Rămâi conectat

Ştirea zilei

Doi bărbați din Alba Iulia au șansa de a reveni la o viață normală cu ajutorul transplantului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Au primit rinichii de la o femeie decedată la Târgu Mureș

transplantRinichii unei femei decedate în urma unei hemoragii cerebrale au fost transplantați, sâmbătă, la doi bărbați din Alba Iulia. Operațiile au fost efectuate de medicii de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

După ce familia femeii în vârstă de 54 de ani și-a dat acordul pentru prelevarea organelor, medicii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş alături de echipe de doctori din Cluj şi Bucureşti au efectuat intervenţia de prelevare a rinichilor și ficatului.

Cei doi pacienți din Alba Iulia care au primit rinichii sunt frați, au 38 respectiv 40 de ani, și ambii suferă de o boală genetică în urma căreia primul a fost introdus în programul de dializă în anul 2012, iar al doilea făcea dializă de 4 ani, din două în două zile.

Potrivit medicilor de la Institutul de Transplant din Cluj cele două intervenții chirurgicale s-au desfășurat în același timp, în cursul zilei de sâmbătă, fără niciun fel de complicații iar cei doi pacienți din Alba Iulia au toate șansele ca în scurt timp, urmând tratamentul prescris, să revină la o viață normală.

Programul de transplant renal iniţiat de Prof. dr. Mihai Lucan la Cluj-Napoca a debutat în 1992 în colaborare şi sub supravegherea Consorţiului Interuniversitar de Transplant de Organe-Roma. De atunci s-au efectuat peste 1250 de operaţii, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca fiind unitatea medicală cu cea mai mare experienţă din ţară în domeniul transplantului.

Numai în anul 2013 aici au fost 167 de intervenții chirurgicale cu o rată de succes de 96,5%.

Ficatul prelevat de la femeia decedată la Târgu Mureș a ajuns la Institutul Clinic Fundeni din București unde, tot în cursul zilei de sâmbătă a fost transplantat unui pacient compatibil, aflat pe lista de așteptare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Șase medici noi la Spitalul Municipal Blaj: Unitatea medicală are 74 de medici sub contract, cel mai mare număr pe care l-a avut vreodată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șase medici noi la Spitalul Municipal Blaj: Unitatea medicală are 74 de medici sub contract, cel mai mare număr pe care l-a avut vreodată Șase medici noi își vor începe activitatea în curând la Spitalul Municipal Blaj. Unitatea medicală are astfel 74 de medici sub contract, cel mai mare număr pe care l-a avut vreodată. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea