Dosar cu șapte inculpați acuzați de contrabandă cu aur trimis în judecată de procurori DIICOT Alba Iulia după aproape 5 ani de cercetări

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Urmărirea penală a început în decembrie 2013 când au fost efectuate 225 de percheziții în 29 de județe, inclusiv Alba, fiind audiate 91 de persoane

Inculpații trimiși în judecată la Tribunalul Alba, în 31 august 2018, sunt Costea Gheorghe, Balkan Sedat, Olteanu Victoraş, Ciobanu Marian, Ciobanu Dumitru, Birol Fakic și Petrache Ioan Daniel. Părți civile în cauză sunt Administrațiile Financiare din Galați, Iași, București și Ploiești, iar părți responsabile civilmente două societăți comerciale implicate în activitatea de contrabandă: Vardar Turizm SRL Constanța, ce aparține inculpatului Balkan Sedat și Rotech Expert SRL Constanța, aflată în procedură de insolvență. La demararea actelor de urmărire penală anchetatorii au avut în vizor un număr de 91 de învinuiți.

ELIT

Potrivit datelor făcute publice de DIICOT la momentul inițial, această grupare, a fost constituită la iniţiativa învinuitului Balkan Sedat cetăţean turc, care deţine o firmă de transport internaţional de persoane, cu autocare, atât pe ruta Turcia-România cât şi pe alte rute internaţionale. Necesitatea constituirii acestei grupări, a rezultat din intenţia infracţională a unor mari vânzători de bijuterii din aur, din România şi Europa, de a primi fără a fi supuse unui regim vamal (taxe vamale şi accize), dar mai ales neevidenţiate şi nedeclarate către autorităţile fiscale ale statului, în vederea creării posibilităţii comercializării lor ”la negru”, cantităţi foarte mari de bijuterii din aur, care erau astfel nedeclarate şi vândute ulterior neînregistrat, respectiv nefiscalizat (fără TVA şi impozit pe profit), prin magazinele deţinute de mai multe societăţi comerciale din România şi alte ţări din Europa.

Activitatea infracţională a grupării infracţionale organizate se realiza pe două paliere. Astfel, bijuteriile erau aduse din Turcia cu autocarele firmei aparţinând cetățeanului turc, pe bază de comandă făcută de diferiţi bijutieri către membrii grupării sau direct în Turcia. După introducerea în ţară, bijuteriile erau depozitate/ascunse în spaţii special amenajate pentru disimulare, ulterior fiind distribuite unor cărăuşi, care folosindu-se de mai multe autoturisme special modificate în ceea ce priveşte constituirea unor spaţii disimulate, le transportau în România, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Italia şi  Macedonia, către diferite magazine de bijuterii şi colectau sumele de bani aferente comenzilor.

Paguba produsă bugetului de stat, calculate atunci, se ridica la 2,5 milioane de lei. Anchetatorii au ridicat la momentul perchezițiilor aproximativ 60 kg. bijuterii din aur.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419