Rămâi conectat

Ştirea zilei

Dosarul utilajelor furate din UE: Andrei Dărămuș obligat să plătească circa 35.000 de euro daune civile. Valoarea totală a despăgubirilor depășește 500.000 de euro

Ziarul Unirea

Publicat

în

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat n data de 5 decembrie 2014 sentința în “Dosarul utilajelor furate din state ale Uniunii Europene”, prin care 24 de inculpaţi au fost condamnați pentru săvârşirea în principal a infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat,  tăinuire sau alte infracţiuni.

justitie-29271În plus față de condamnările cu suspendare sau cu privare de libertate mai mulți dintre inculpați sunt obligați să plătească despăgubiri civile celor păgubiți, în valoare totală de peste 500.000 de euro.

Deciziile Curții de Apel cu privire la despăgubiri civile pe care le au de plătit condamnații către mai multe persoane și firme din diferite țări prejudiciate de grupul infracțional (extrase din minuta Curții de Apel A.I. în dosarul nr. 702/57/2011):

-Obligă în solidar pe inculpaţii ICD (Cornel Daniel) şi OV (Onea Viorel) să plătească părţii civile Exploatarea Agricolă Earl Marest reprezentată prin Grasser Chantal Martin, Franţa, suma de 75.000 euro sau echivalentul în lei la data efectuării plăţii, reprezentând contravaloarea tractorului agricol marca Claas Arion. T8, T9 Constată că prejudiciul cauzat părţii civile GAEC DU MOULIN, reprezentată de Thiay Benoit, Franţa a fost recuperat, prin restituirea în natură a celor două tractoare Massey Ferguson 6290 şi 5470, asiguratorului Groupama Grand Est prin reprezentantul Dorde Sorin.

-Obligă în solidar pe inculpaţii DAV (Dărămuş Andrei Vasile), Irimia Cornel Daniel şi AD (Albu Dumitru)) să plătească părţii civile BM, cu titlu de despăgubiri civile, suma de 24.000 euro sau contravaloarea în lei la data efectuării plăţii, cu dobânda legală aferentă de la data 4.02.2010 (data achiziţionării tractoarelor) şi până la achitarea integrală a debitului.

-Obligă pe inculpatul SM (Samoilă Cosmin Marin), în solidar cu inculpaţii DAV (Dărămuş Andrei Vasile),, ICD (), Irimia Cornel Daniel) şi AD (Albu Dumitru)), în limita sumei de 5000 euro sau echivalentul în lei la data efectuării plăţii, la plata despăgubirilor civile către partea civilă BM.

-Obligă pe inculpatul AD (Albu Dumitru) să plătească părţii civile SC Bachiş SRL Bistriţa suma de 93.249,74 lei cu titlu de despăgubiri civile. T17 Constată că partea civilă SP Grigoriadi Domiki Michaniki LTD Grecia cu sediul în Grecia, 19300, municipiul Asropyrgos, şi-a recuperat în natură utilajul buldoexcavator marca JCB cu încărcător frontal şi picamer.

Obligă pe inculpaţii KCP (Kaiser Corneliu Pantilimon), RŞF (Rus Ştefan Fillip) şi BDC (Băndilă Dănuţ Cristian)  să plătească părţii civile, cu titlu de contravaloare a transportului utilajului din România în Grecia, suma de 2600 euro sau contravaloarea în lei la data efectuării plăţii. Respinge cererea părţii civile SP Grigoriadi Domiki Michaniki LTD Grecia, cu privire la plata daunelor morale.

-Obligă în solidar pe inculpaţii KCP şi BDC să plătească părţii civile Compania UNITRACK AE, reprezentată de Tzanidakis Ioannis, Grecia, suma de 16.400 lei reprezentând cheltuieli de transport al utilajului din România în Grecia.

-Obligă în solidar pe inculpaţii NI (Niţă Ionel), BII (Băda Iulian Iosif),  AD (Albu Dumitru), şi ICD (Irimia Cornel Daniel) să plătească asiguratorului Groupama Grand Est, prin reprezentantul Dorde Sorin, suma de 45.500 euro reprezentând suma asigurată pentru tractorul marca Fendt 511C. T22, T23

-Obligă în solidar pe inculpaţii AD, ICD şi DAV la plata către asiguratorul Groupama Grand Est prin reprezentantul Dorde Sorin, a sumei de 78.300 euro sau echivalentul în lei la data efectuării plăţii, reprezentând suma asigurată pentru tractorul New Holland neidentificat, achitată persoanei vătămate

-Obligă în solidar pe inculpaţii ICD şi OV să plătească asiguratorului Groupama Grand Est prin reprezentantul Dorde Sorin, suma de 57.000 euro sau contravaloarea în lei la data efectuării plăţii, reprezentând suma asigurată pentru tractorul Fendt 412 neidentificat. Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă BI şi obligă pe inculpaţii ICD şi OV să plătească părţii civile BI, cu titlu de despăgubiri civile, suma de 32.500 euro sau contravaloarea în lei la data efectuării plăţii.

-Obligă în solidar pe inculpaţii ICD, OV şi AD să plătească părţilor civile BI şi BI, suma de 18.200 euro sau echivalentul în lei la data efectuării plăţii, plus dobânda legală de la data rămânerii definitive a sentinţei şi până la achitarea integrală a debitului.

-Obligă în solidar pe inculpaţii BII, LFR, AD şi OCC să plătească asiguratorului AVIVA – Tours, Franţa, subrogat în numele asiguratului parte civilă Herve Beaudrot, Franţa, cu titlu de despăgubiri civile, suma de 26.730 euro sau contravaloarea în lei la data efectuării plăţii, plus dobânda legală calculată de la data plăţii indemnizaţiei de asigurare (10.10.2010) şi până la achitarea integrală a debitului.

-Obligă în solidar pe inculpaţii BII, LFR, AD şi OCC să plătească părţii civile, cu titlu de despăgubiri civile, suma de 19.000 euro sau echivalentul în lei la data efectuării plăţii, reprezentând contravaloarea tractorului Same cu încărcător frontal, neidentificat. T31, T32

-Obligă în solidar pe inculpaţii BII, AD, OCC şi NI să plătească părţii civile Întreprinderea SCICAE, reprezentată de Olivier Dubray, Franţa suma de 169.000 euro sau contravaloarea în lei la data efectuării plăţii, reprezentând contravaloarea tractorului Valtra T161F şi a buldoexcavatorului Case 580 Super R. T33, T34, T35

-Obligă pe inculpatul AD să plătească asiguratorului Areas Assurances reprezentat de SC Garanta Asigurări SA, subrogat în drepturile asiguratului parte vătămată ALAIN DENOYER, cu titlu de pierdere de valoare, suma de 9.188,61 euro sau echivalentul în lei la data efectuării plăţii, plus dobânda legală calculată de la data pronunţării prezentei sentinţe şi până la data plăţii efective. T36, T37

Cheltuieli judiciare

Obligă pe inculpaţii VA, BDI, BIŞ, TO, ICL, DAV, OMF, BFB, SCM, TDV, MDS, CMG, AD, OV, NI, OCC, SM, BC, VG, PI, KCP, RŞF, BDC, SLL, să plătească fiecare suma de câte 2000 lei (1000 lei pentru faza de urmărire penală şi 1000 lei pentru faza de judecată), cu titlu de cheltuieli judiciare, către stat. Obligă pe inculpaţii ICD, BII, LFR, JTM, TI, să plătească fiecare, suma de câte 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, pentru faza de judecată.

Inculpaţii condamnați în acest dosar sunt acuzaţi în principal că au făcut parte dintr-un grup infracţional organizat, constituit în scopul săvârşirii infracţiunii de  furt calificat cu consecinţe deosebit de grave din state ale  Uniunii Europene şi pentru săvârşirea în principal a următoarelor fapte: identificau utilaje agricole, verificau modul în care erau  depozitate de către proprietari,  căile de acces pentru pătrunderea prin efracţie, eventualele sisteme de alarmă sau sisteme de urmărire GPRS după care utilajele erau  sustrase, transportate în România, fiind folosite documente falsificate, ascunse la diverşi tăinuitori şi apoi valorificate pentru importante sume de bani.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea