Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Dotări de FBI pentru structurile operative din Poliția Alba, din bugetul județului. Binocluri cu înregistrare video, camere de vedere termică…

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Consiliul Județean Alba “a bătut palma” cu Inspectoratul Județean de Poliție Alba pentru încheierea unui acord de cooperare prin care administrația județeană va dota cu bunuri de 350.000 de lei structurile operative din Poliție.

Și nu orice fel de dotări, ci din acelea ce îi descurajează și pe cei mai iscusiți infractori! Vorbim de binocluri cu înregistrare video, camere de vedere termică pentru detecţie umană, aparate de fotografiat cu posibilitate de înregistrare audio-video, dar și mașină de teren, autototurisme, 14 laptop-uri, imprimante, multifuncţionale, etc

binoclu night vision

Consilierii județeni vor vota joi, 17 martie, aprobarea proiectului de hotărâre prin care aceste achiziții vor” prinde viață” în dotarea oamenilor legii din județ.

 

Nr.

crt.

Activitate Cantitatea

(buc)

Buget

estimat

lei

1 Achiziţionarea de autovehicule cu tracţiune 4×2, care să fie predate în folosinţa la I.P.J. Alba 2 buc 94.300
2 Achiziţionarea unui autovehicul cu tracţiune 4×4, care să fie predate în folosinţa la I.P.J. Alba 1 buc 84.300
3 Achiziţionarea de binocluri cu înregistrare video, care să fie predate în folosinţa la I.P.J. Alba 2 buc. 4.000
4 Achiziţionarea unei camere de vedere termică pentru detecţie umană, care să fie predate în folosinţa la I.P.J. Alba 1 buc 25.000
5 Achiziţionarea unor aparate de fotografiat cu posibilitate de înregistrare audio-video, care să fie predate în folosinţa la I.P.J. Alba 5 buc 15.000
6 Achiziţionarea de laptop-uri, care să fie predate în folosinţa la I.P.J. Alba 14 buc 42.000
7 Achiziţionarea de imprimante color A4 cu laser, care să fie predate în folosinţa la I.P.J. Alba 6 buc 14.400
8 Achiziţionarea de imprimante color A3 cu laser, care să fie predate în folosinţa la I.P.J. Alba 4 buc 12.000
9 Achiziţionarea de multifuncţionale, care să fie predate în folosinţa la I.P.J. Alba 5 buc 50.000
10 Achiziţionarea de sisteme informatice de calcul, care să fie predate în folosinţa la I.P.J. Alba 3 buc 9.000
Total estimat 350.000

 

DETALII ACORD CJ ALBA – IPJ ALBA:

 

ARGUMENTELE invocate în proiectul de hotărâre

Asigurarea climatului de normalitate civică, de ordine şi siguranţă publică a reprezentat permanent o prioritate pentru instituţia noastră, care prin structurile sale a căutat să identifice cele mai eficiente forme şi modalităţi de realizare a acestui obiectiv.

În acest sens, una dintre direcţiile de acţiune identificate pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice şi gestionarea eficientă şi calificată a problemelor care apar în acest domeniu se referă la creşterea mobilităţii echipajelor de patrulare şi intervenţie în vederea reducerii timpilor de răspuns la solicitările cetăţenilor, corelată cu asigurarea suportului tehnic pentru identificarea şi ultiplicarea elementelor operative, necesare în desfăşurarea activităţilor specifice de la nivelul unităţii noastre.

La nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba, motivaţia acestei creşteri din punct de vedere a asigurării suportului logistic, în urma evaluării efectuate, este determinată de coordonatele tehnico-statistice, existente în prezent, care caracterizează dotarea cu mijloace de transport a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba.

În fapt şi în drept, necesarul de autovehicule este de 482 bucăţi, ceea ce înseamnă că mobilitatea în ansamblu a tuturor structurilor este acoperită într-un procent de 51,45 %. Aceste valori reduse ale dotării cu mijloace de transport, generează şi deficitul pentru unitate, care în prezent se situează la 234 bucăţi autovehicule.

Din totalul de autovehicule aflate în exploatare, în cadrul tuturor structurilor asigurate logistic de către unitatea noastră, respectiv un număr de 258 mijloace de transport ( 216 mărci autohtone şi 42 mărci străine), majoritatea prezintă un grad de uzură avansat. Dintre elementele favorizante ale acestei uzurii este şi numărul de kilometri efectivi, realizaţi de către de către fiecare mijloc de transport, corelaţi cu vechimea acestor autovehicule, toate pe fondul insuficienţei resurselor bugetare alocate. Concret, unitatea dispune de un număr de 87 autovehicule cu vechimea în exploatare sub 5 ani, de 132 autovehicule cu vechimea între 5 şi 10

ani, iar restul de 39 autovehicule cu vechimea peste 10 ani. Din totalul acestora, un număr de 89 autovehicule au un rulaj sub 50.000 km efectivi, 9 autovehicule între 50.000-100.000 km. efectivi, 155 autovehicule între 100.000-250.000 km efectivi, iar un număr de 5 autovehicule au peste 250.000 km. efectivi.

În cadrul unităţii, Serviciul Criminalistic este implicat într-un proces de euroconformizare pentru alinierea la cerinţele impuse desfăşurării activităţilor criminalistice de către Reţeaua Europeană a Institutelor de Criminalistică „ENFSI”.

În acest sens, ca prim pas s-a reuşit amenajarea spaţiilor Serviciului Criminalistic de la reşedinţă, s-a obţinut acreditarea RENAR pentru activităţile derulate în cadrul laboratoarelor criminalistice, fapt ce se constituie ca o primă etapă realizată din obiectivul propus încă din anul 2010.

Întrucât, în prezent, o problemă acută este cea legată de tehnica de fotografiere a locului faptei, solicităm pe această cale sprijin în vederea dotării cu aparate de fotografiat cu posibilitate de înregistrare audio-video, a compartimentelor de investigare tehnico-ştiinţifică a locului faptei din cadrul inspectoratului – biroul specializat de la reşedinţă şi compartimentele de la municipii şi oraşe.

Totodată, pentru creşterea eficienţei tuturor activităţilor de prevenire şi combatere a infracţiunilor la nivelul unităţii şi micşorarea timpului de reacţie la evenimente, un element esenţial este şi asigurarea suportului tehnic de identificare şi multiplicare a elementelor operative, gestionare a comunicării şi diseminării informaţiilor la structurile competente, în speţă echipamente optice de supraveghere, de multiplicare, de calcul şi prelucrare date operative, toate compatibile cu sistemele de operare existente în prezent în reţelele de comunicaţii cu eşaloanele superioare.

 

SCOP:

  1. Creşterea nivelului de siguranţă a cetăţeanului prin intensificarea măsurilor pentru prevenirea, descoperirea şi combaterea fenomenului infracţional.
  2. Asigurarea unui serviciu poliţienesc de calitate şi creşterea capacităţii de investigare tehnico-ştiinţifică a locului faptei la Serviciul Criminalistic şi structuri criminalistice din cadrul poliţiilor municipale, orăşeneşti şi celelalte structuri operative din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba.
  3. Stoparea fenomenului infracţionalităţii silvice şi a celei din domeniul criminalităţii economi co-financiare.

 

OBIECTIVE:

  1. Creşterea mobilităţii echipajelor de patrulare şi intervenţie la solicitările cetăţenilor.
  2. Reducerea timpilor de răspuns a structurilor operative la solicitările primite din partea cetăţenilor.
  3. Eliminarea unor neconformităţi şi neajunsuri privind dotarea cu tehnică foto, video de investigare tehnico-ştiinţifică a locului faptei, precum şi echipamente necesare protecţiei fizice, supravegherii operative, multiplicării, prelucrării şi comunicării imaginilor, astfel încât să se realizeze creşterea calităţii şi eficienţei activităţilor specifice la nivelul tuturor structurilor operative.
  4. În situaţia achiziţiei şi folosirii noii tehnici, cetăţenii judeţului, vor beneficia de un serviciu poliţienesc calitativ tehnic superior, eliminându-se unele neajunsuri privind obţinerea unor imagini şi înregistrări foto-audio-video şi realizarea unor paşi către creşterea siguranţei persoanelor şi patrimoniului la nivelul judeţului.
  5. Reducerea infracţionalităţii silvice şi a celei din domeniul criminalităţii economico- financiare prin crearea posibilităţii verificării în timp real în baze de date ale altor instituţii cu care cooperează Poliţia Română şi intervenţia operativă în aceste domenii împreună cu alte organisme abilitate, pentru luarea măsurilor legale care se impun.

 

ACTIVITĂŢI:

  1. Achiziţionarea de către Consiliul Judeţean Alba – Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, a 3 bucăţi autovehicule, respectiv 1 autovehicul cu tracţiune 4×4 şi 2 autovehicule cu tracţiune 4×2, care să fie utilizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba.
  2. Achiziţionarea de către Consiliul Judeţean Alba – Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a unui număr de 2 bucăţi binocluri cu înregistrare video şi 1 bucată cameră vedere termică pentru detecţie umană, pentru echiparea poliţiştilor din structurile operative în vederea creşterii eficienţei constatărilor de infracţiuni flagrante.
  3. Achiziţionarea de către Consiliul Judeţean Alba – Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a unui număr de 5 bucăţi aparate de fotografiat cu posibilitate de înregistrare audio¬video pentru înlocuirea aparatelor foarte uzate din dotarea compartimentelor criminalistice de la Serviciul criminalistic şi structurile criminalistice din cadrul poliţiilor municipale şi orăşeneşti, care nu mai prezintă siguranţă în ceea ce priveşte funcţionarea în condiţii optime.
  4. Achiziţionarea de către Consiliul Judeţean Alba – Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a 14 bucăţi laptop-uri, 6 bucăţi imprimante color A4 cu laser, 4 bucăţi imprimante color A3 cu laser, 5 bucăţi imprimante multifuncţionale şi 3 bucăţi sisteme informatice de calcul, pentru eficientizarea managementului documentelor în cadrul unităţii.

Toate aceste bunuri materiale, cuprinse în anexă, vor fi utilizate de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba, în baza unui contract de comodat, pe o perioadă de 10 ani, începând cu data la care acestea vor fi predate comodatarului pe bază de proces-verbal de predare-primire.

 

BENEFICIARII:

Structurile operative din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba.

ECHIPA DE COORDONARE A PROIECTULUI

–           conducerea inspectoratului;

–           serviciul criminalistic;

–           serviciul logistic;

–           serviciul comunicaţii şi informatică.

GRUP ŢINTĂ

Cetăţenii judeţului Alba care vor beneficia de un serviciu poliţienesc de calitate şi cu o eficienţă şi operativitate crescută.

PARTENERI

Consiliul Judeţean Alba prin Autoritatea Teritorială de Ordine Publică

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba

LOC DE IMPLEMENTARE:

Judeţul Alba

REZULTATE AŞTEPTATE:

Reducerea timpilor de răspuns a structurilor operative la solicitări din partea cetăţenilor;

Reducerea numărului de fapte antisociale sesizate şi constatate;

Prevenirea şi combaterea infracţiunilor, îndeosebi a celor cu violenţă;

Intervenţia cu operativitate la semnalările prin Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă „112” şi reducerea timpilor de intervenţie;

Creşterea gradului de siguranţă publică a cetăţeanului prin prezenţa activă în stradă a poliţiştilor.

 

INDICATORI DE EVALUARE:

CANTITATIVI:

Număr sesizări primite din partea cetăţenilor/Timpul de reacţie (timpul scurs de la primirea apelului până la prezentarea primului poliţist la locul indicat);

Numărul de investigări tehnico-ştiinţifice a locului faptei cu grad sporit de „siguranţă tehnică” şi cu respectarea procedurilor de cercetare la faţa locului;

Numărul de constatări de infracţiuni flagrante.

CALITATIVI:

Creşterea eficienţei activităţilor de investigare tehnico-ştiinţifică a locului faptei în orice condiţii;

Creşterea gradului de siguranţă şi a credibilităţii activităţilor lucrătorilor de poliţie.” (BP)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

DOLIU în familia primarului din Alba Iulia: Mama lui Gabriel Pleșa a încetat din viață după o grea suferință

Ziarul Unirea

Publicat

în

DOLIU în familia primarului din Alba Iulia: Mama lui Gabriel Pleșa a încetat din viață după o grea suferință Este doliu în familia primarului de la Alba Iulia. Mama lui Gabriel Pleșa a încetat din viață vineri, 26 aprilie, după o grea suferință. Citește și: Mesaje de condoleanțe Mama primarului Gabriel Pleșa, Maria Pleșa, a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea