Rămâi conectat

Actualitate

Dolarul mai scump înseamnă vești proaste. Economist: Prețurile carburanților ar putea crește

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dolarul mai scump înseamnă vești proaste. Economist: Prețurile carburanților ar putea crește

Creșterea dolarului american peste pragul de 5 lei, un record al ultimilor 20 de ani, a fost dezbătută de către analistul economic Adrian Negrescu.

Economistul a făcut o scurtă radiografie a situației pornind din SUA unde: ”Creșterea dolarului vine să confirme aversiunea investitorilor față de război și consecințele sale. Moneda americană este privită ca o investiție mai stabilă decât euro, în contextul războiului economic tot mai dur dintre Rusia și Europa”.

Negrescu merge mai departe spunând despre creșterea dobânzii cheie din SUA că ”vine să atragă și mai mult interesul către moneda americană, plasamentele investitorilor în titlurile de stat americane oferind un randament mai mare și mai sigur decât cele în euro”.

”E un calcul simplu pe care investitorii și-l fac, în vremuri tulburi precum cele în care ne aflăm. Unde câștig cel mai bine și mai sigur, iar America răspunde pozitiv la cele mai multe ținte căutate de piețele financiare”, spune economistul.

Despre ce se întâmplă la nivel european, Adrian Negrescu afirmă că ”Moneda europeană, zdruncinată de criza energetică, de efectele războiului, trece printr-o perioadă tulbure care tinde să se extindă urmare a anunțului războinic făcut de Putin care pune gaz pe focul războiului” constată expertul și a continuat explicând că: ”Chiar dacă BCE va crește dobânzile, în tentativa de a lupta cu inflația record din zona euro, sunt puține șansele ca, cel puțin în perioada următoare, moneda europeană să revină la nivelul avut înainte de criză, să fie mai puternică decât dolarul”.

Consultantul economic a mai apreciat că: ”Nu este exclus ca dolarul să se aprecieze și mai mult în următoarea perioadă și nu ne rămâne decât să sperăm că va fi o apreciere temporară, în contextul războiului și a inflației”.

Despre la ce să se aștepte românii, specialistul a apreciat că: ”Pentru noi, un dolar în creștere înseamnă, din păcate, numai vești proaste. Prețurile carburanților ar putea crește, petrolul fiind calculat în dolari, iar importurile de haine, încălțăminte și alte produse, inclusiv materii prime din China, ar urma să coste mai mult” a explicat economistul și a continuat spunând că: ”Chinezii fac comerț în special în dolari, iar cum noi importăm foarte multe produse din această țară, aprecierea dolarului va pune și mai multă presiune pe inflația și așa foarte mare din România”, a conchis Adrian Negrescu pentru DCBusiness.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea