Două muzee din judeţul Alba expun la „Casa Mureşenilor” din Braşov

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Sunt oameni de stat care trăiesc în naţiune şi politicieni care trăiesc în afara naţiunii. Ceea ce face dintr-un om de stat un om mare este capacitatea acestuia de a simţi şi de a lupta pentru idealurile neamului din care se trage şi pe care îl reprezintă. Istoria românilor ne oferă modele de lideri autentici care au făcut din crezul neamului, crezul vieţii. Cunoscându-i şi redându-i ţării putem dobândi acel ceva inefabil care ne oferă sentimentul trainic de legitimitate şi de securitate, putem dobândi puterea de a înfrunta timpul, depăşind greutăţile prezentului în efortul de a construi durabil viitorul. Cu speranţa în rezidirea solidarităţii noastre, Ziua Naţională a României a fost întâmpinată de Muzeul „Casa Mureşenilor” din Braşov (foto) cu o expoziţie dedicată liderilor Revoluţiei de la 1848-1849 din Transilvania organizată de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia în colaborare cu Muzeul de Istorie „Augustin Bunea” din Blaj.
Expoziţia care aduce în prim plan personalitatea lui Avram Iancu, Omul care şi-a pus în slujba neamului întreaga fiinţă, este o mărturie că la vremuri de restrişte Dumnezeu a ridicat oameni care au dat dovada dragostei prin slujire.
Avram Iancu reprezintă modelul liderului autentic, Om providenţial care a contribuit după putinţă, voinţă şi destin la crearea României Mari. S-a bucurat deopotrivă de respectul fraţilor dar şi de cel al adversarilor săi, dovada fiind mărturiile păstrate în memoriile celor care l-au cunoscut. „El, pe care poporul cuprins de evlavie bisericească l-a crezut chemat de Dumnezeu, l-a iubit şi de care s-a temut. El, care pe meleagurile sale
s-a ivit totdeauna mai strălucitor şi mai impunător decât alţii, din care pricină, oamenii săi, aproape fermecaţi l-au adorat. Şi-a cucerit şi a meritat încrederea poporului în urma hotărârilor, sfaturilor şi acţiunilor sale drepte”. (Wass Janos, „Memorii”, 1876). Alături de el, o întreagă generaţie şcolită şi mai puţin şcolită, oameni care conştient au îmbrăcat cămaşa morţii pentru binele neamului.
Expoziţia, deschisă până la 17 februarie 2011, oferă braşovenilor piese de patrimoniu autentice, documente, litografii, fotografii, cărţi, articole din presa timpului, obiecte personale ale liderilor revoluţiei. (G.M.)

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei