Dragoș Damian, Terapia Cluj: La noi nu se mai construiesc fabrici, ci mall-uri, clădiri de birouri și cartiere rezidențiale foarte frumoase. Ce spune despre închiderea fabricii Sanevit din Arad
Dragoș Damian, Terapia Cluj: La noi nu se mai construiesc fabrici, ci mall-uri, clădiri de birouri și cartiere rezidențiale foarte frumoase. Ce spune despre închiderea fabricii Sanevit din Arad
Fabrica de seringi și ace de unică folosință din Arad a intrat în faliment. Licitația publică pentru aceasta începe de la prețul de 1.685.000 de euro, licitația având loc în 10 aprilie.
„Ca să fim onești, Sanevit este închis de mult și nu mai fabrică de peste 10 ani (nici nu știu dacă a fabricat vreodată…), falimentul și dizolvarea au fost decise în urmă cu mult timp. Acum se vând terenul și activele de pe el. Dacă întrebați autoritățile, vă vor spune că managementul a fost incompetent, echipamentele depășite, costurile de producție prea mari și competiția din import foarte eficientă. Nu era un activ strategic, cum poate fi o fabrică de seringi de unică folosință un activ strategic, nu? Adică cui i-ar trebui seringi și ace de unică folosință?
Dar hei, nu disperați, vestea bună este că cele peste trei hectare ale fostei fabrici vor putea fi transformate într-un mall foarte frumos, sau într-o clădire de birouri foarte frumoasă sau într-un cartier rezidențial foarte frumos.
România a închis peste 3000 de fabrici în ultimii 30 de ani și continuă să închidă. Dezvoltatorii imobiliari se bucură, nu au ce face cu fabrici de mâncare, de medicamente, de energie, de apărare. Lor, pe bună dreptate, le trebuie terenuri cât mai mari și cât mai aproape de centrele marilor municipii, ca să facă dezvoltare imobiliară. Aia se vinde, nu seringi, truse de perfuzie, braunule, fașe, pansamente.
Citește și: Românii ar putea fi filați legal. O nouă lege va trece tacit de Camera Deputaților
Dacă mergeți într-o secție de urgență a unui spital – sunt sigur că și în cele din Arad – și verificați ce se află în „aparat” (dulapul cu medicamente și echipamente pentru salvarea vieților oamenilor), veți vedea că în proporție covârșitoare toate cele dinăuntru sunt importate, nu sunt fabricate în România, cu foarte puține excepții. Așadar, seringi, truse de perfuzie, braunule, fașe, pansamente, perfuzabile, adrenalină , furosemid, cortizon, heparină, diazepam și toate celelalte sunt aduse din import, nu mai sunt fabricate la noi în țară. În situații de forță majoră – pandemii, cutremure, inundații, război etc. – o să stăm cu mâna întinsă la partenerii noștri din UE și NATO să ne ajute – poate o vor face, poate nu, pentru că dacă se vor afla și ei în situație de forță majoră vor avea nevoie de toate cele de mai sus pentru propriul uz.
Dar lăsăți scenariile pesimiste, mai bine să ne imaginăm ce mall foarte frumos, sau ce clădire de birouri foarte frumoasă sau ce cartier rezidențial foarte frumos se vor ridica în locul fostei fabrici Sanevit. În fond, seringi, truse de perfuzie, braunule, fașe și pansamente se fabrică peste tot în Serbia, Ungaria, Ucraina și Bulgaria, avem de unde aduce. În România însă, acestea nu se mai fabrică, la noi nu se mai construiesc fabrici, ci mall-uri foarte frumoase, clădiri de birouri foarte frumoase și cartiere rezidențiale foarte frumoase,” a comentat asupra subiectului Dragoș Damian, director general Terapia Cluj și director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România.
Citește și: Taxa pe boală 2024: Categorii de persoane care vor fi scutite de la plată
Fabrica arădeană de seringi era unică la mijlocul anilor 1990 şi avea o capacitate anuală de producţie de 160 – 200 milioane de seringi şi 520 milioane de ace medicale. Totuşi, nu a lucrat niciodată la mai mult de 30% din capacitate. Din 2013, Sanevit nu a mai produs nimic şi a rămas cu datorii de aproximativ 8,4 milioane de lei.
Ministerul Economiei, care deţine fabrica Sanevit, a avut mai multe tentative de a o privatiza, însă nu au existat investitori interesaţi.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan