Rămâi conectat

Politică Administrație

Drept la replică| Gabriel Pleșa: „Când stai cu poalele-n vânt, riști să te tragă curentul…chiar și pe trotuarul pe care te chinui să nu îl vezi!”

Publicat

în

Gabriel Pleșa: Când stai cu poalele-n vânt, riști să te tragă curentul…chiar și pe trotuarul pe care te chinui să nu îl vezi!

Pentru cei care văd că eșuează tot mai mult în recalificarea profesională, se impun câteva clarificări de fond, chiar dacă sunt convins că pot fi greu de înțeles. Și atunci, poate împrumutând limbajul de brutar, vom avea succes să îi explicăm neavenitului senator al melcilor câteva lecții simple de urbanism sau, mai exact, de conviețuire urbană.

Domnule senator Călin Mătieș, nu cunosc obiceiul practicat la dumneavoastră în comună ori la București, dar la Alba Iulia, oraș care NU a fost gândit pentru un număr atât de mare de autoturisme, parcăm, atunci când se poate, în curți! Și ar trebui să facem tot posibilul ca într-un oraș atât de înghesuit, să nu îi încurcăm pe ceilalți. Ține de bunul simț civic pe care cei mai mulți îl avem.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sigur, nu am pretenția de la dumneavoastră să înțelegeți aceste aspecte, dar trăind deja de mai bine de un an în aerul foarte rarefiat din Senatul României, începem să avem și noi oarece pretenții… atât cât se poate. Sau mai pe limba dumneavoastră: dintr-un pumn mic de maia (Alba Iulia de acum 20-30 de ani, cu câteva sute de mașini), aluatul a crescut atât de mult că a dat afară din covata care s-a dovedit a fi neîncăpătoare (Alba Iulia de astăzi, care are, pe aceeași suprafață, peste 39.000 de autovehicule înmatriculate). Sper ca măcar așa să putem vorbi aceeași limbă.

Vreau să vă spun că omul Gabriel Pleșa nu face pe plac unei persoane, ci din contră, decizia despre care vorbiți, luată de altfel de către Comisia de Circulație a municipiului, comisie care are în componență și Poliția Rutieră, afectează câteva familii care domiciliază pe acea stradă folosită de zeci de ani implicit și ca trotuar.

În caz că nu v-ați dat seama, alte zeci, sute sau mii de albaiulieni trec, pe acea stradă, fie cu mașina, fie ca și pietoni. Diferența este că, de când s-a impus această nouă regulă, trec fără a le mai fi teamă că sunt loviți de o mașină ori că lovesc ei, în calitate de conducători auto, o mașină parcată pe o stradă foarte îngustă, poate cea mai îngustă de acest tip din Alba Iulia.

În ceea ce privește soluțiile alternative, în caz că nu sunteți în cunoștință de cauză, vă asigur că fiecare imobil de pe acea stradă, conform reglementărilor urbanistice, dispune de curte care, în cele mai multe cazuri, asigură spațiul necesar pentru parcarea a cel puțin unui autoturism. Este de ajuns? Sigur că nu. Regândirea întregului areal, cu lărgirea străzilor necesită investiții masive, refacerea infrastructurii edilitare, planeități și infrastructuri care să nu pună în pericol stabilitatea terenului, pe care Alba Iulia, la acest moment, nu și le permite.

Vă spun însă ce am făcut doar de când am preluat acest mandat, după o lungă istorie pe care o cunoașteți prea bine:

-peste 240 de locuri de parcare rezidențială create;
-peste 162 de locuri de parcare publică create;
-peste 10.000 m² de pavaj;
-peste 2000 ml de bordură;
-peste 1400 m² de alei pavate.

Sunt convins că nu la fel stau rezultatele din partea dumneavoastră, unde nu am auzit de vreo lege importantă prin care să fi adus vreun beneficiu acestei țări care vă mai și plătește, regește, pentru a fi ceea ce, de multe ori, nu păreți a fi!

Șansa pentru ca Alba Iulia să redevină un oraș incluziv, nu doar al mașinilor, este prin proiecte de regenerare urbană a unor zone publice. Așa cum am spus și în campania electorală prin programul de guvernare locală, Alba Iulia trebuie să redevină un oraș prietenos pentru pieton, a cărui viață în multe zone este pusă în pericol.

Pentru mămicile cu cărucioare sau pentru vârstnici, trotuarele din municipiu sunt o adevărată cursă cu obstacole. Nu mai vorbim despre trecerile de pietoni care nu sunt accesibile ori bine iluminate sau despre mobilierul urban din micile zone de recreere din cartiere care lipsește cu desăvârșire.

Ne ocupăm de toate aceste aspecte și peste tot pe unde am intervenit deja, beneficiile se văd. Evident, nu de ochii orbiți de diletantism politic, ci de oamenii de rând, care văd că la Alba Iulia se poate și altfel. Cu toate sincopele, neajunsurile și problemele din trecut, lucrurile bune încep să se vadă.

Vă dau dreptate la un singur capitol: sunt încă enorm de multe lucruri de făcut. Spre deosebire de mulți dintre parlamentarii României însă, noi nu stăm cu mâinile în sân, mereu puși pe scandal.

Gabriel Pleșa
Un om, un primar, un albaiulian!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD Alba: Situația de la Spitalul Municipal Aiud putea fi soluționată de către conducerea unității medicale și a primăriei!

Publicat

în

PSD Alba: Situația de la Spitalul Municipal Aiud putea fi soluționată de către conducerea unității medicale și a primăriei!

Conducerea Primăriei Aiud și a unității medicale sunt responsabile de situația creată la Spitalul Municipal unde 67 de cadre medicale, angajate pe perioada pandemiei, riscă să rămână fără locul de muncă, în 6 iunie, după expirarea contractelor.

”Întreaga vină e a primăriei Aiud care, alături de conducerea unității medicale, nu a acționat pentru binele pacienților si pentru creșterea calității serviciilor medicale. Managerul spitalului trebuia să constituie o nouă organigramă, să organizeze examene pentru aceste posturi, să angajeze inclusiv medici, să presteze servicii medicale pentru populație, să le dezvolte, iar apoi să solicite bani, conform prevederilor legale, Casei Județene de Asigurări de Sănătate, aflate în subordinea Casei Naționale de Asigurări Sănătate”, a transmis senatorul Călin Matieș, în urma unei discuții cu angajați ai spitalului, dar și cu prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Doar pe durata pandemiei, Spitalul Municipal a primit de la Ministerul Sănătății circa 4 milioane de euro pentru proiecte de investiții. De asemenea, toate cheltuielile efectuate au fost decontate și toate necesitățile financiare au fost acoperite integral.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Ministerul Sănătății a creat cadrul legal pentru ca personalul medical angajat în pandemie să fie păstrat în sistem, iar în Parlament există un proiect de lege prin care acești angajați să poată lucra, în continuare, prin contracte de muncă fără durată limitată. De asemenea, trebuie respectate toate prevederile legale privind ocuparea posturilor. Cadrele medicale de la Aiud și-au demonstrat utilitatea și au făcut mari eforturi pentru tratarea oamenilor din tot județul Alba. A fost rândul conducerii unității medicale și a primăriei, în subordinea căreia se află spitalul, să continue demersurile legale pentru menținerea lor în activitate”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Trebuie precizat faptul că Ministerul Sănătății nu are atribuții în plata salariilor angajaților de la Spitalul Municipal Aiud.

Nu exista risc privind apariția unui deficit bugetar dacă strategia spitalului era de dezvoltare a serviciilor medicale.

Dezvoltarea activității spitalului și, implicit, creșterea valorii contractului cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba înseamnă acoperirea din propriile surse a oricărui posibil deficit bugetar. Mai mult, doar din luna octombrie 2022 decontarea sumelor prevăzute în contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba se va face exclusiv corespunzător serviciilor raportate și nu în baza cheltuielilor efective, așa cum este cazul acum și cum a fost cazul în ultimii 2 ani, pe perioada pandemiei.

La Spitalul Municipal Aiud există deficit de personal chiar și în condițiile angajării celor 67 de cadre medicale cărora le expiră contractul de muncă în 6 iunie. Astfel, spitalul are mare nevoie de acești angajați.

Toate celelalte unități  sanitare din județ au organizat examene pentru angajații din timpul pandemiei și au reușit să gestioneze situația corespunzător.

Probleme și proteste sunt doar la Aiud, exclusiv din cauza factorilor locali de decizie care nu au gestionat situația corespunzător!

Organizația județeană a PSD Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

Publicat

în

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

În acest weekend a avut loc o întâlnire a membrilor USR la malul Mării Negre, unde au fost prezenți parlamentari, primari, președinți de filiale județene și aleși locali.

„Concluzia acestei întâlniri este una clară: vom continua lupta și nu o să renunțăm, chiar dacă ne luptăm cu un guvern format din PNL și PSD. Am intrat în politică cu scopul de a schimba România, de a reforma instituțiile statului și de a apăra interesele cetățeanului când vine vorba de risipa banului public.

Elit - Gustul Desăvârșit

Politica este un maraton, am plecat în 2016 o mâna de oameni, iar acum suntem prezenți în toată țara, avem primari care guvernează local și o fac foarte bine. Primarii USR au de guvernat local pentru aproximativ 1,7 milioane de români și au datoria de a face o comunitate mai bună pentru aceștia. Putem vorbi de rezultate vizibile în aceste administrații, primăriile sunt deschise cetățenilor, banul public este cheltuit responsabil și transparent, se urmăresc investițiile pentru îmbunătățirea vieții cetățeanului și nu pentru firmele de partid.

În 2020 am reușit să ne dublăm numărul de parlamentari USR și acest lucru ne obligă să sesizăm derapajele coaliției sărăciei formate din PNL și PSD. Totodată, avem datoria de a lupta ca pensiile speciale să fie eliminate, chiar dacă PSD și PNL se opun acestui lucru.

În 2024, USR va fi o adevarată forță politică liberală, reformatoare și proeuropeană!

USR va continua lupta!”, declară deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare