Rămâi conectat

Curier Județean

Drumul Oașa – Luncile Prigoanei rămâne în administrarea Primăriei Șugag. S-au făcut demersuri pentru modernizarea lui

Unirea Ziarul

Publicat

în

Drumul Oașa – Luncile Prigoanei rămâne în administrarea Primăriei Șugag. S-au făcut demersuri pentru modernizarea lui

Curtea Constituțională a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secțiile Unite și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.192/2010 privind trecerea unor drumuri forestiere, a căilor ferate forestiere și a lucrărilor de corectare a torenților din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al unor unități administrativ-teritoriale și în administrarea consiliilor locale ale acestora este neconstituțională, în ansamblul său.

În esență, Curtea a reținut că, având în vedere faptul că transferul bunurilor ce fac obiect de reglementare al legii criticate se face prin lege organică, iar nu prin act individual – hotărâre a Guvernului, precum și faptul că transferul dreptului de proprietate publică și al dreptului de administrare asupra bunului în cauză se realizează concomitent, legea criticată contravine dispozițiilor constituționale cuprinse în art. 1 alin. (4) privind principiul separației și echilibrului puterilor în stat, art. 61 alin. (1) și art. 102 alin. (1) teza finală referitoare la rolul Parlamentului și, respectiv, al Guvernului, precum și dispozițiilor art. 136 alin. (4) referitoare la inalienabilitatea bunurilor proprietate publică și art. 147 alin. (4) privind efectele deciziilor Curții Constituționale.

Totodată, Curtea a reținut că este neconstituțională și soluția normativă care reglementează o modalitate de întoarcere a bunurilor în cauză, în domeniul public al statului, prin efectul legii, în situația în care nu s-a realizat scopul avut în vedere prin transferul acestora din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia, aspect ce contravine dispozițiilor constituționale cuprinse în art. 61 alin. (1) şi art. 102 alin. (1) teza finală, art.136 alin. (2) referitor la proprietatea publică și art. 147 alin. (4).

De asemenea, Curtea a mai reținut că prin reglementarea transferului prin lege, iar nu prin hotărâre a Guvernului, a unor bunuri ce nu formează obiectul exclusiv al proprietății publice, este eludată posibilitatea persoanei vătămate de o autoritate publică, printr-un act administrativ, de a se adresa unei instanțe judecătorești, ceea ce contravine dispozițiilor art. 52 – Dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică din Legea fundamentală.

Citește și: Drumul forestier baraj Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului, trecut în domeniul public al comunei Șugag. Aviz de la Ministerul Mediului

 Cel puțin teoretic, obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secțiile Unite nu impactează procesul de modernizare a drumului spre Luncile Prigoanei preluat anul trecut de Primăria Șugag prin Hotărâre de Guvern, de la Romsilva. De peste un deceniu, administrația locală din Șugag s-a zbătut pentru preluarea acestui drum în vederea modernizării și facilitării accesului turiștilor spre Luncile Prigoanei și Poarta Raiului.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 832/2023 drumul forestier  spre Luncile Prigoanei a trecut, cu titlu gratuit, din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva în domeniul public al comunei Șugag, judeţul Alba. Este vorba de drumul forestier format din: DAF OAȘA POIANA MUIERII 22,5 KM+DAF VALEA MARE-PRIGOANA (pe fișa mijloacelor fixe cu numărul de inventar 24678 la Regia Națională a Pădurilor – Romsilva); DAF VALEA MARE PRIGOANA 6 KM; și DAF PÂRÂUL CANCIULUI 5,2 KM I+II.  Important de menționat că preluarea drumului s-a făcut cu acceptul RNP Romsilva, lucru precizat în hotărârea de Guvern. „Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, prin Avizul Consiliului de Administrație nr. 9/17.08.2022, a aprobat trecerea unui tronson din drumul auto forestier DRUMURI FORESTIERE (15,426 km) precum și a terenului aferent acestuia, respectiv (12,4639 ha), din domeniul public al statului şi administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al comunei Șugag și în administrarea Consiliului local al comunei Șugag”.

Citește și: Peisaje de basm pe drumul spre Barajul și Lacul Oaşa din județul Alba. Destinația perfectă de weekend, preferată de mii de turiști

În prezent, Primăria Șugag a început deja demersurile pentru modernizarea drumului, fiind adoptată o hotărâre de consiliu local prin care a fost asigurată finanțarea pentru realizarea studiului de fezabilitate în vederea realizării lucrărilor de reabilitare. „Calea de acces spre Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului reprezintă elementul vital al dezvoltării zonei, pentru aceasta cele două administrații locale, al căror teritoriu este traversat de către acest drum, și anume comuna Șugag și orașul Cugir, sunt dispuse să investească în modernizarea acestui drum pentru o mai bună exploatare a resurselor turistice, culturale, agricole și silvice”, spunea primarul Constantin Jinar.

Preluarea drumului forestier Râul Mare – Șureanu de către primăria Cugir, de la RNP Romsilva, este deocamdată la nivel de intenție, stadiu justificat și de faptul că traseul are mai mulți kilometri, din care doar 6,6 km se află în proprietatea publică a oraşului Cugir. Intenția administrației locale este de a-l trece în domeniul public al orașului și apoi accesarea unor surse de finanțare pentru modernizarea lui. Direcţia Silvică Alba și Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA au răspuns negativ în decembrie 2020 la solicitarea Primăriei Cugir ca drumul şi terenul aferent lui să fie trecute în domeniul public al oraşului şi în administrarea consiliului local.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Primăria Abrud va da în judecată Ministerul Investiţilor şi Proiectelor Europene: Motivul, anularea corecțiilor financiare de 10% din valoarea unui proiect

Ziarul Unirea

Publicat

în

Primăria Abrud va da în judecată Ministerul Investiţilor şi Proiectelor Europene: Motivul, anularea corecțiilor financiare de 10% din valoarea unui proiect Consiliul Local al orașului Abrud a aprobat în ultima ședință extraordinară, cu unanimitate de voturi, contractarea de servicii juridice de consultanţă, asistenţă şi reprezentare în justiţie, în vederea apărării intereselor orașului, precum și alocarea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea