Rămâi conectat

Politică Administrație

Drumuri comunale în paragină din Alba, preluate de consiliul județean pentru a fi reabilitate

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

harta judet alba cu localitatiConsiliul Județean Alba a preluat recent încă trei drumuri comunale aflate într-o avansată stare de degradare, pentru a căror repatații primăriile din localitățile respective nu au baniși le-a transformat în drumuri județene pentru a fi reabilitate.

Aceste demersuri se înscriu în strategia de dezvoltare a retelei de drumuri care are la baza in primul rand asigurarea circulatiei rutiere in conditii de siguranta si confort, asigurarea circulatiei catre centrele economice, sociale, zone turistice  cu obiective istorice, rezervatii naturale, etc.

Astfel că următoarele porțiuni de drum au șanse mari ca în următoarea perioadă să fie reparate:

 – drumul comunal DC 25: DJ107 (Haltă Bălcaciu) -Bălcaciu-Valea Lungă (DJ142K) a devenit  „drum judetean” cu indicativul DJ 142M: DJ107 (Haltă Bălcaciu)-Bălcaciu-Valea Lungă (DJ142K);.

– drumul comunal DC 28: DJ107- Căpâlna de Jos-Sânmiclăuş (DJ107V), a devenit „drum judetean” cu indicativul DJ 142N: DJ107-Căpâlna de Jos-Sânmiclăuş (DJ107V);

– drumul comunal DC247: Cheile Cibului (DJ705D) -Glod-Nădaştie (DJ705D),  a devenit „drum judetean” cu indicativul DJ 705H: Cheile Cibului (DJ705D)-Glod-Nădaştie (DJ705D);

Potrivit raportului de specialitate al administrației județene, Drumul comunal DC 25: DJ107 (Haltă Bălcaciu)-Bălcaciu-Valea Lungă (DJ142K), are o lungime totala de 12,20 km si are ca punct de plecare drumul judetean DJ 107 si face legatura intre satul Balcaciu, comuna Jidvei si comuna Valea Lunga , punctul de sfarsit fiind DJ142K.

Lungimea totala a drumului comunal este de 12,20 km, din care 5,2 km de drum sunt asfaltati dar intr-o avansata stare de degradare datorita lipsei surselor de finantare, 1,0 km de drum sunt pietruiti iar 6,0 sunt de pamant. Starea tehnica a drumului comunal este foarte degradata datorita faptului ca primaria comunei Jidvei si primaria comunei Valea Lunga, nu dispun de fondurile necesare pentru repararea si intretinerea acestui drum.

Datorita starii tehnice necorespunzatoare a drumului, circulatia se desfasoara cu deosebita dificultate. Acest drum este circulat de populatia din satele apartinatoare comunei Jidvei si comuna Valea Lunga,  precum si de agentii economici din zona si asigura legatura directa cu judetul Sibiu pe DN14B, fara a ocolii prin municipiul Blaj. Modernizarea acestui drum, ar avea un impact pozitiv in dezvoltarea economica a zonei si cresterea nivelului de trai a populatiei locale.

In conditiile in care drumul comunal DC 25 se claseaza in categoria functionala de „drum judetean”, acesta trece din administrarea primariei Jidvei-8,90 km- si primaria comunei Valea Lunga -3,30 km, in administrarea Consiliului Judetean Alba ca drum judetean avand indicativul DJ142M si se pot aloca surse de finantare pentru lucrari de modernizare si pentru intretinerea lui.

Drumul comunal DC 28: DJ107-Căpâlna de Jos-Sânmiclăuş(DJ107V), are ca punct de plecare drumul judetean DJ 107 si asigura legatura centrului de comuna Jidvei cu satul Capalna de Jos sat apartinand  comunei Jidvei si satul Sanmiclaus apartinand comunei Sona, punctul de sfarsit fiind DJ107V.

Lungimea totala a drumului comunal este de 5,50 km, din care 1,7 km de drum sunt asfaltati dar intr-o avansata stare de degradare datorita lipsei surselor de finantare, iar 3,21 km  sunt de pamant, asa cum rezulta din Notele de fundamentare ale comunelor Jidvei si Sona.

Datorita starii tehnice necorespunzatoare a drumului, circulatia se desfasoara cu deosebita dificultate. Acest drum este circulat de populatia din satele apartinatoare comunei Jidvei si comuna Sona,   precum si de agentii economici din zona si asigura legatura directa pe DJ107V cu zona Aiud-Ocna Mures. Modernizarea acestui drum, ar avea un impact pozitiv in dezvoltarea economica a zonei si cresterea nivelului de trai a populatiei locale.

In conditiile in care drumul comunal DC 28 se claseaza in categoria functionala de „drum judetean”, acesta trece din administrarea primariei Jidvei-3,50 km- si primaria comunei Sona -1,65 km, in administrarea Consiliului Judetean Alba ca drum judetean avand indicativul DJ142N si se pot aloca surse de finantare pentru lucrari de modernizare si pentru intretinerea lui.

Drumul comunal DC247: Cheile Cibului (DJ705D)-Glod-Nădaştie(DJ705D) este in administrarea comunei Almasu Mare si asigura legatura  satelor Cheile Cibului si Glod cu centrul de comuna Almasu Mare. Din starea de viabilitate a drumurilor comunale, rezulta ca acest drum este pietruit pe 2,0 km si drum de pamant pe 2,665 km. Circulatia in zona se desfasoara greu, capacitatea portanta a drumului fiind depasita, primaria Almasu Mare nu dispune de fondurile necesare reabilitarii si  intretinerii drumului.

In aceste conditii, avand in vedere ca acest drum asigura legatura locuitorilor  din satele Glod si Cheile Cibului cu judetul Hunedoara spre Geoagiu si Orastie, existenta in zona a obiectivelor istorice precum: Cetatea de la Picui, Schitul de la Izvorul Tamaduirii, Chiliile de la Cheia Glodului ,  rezervatia naturala “Cheile Glodului-Cheile Cibului”, “Pestera cu trei guri”, “Pestera bisericuta”, “Camara Horzii”,  se impune trecerea drumului din categoria functionala de drum comunal  in categoria functionala de drum judetean.

In conditiile in care drumul comunal DC 247 se claseaza in categoria functionala de „drum judetean”, acesta trece din administrarea primariei Almasu Mare cu lungimea de 4,665 km-, in administrarea Consiliului Judetean Alba ca drum judetean, avand indicativul DJ705H si se pot aloca surse de finantare pentru lucrari de modernizare si pentru intretinerea lui.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Peste 39 de milioane de lei, prin Programul „Anghel Saligny”, pentru zona Arex din Alba Iulia: Rețeaua de apă și canal, introdusă pe 9 din 11 străzi ce străbat cartierul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Peste 39 de milioane de lei, prin Programul „Anghel Saligny”, pentru zona Arex din Alba Iulia: Rețeaua de apă și canal, introdusă pe 9 din 11 străzi ce străbat cartierul Peste 39 de milioane de lei, prin Programul „Anghel Saligny”, pentru zona Arex din Alba Iulia: Rețeaua de apă și canal a fost deja introdusă […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea