud, Teiuș, Sebeș, Ocna Mureș, Cîmpeni si, Alba Iulia. Aceste centre vor fi evaluate în vederea autorizării sanitar veterinare urmând a fi aprobate spațiile de sacrificare în care sunt respectate cerințele sanitar veterinare.

Carnea de miel obținută în condiții precare de igienă, necontrolată sanitar veterinar  ar putea să fie un vector extrem de bun pentru câteva boli parazitare cum ar fi sarcocistoza, cisticercoza, sau boli infecțioase cum ar fi: salmoneloza, colibaciloza și campilobacterioza care pot produce la om toxiinfectii alimentare. Acestea sunt boli se transmit la om ca urmare a sacrificarilor realizate în conditii negienice sau în spații neautorizate sanitar veterinar.

”Recomandam consumatorilor să cumpere alimente numai din locuri sau spații înregistrate/autorizate sanitar veterinar, care le conferă garanția unor produse sigure și care sunt controlate sanitar veterinar.

Reamintim consumatorilor că  pot sesiza nereguli din domeniul sigurantei alimentelor, înregistrate pe teritoriul judetului Alba la nr. de tel. 0258/835915; 0800.826.787,  fax.028/806235  precum și la adresele de e -mail: [email protected] si [email protected]”, transmit reprezentanții DSVSA Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

ELECTRICA: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 8-14 aprilie

Bogdan Ilea

Publicat

în

ELECTRICA: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 8-14 aprilie În mai multe localități din județul Alba sunt programate întreruperi ale furnizării de energie electrică în perioada 8-14 aprilie. În data de 8 aprilie: Daia Română, Strada Școlii între orele 08:00-16:00. În data de 8 aprilie: BLAJ, Strada […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea