Drumurile din comuna Daia Română vor fi reabilitate. A fost solicitat acordul de mediu din partea APM Alba
Drumurile din comuna Daia Română vor fi reabilitate. A fost solicitat acordul de mediu din partea APM Alba
Daia Română este o comună situată în partea sud-estică a județului Alba, la limita dintre Podișul Secașelor spre nord și depresiunea Secașului spre sud, pe cursul superior al Văii Daia. Din punct de vedere administrativ, comuna este formată dintr-o singură localitate, satul DAIA. Comuna Daia Română se găsește la o distanță de 26 km de centru administrativ județean Alba Iulia și de 10 km de cel mai apropiat oraș, municipiul Sebeș.
Comuna este străbătută de la sud- vest spre nord-est de DJ 106 K, ce face legătura dintre DN 1 (Sebeș) și DJ 107 B (Secășel). În trecut drumul utilizat de către localnici pentru a ajunge în Alba Iulia se realiza printr-un drum de țară cu o lungime de cca. 5 km, Daia -Ciugud, după care treceau cu brudina la început, iar mai apoi peste punte, pentru a ajunge în oraș.
Drumurile analizate se încadrează în categoria de importanță C (normală) și în clasa de importanță III, conform Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții și a H.G. 766/1997 (anexa 3) referitoare la aprobarea unor regulamente privind calitatea în construcții.
Trasarea axelor drumurilor s-a făcut astfel încât să nu fie afectate proprietățile private, dar făcându-se unele corecții astfel încât să se ajungă la lățimile platformei conform clasei tehnice a lor.
Realizarea investiției propuse din comuna Daia Română este impusă de necesitatea de a realiza o infrastructură la standarde europene, astfel încât accesul locuitorilor din zona către centrul de comună și către rețeaua națională și județeană de transport să se desfășoare în condiții maxime de siguranță și confort.
Prin realizarea acestui proiect, se urmărește să se asigure accesibilitatea unor zone cu potențial la nivel de regiune, unde condițiile economice au împiedicat dezvoltarea regională, economisirea timpului și a carburanților, reducerea costurilor de operare a autovehiculelor, îmbunătățirea capacității portante a drumului.
Investiția cuprinde modernizarea DC6 și Strada Labului din comuna Daia Română.
Prin urmare se impun măsuri de intervenție pentru creșterea nivelului de viabilitate al drumului și a străzii.
Amenajarea drumului comunal și al străzii va determina:
■ridicarea potențialului economic al localității;
■ameliorarea calității mediului și diminuarea surselor de poluare;
■dezvoltarea turismului și agroturismului;
Dezvoltarea economică a zonei, intensificarea legăturilor de cooperare economică, precum și sporirea sistematică a nevoilor de transport, au determinat preocupări susținute de modernizarea și sistematizarea rețelei de drumuri.
Din punct de vedere al protecției mediului, în urma realizării investiției, se prevăd următoarele:
■cantitatea de emisii de gaze poluante este mult mai mică datorită faptului că traficul se va desfășura în condiții normale;
■nivelul zgomotelor aferente autovehiculelor se reduce datorită calității suprafeței carosabile;
■scurgerile de combustibil accidentale pot fi limitate având în vedere că se va putea circula la viteza proiectată;
■apele de suprafață vor fi colectate și evacuate prin intermediul șanțurilor la colectorii naturali, eliminându-se astfel gropile cu apă din suprafața carosabilă;
■uzura autovehiculelor este mult mai mică datorită faptului că acestea pot circula pe suprafețe de rulare netede.
Indicatoare
Se vor prevedea următoarele tipuri de indicatoare:
-de avertizare a pericolului;
-de reglementare (de prioritate, de interzicere și / sau restricție, de obligație);
-de orientare și informare,
-semne adiționale
Semnalizare orizontală
Se vor prevedea următoarele tipuri de semnalizare orizontală, astfel:
-marcaje longitudinale, pentru: separarea sensurilor de circulație, delimitarea benzilor de circulație și delimitarea părții carosabile;
-marcaje transversale, de oprire, de cedare a trecerii, de trecere a pietonilor și de traversare pentru bicicletă;
-marcaje diverse: de ghidare, pentru spații interzise, pentru interzicerea staționării, pentru locurile de parcare pe partea carosabilă, și de semnalizare a curbelor deosebit de periculoase, situate după aliniamente lungi, și marcaje prin săgeți și inscripții, privind destinația benzilor direcționale de urmat spre o anumită localitate, privind limitări de viteză.
Pentru rezolvarea problemelor de siguranță a circulației au fost prevăzute lucrări de montare a indicatoarelor rutiere.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
CALENDARUL evenimentelor cultural-educative organizate la Sebeș în 2025: Festivalul internațional „Lucian Blaga”, Zilele Orașului, Zilele muzicale Carl Filtsch și alte spectacole
CALENDARUL evenimentelor cultural-educative organizate la Sebeș în 2025: Festivalul internațional „Lucian Blaga”, Zilele Orașului, Zilele muzicale Carl Filtsch și alte spectacole Consiliul Local al Municipiului Sebeș, întrunit în ședința extraordinară din data de 13 ianuarie 2025, a votat aprobarea calendarului de activități cultural-educative care se vor desfășura în cursul anului 2025, în Municipiul Sebeș. Astfel, […]