Rămâi conectat

Ştirea zilei

Două sate din Alba, neelectrificate, deşi sunt tranzitate de linia de medie tensiune! Localnicii s-au racordat ”la grămadă” și plătesc în sistem paușal

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În judeţul Alba, anul 2015, mai există câteva sute de gospodării, din zonele de munte, neelectrificate. Majoritatea sunt în Munții Apuseni. Unele, în zone greu accesibile. Altele, la drumul mare.  Drum asfaltat și marcat corespunzător acum, pe fondurile Uniunii Europene. În această situație se află trei sate aparținătoare comunei Gârda de Sus: Dobrești, Dealul Ordâncușii și Călineasa. Dacă în zona Călineasa activitatea se concentrează doar în perioada de vară, când localnicii urcă cu vitele la păscut, celelalte două sate  – Dobreşti și Dealul Ordâncușii – sunt așezări de sine stătătoare.

Cele aproximativ 30 de gospodării din satul Dobrești sunt relativ aproapeelectrificare de centrul de comună, accesul în zonă făcându-se pe drum asfaltat. În Dealul Ordâncușii sunt 11 gospodării neelectrificate.

Culmea este că cele două localități sunt tranzitate de linia electrică de medie tensiune, de departe călătorul având impresia că în zonă totul e bine și frumos.

Privite însă de aproape, lucrurile nu mai sunt deloc ce păreau a fi. Cele 30 de gospodării din Dobrești au curent electric pe care-l plătesc în sistem paușal. Racordul s-a făcut ”la grămadă” deoarece, ne spune Marin Vîrciu, primarul comunei Gârda de Sus, un post TF a fost considerat o investiție prea scumpă pentru zona cu pricina.

”Avem studii de fezabilitate întocmite de primărie, pe bugetul local, însă de la Electrica ni se răspunde că va fi rezolvată problema atunci când vor fi bani. Așa că oamenii au un racord comun la rețea, plătesc curentul la paușal, ca să-și mai poată ține în funcțiune un frigider, un televizor, un bec”, explică primarul Vîrciu.

Aproximativ 40 de obiective au fost incluse în programul de investiții al Sucursalei de Distribuție a Energiei Electrice Alba pentru 2015. Au fost vizate pentru  modernizare mai multe linii electrice aeriene, majoritatea din Munții Apuseni, dar și la șes, posturi de transformare, electrificarea unor gospodării din Mugești și Goasele – Cugir.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea