Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Ştirea zilei

Dosarul „aurarilor ilegali” din Munții Apuseni: Un singur inculpat din gruparea de 15 persoane, retrimis în judecată, întrucât faptele s-au prescris în cazul celorlalte 14 persoane

Unirea Ziarul

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Dosarul „aurarilor ilegali” din Munții Apuseni: Un singur inculpat din gruparea de 15 persoane, retrimis în judecată, întrucât faptele s-au prescris în cazul celorlalte 14 persoane

Un bărbat din zona comunei Roșia Montană a fost trimis în judecată de procurori pentru infracțiunea de nerespectare a regimului materiilor explozive. Inculpatul este ultimul din gruparea de 15 persoane anchetată și trimis în judecată în dosarul „aurarilor ilegali” din Munții Apuseni.

În cazul celorlalte 14 persoane, faptele de furt și spălare a banilor s-au prescris. În august 2023, instanțele de judecată au retrimis dosarul inițial la procurori, după ce au constatat descrierea insuficientă a infracțiunii de spălare a banilor. Anchetatorii au constatat, ulterior, că faptele sunt prescrise și au continuat cercetările doar în cazul persoanei la domiciliul căreia s-au descoperit materiale explozive.

Bărbatul (T. C.) a fost trimis, astfel, din nou, în judecată, în 14 iunie 2024. Fapta de care este acuzat se pedepsește cu închisoarea între 2 și 7 ani, respectiv maximum 10 ani dacă se probează sustragerea materialului exploziv.

Ancheta a demarat în urmă cu peste 10 ani, când unele dintre persoanele inculpate au fost prinse cu bulgări de aur chiar și de un kilogram fiecare, ce urma să fie vândut la centrele de amanet.

Citește și: Peştera Urşilor – minunea naturii din Munţii Apuseni

Potrivit anchetatorilor, persoanele vizate „au achiziționat cantități de aur rezultat din însușiri ilegale și prelucrare de la diverse persoane care au sustras zăcământ aurifer din minele de la Roșia Montană sau din permetrul industrial al filialei Roșia Min Roșia Montană, aur pe care l-au folosit în scopul obținerea de foloase bănești, rezultate din revânzarea în profit”.

În cazul unuia dintre inculpați au fost identificate nu mai puțin de 8 contracte cu o casă de amanet din Târgu Mureș, pentru vânzarea unei cantități totale de 1.406,21 grame de aur, în sumă totală de 139.397 de lei, doar în 2014.

Trotil descoperit la percheziții

Anul următor au mai fost identificate contracte similare pentru cantitatea de 115,51 grame de aur în valoare de 12.995 de lei. Același individ a fost prins împreună cu un partener în timp ce transportau cinci roci cu conținut aurifer, în greutate totală de 715 grame, iar cu ocazia percheziției domiciliare din data de 27 octombrie 2015, au fost ridicate șase bucăți de rocă auriferă. În 25 iulie 2013 au fost depistate în autoturismul unui alt suspect cinci topituri dintr-un aliaj de aur de 20 de karate, în greutate totală de 811,01 grame în valoare de aproximativ 81.101 lei.

În septembrie 2015, un alt individ din grup a fost prins cu 1.379,08 grame de aur în valoare de 141.038 de lei, iar la percheziția domiciliară din data de 27 octombrie 2015 a fost identificată cantitatea de 106 kilograme de nisip aurifer, conținând 33,9331 grame aur, în valoare de 3.393,31 de lei. Un alt complice a fost prins cu 1.283,41 grame de aur în valoare de 127.905 lei, dar și cu 3.261 de kilograme de minereu aurifer acasă și ustensile specifice pentru extragerea metalului valoros.

Despre o altă persoană se susține că a amanetat către o societate cantitatea totală de 912,46 grame de aur, în valoare totală de 89.884 de lei. La percheziții au fost găsite inclusiv 50 de calupuri confecționate atât manual, cât și industrial, de pastă explozivă (dinamită), în greutate totală de 1,915 kg, cu o cantitate de 1,34 kg echivalent trotil (TNT), precum și două capse de inițiere, elemente folosite pentru extragerea aurului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Avocatul suspendat Ovidiu Jidveian, acord de recunoaștere a vinovăției pentru o pedeapsă de 5 ani și 9 luni de închisoare. Ce sume au recuperat procurorii de la el și de la societate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Avocatul suspendat Ovidiu Jidveian, acord de recunoaștere a vinovăției pentru o pedeapsă de 5 ani și 9 luni de închisoare. Ce sume au recuperat procurorii de la el și de la societate Avocatul suspendat Ovidiu Jidveian, autorul unei mari înșelăciuni imobiliare prin intermediul societății Parc Residence Alpha SRL Alba Iulia, a fost de acord cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea