Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sănătatea și natură

Dr. Răzvan Curcă: ”Coplata ar putea genera probleme organizatorice dacă nu se va găsi modalitatea optimă de implementare a sistemului”

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia au adus în discuție, în cadrul conferinței de presă organizată astăzi, proiectul de HG care reglementează coplata, lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătății.

Directorul medical al unității spitalicești din Alba Iulia, dr. Răzvan Curcă, a precizat că ar putea să apară probleme organizatorice destul de serioase în cazul în care nu vor fi clarificate unele aspecte privind implementarea sistemului.

”Pe lângă faptul că sunt foarte multe categorii ce sunt exceptate, nu este foarte clar care va fi nivelul maxim al coplății. Se discută că se va merge până la a 12-a parte din venitul persoanei, ori acest venit trebuie comunicat, trebuie să ajungă cumva la noi informația. Va fi o întreagă procedură birocratică destul de greu de îndeplinit. Dacă nu există o interconectare între bazele de date de la ANAF și Casa de Asigurări de Sănătate oamenii vor avea de făcut drumuri în plus. Va fi o problemă organizatorică ce, sperăm noi, va fi gestionată în mod optim.  De asemenea, în momentul în care există coplată pe consultațiile din ambulator și nu există fonduri suficiente pentru investigațiile și analizele făcute aici, totul se va transfera ca și presiune pe UPU, care deja este suprasolicitat. Dezbaterea publică a proiectului se încheie pe data de 3 septembrie, până atunci lucrurile se pot discuta. Vom vedea la final la ce variantă se va ajunge”, a spus dr. Curcă.

Ministerul Sănătății a lansat, vineri, în dezbatere publică, proiectul de Hotarare de Guvern pentru modificarea și completarea Contractului-cadru privind condițiile acordării asistenței medicaleîin cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011-2012, în care sunt prevăzute tarifele pentru unele servicii medicale sub formă de coplată.

După cum a exemplificat directorul medical al Spitalului Județean Alba, pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare de zi coplata va fi de 40 de lei iar pentru spitalizarea continuă, nivelul coplăţii va fi de 60 de lei. La consultațiile din ambulator la un medic specialist se vor plăti 5 lei iar la un medic primar 7 lei.

Proiectul a generat deja discuții aprinse și critici. De exemplu, Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) a cerut Ministerului Sănătăţii să renunţe la intenţia de a introduce coplata la servicii şi investigaţii în cazul pacienţilor cronici, considerând că aceasta este un atentat la siguranţa acestora.

”Introducerea sistemului de coplată la servicii şi investigaţii în cazul pacienţilor cronici ar avea un impact negativ, după povara introducerii coplăţii la medicamente, ţinând cont de severitatea acestor boli şi de necesitatea internărilor repetate pentru control şi tratament, sau pentru rezolvarea diverselor complicaţii ce apar în cursul evoluţiei, secundare bolii sau tratamentului; de asemenea trebuie avut în vedere că în majoritatea cazurilor aceste boli sunt invalidante, nepermiţând pe de o parte pacientului să îşi desfăşoare o activitate normală (ceea ce duce la o diminuare a veniturilor) iar pe de altă parte crescând costurile îngrijirilor (alimentaţie individualizată, condiţii de locuit, medicamente, eventual personal de îngrijire)”, spun reprezentanții APCR într-un comunicat de presă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea