Rămâi conectat

Ştirea zilei

DNA Alba Iulia l-a trimis în judecată pe omul de afaceri sibian Ilie Carabulea pentru că i-a dat mită prim-procurorului Apostu

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a omului de afaceri sibian Ilie Carabulea, alături de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu Florin Nicuşor Apostu, a ofiţerului SRI Tiberiu Narcis Popescu şi a altor trei persoane din Sibiu, într-un dosar de corupţie. Carabulea, asociat şi administrator al societăţilor comerciale din cadrul Atlassib Holding Sibiu, cu o avere de peste 200 milioane de euro, este acuzat de dare de mită şi cumpărare de influenţă. În sarcina prim-procurorului Apostu, aflat în stare de arest preventiv, DNA Alba Iulia a reţinut nu mai puţin de 120 de infracţiuni dintre care: 7 infracţiuni de luare de mită, 2 infracţiuni de trafic de influenţă, o infracţiune de fals material în înscrisuri oficiale, o infracţiune de uz de fals, reţinere sau distrugere de înscrisuri, 2 infracţiuni de favorizarea infractorului, 4 infracţiuni de fals în declaraţii, 56 de infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale şi 56 de infracţiuni de uz de fals. Ofiţerului SRI Narcis Popescu, aflat şi el în stare de arest preventiv, i se aduc acuzaţii de dare de mită, complicitate la favorizarea infractorului, complicitate la reţinere şi distrugere de înscrisuri oficiale, complicitate la infracţiunea de uz de fals.
lRevizie la maşină contra intervenţie la Procurorul General
„În cursul lunii septembrie 2010, inculpatul Apostu Florin Nicuşor a primit de la inculpatul Carabulea Ilie contravaloarea unei revizii auto în sumă de 4.000 de lei pentru a-l sprijini în promovarea unui recurs în interesul legii, lăsându-l să creadă că are influenţă asupra Procurorului General al României. Revizia a fost facturată între S.C. Star Motors SRL Sibiu şi SC Atlassib SRL Sibiu, ambele fiind firmele inculpatului Carabulea Ilie”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA Alba Iulia. De asemenea, în perioada 2006-octombrie 2010, prim-procurorul ar fi folosit „în mod exclusiv şi consecutiv” două autoturisme marca Audi A8 şi VW Passat plătite de firmele lui Ilie Carabulea. Toate acestea în condiţiile în care, la nivelul anului 2010, parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu a avut în instrumentare un număr de 196 de dosare penale referitoare la activitatea firmelor lui Ilie Carabulea. În aceste dosare Florin Nicuşor Apostu a dat soluţii şi a verificat soluţiile date de procurorii subordonaţi. Prim-procurorul mai este acuzat că ar fi intervenit în soluţionarea unui dosar privind mai multe infracţiuni la regimul circulaţiei, primind în schimb de la ofiţerul SRI suma de aproximativ 750 de euro. De asemenea, Apostu a acceptat să primească de la Narcis Tiberiu Popescu o sumă de bani pentru a soluţiona favorabil un dosar penal în care o persoană era cercetată pentru ucidere din culpă. Apostu mai este acuzat că a întocmit un dosar penal fictiv pentru a determina o persoană să plătească o datorie către un prieten comun, a dispus într-un număr de 56 de dosare penale soluţii de netrimitere în judecată în numele unor procurori din subordinea sa, fără ca aceştia să aibă cunoştinţă despre aceste aspecte. Pentru serviciile sale a primit mită sub formă de bani, produse alimentare şi băuturi alcoolice.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Constanţa întrucât Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desemnat această instanţă ca instanţă competentă să judece cauza în fond, la solicitarea Serviciului Teritorial Alba Iulia al DNA.
Ioana PITICARIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Avocații din oficiu din județul Alba nu au primit banii cuveniți încă din luna ianuarie! Baroul Alba protestează din cauza numeroaselor nemulțumiri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Avocații din oficiu din județul Alba nu au primit banii cuveniți încă din luna ianuarie! Baroul Alba protestează din cauza numeroaselor nemulțumiri

Avocații din oficiu din județul Alba nu au primit banii cuveniți începând din luna ianuarie a acestui an, conform anunțului făcut astăzi de către reprezentanții Baroului Alba.

Această situație, împreună cu alte nemulțumiri acumulate de-a lungul timpului, a determinat Baroul Alba să îndemne avocații din județ să se alăture mișcării numite „Ziua Fără Avocați,” un protest pașnic menit să atragă atenția asupra problemelor din sistemul judiciar.

Elit - Gustul Desăvârșit

Decizia de a marca ziua de 4 octombrie 2023 ca „Ziua Fără Avocați” vine în urma unor hotărâri importante luate de Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România în luna septembrie 2023.

CITEȘTE ȘI: PROTEST al avocaților din Alba: Reprezentanții Baroului anunță că își întrerup activitatea astăzi

În cadrul protestului de astăzi, Baroul Alba a luat măsuri radicale, refuzând să acorde împuterniciri avocațiale pentru asistența juridică obligatorie în procesele penale și pentru asistența juridică sau extrajudiciară gratuită în cazurile non-penale. De asemenea, nu au fost numiți avocați pentru servicii de curatorie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| PROTEST al avocaților din Alba: Reprezentanții Baroului anunță că își întrerup activitatea astăzi

Ziarul Unirea

Publicat

în

PROTEST al avocaților din Alba: Reprezentanții Baroului anunță că își întrerup activitatea astăzi

Baroul Alba îndeamnă avocații din județ să se oprească din activitatea lor astăzi, 4 octombrie pentru a se alătura mișcării denumite „Ziua Fără Avocați! O zi în care justiția se retrage în umbră.”

Această inițiativă vine în urma unor decizii importante luate de Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România în septembrie 2023.

Elit - Gustul Desăvârșit

Conform acestor hotărâri, data de 4 octombrie 2023 a fost desemnată ca ziua în care avocații să își concentreze eforturile pe comunicarea problemelor cu care se confruntă profesia lor. Uniunea Națională a Barourilor din România și barourile locale afirmă că aceste probleme din sistemul judiciar sunt chestiuni de interes public, care necesită dialogul între reprezentanții celor trei puteri în stat și partenerii cheie ai justiției.

În cadrul acestei zile de protest pașnic, Baroul Alba a decis să nu acorde împuterniciri avocațiale pentru asistența juridică obligatorie în procesele penale și să nu numească avocați pentru aceste cauze. De asemenea, nu vor fi emise împuterniciri avocațiale și nu se vor numi avocați pentru a presta asistență juridică sau extrajudiciară gratuită și pentru servicii de curatorie în cazurile non-penale.

Cauzele care vor constitui excepții de la cele de mai sus sunt următoarele:

1. Procesul penal

1.1.Infracțiunile contra vieții: art. 188 – art. 192 Cod Penal;
1.2.Infracțiunile care au drept urmare moartea victimei;
1.3.Infracțiunile prevăzute la art. 213 – art. 217 Cod Penal;
1.4.Infracțiunile contra libertăţii şi integrităţii sexuale: art. 218 – art. 223 Cod Penal;
1.5.Infracțiunea de tâlhărie și infracțiunea de tâlhărie calificată, prevăzute de art. 233 și de art. 234 Cod Penal;
1.6.Infracțiunea prevăzută de art. 342 Cod Penal: Nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor;
1.7.Infracțiunea prevăzută de art. 343 Cod Penal: Uzul de armă fără drept;
1.8.Infracțiunile contra familiei: art. 376 – art. 380 Cod Penal;
1.9.Infracţiuni de genocid şi contra umanităţii: art. 438 – art. 439 Cod Penal;
1.10.Infracțiuni de război: art. 440 – art. 445 Cod Penal;
1.11.Infracțiunile prevăzute de art. 2 – art. 3 din Legea nr. 143/2000 (traficul de droguri, național/internațional).

2. Procesul non-penal

2.1.Procedura ordonanţei preşedinţiale;
2.2.Procesele care au ca obiect drepturi ale minorilor;
2.3.Măsuri asigurătorii şi provizorii. Suspendarea executării silite;
2.4.Ordinele de protecție.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ACCIDENT rutier pe DN 74 A, la Cărpiniș: Un biciclist a ajuns la spital după ce a fost lovit de un autoturism

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier pe DN 74 A, la Cărpiniș: Un biciclist a ajuns la spital după ce a fost lovit de un autoturism

Un accident rutier a avut loc în cursul zilei de marți, 3 octombrie 2023, în jurul orei 16.00, pe DN 74 A, pe raza localității Cărpiniș.

La data de 3 octombrie 2023, în jurul orei 16.00, un bărbat de 29 de ani, din comuna Poiana Vadului, în timp ce conducea o autoutilitară pe DN 74 A, pe raza localității Cărpiniș, a surprins și accidentat un bărbat de 61 de ani, din comuna Roșia Montană, care circula pe o bicicletă, în aceeași direcție de mers.

În urma accidentului, biciclistul a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Elit - Gustul Desăvârșit

Atât conducătorul auto cât și biciclistul au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, în ambele cazuri.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Foto: arhivă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare