Rămâi conectat

Ştirea zilei

Discursul Episcopului Iuliu Hossu de la 1 decembrie 1918: declaraţia de Unire a Transilvaniei cu Regatul României.

Mădălina Opriș

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cardinalul Iuliu Hossu citește, la o distanţă calendaristică de peste cincizeci de ani de la prima ei rostire viguroasă în faţa Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, Declaraţia de Unire a Transilvaniei cu Regatul României.

Înregistrată clandestin în ultimele zile de viaţă martirică la mînăstirea Căldăruşani, are, deşi slăbită şi tremurată, forţa indestructibilă a ideilor pe care le rosteşte. O emoţie intelectuală greu de descris te cotropeşte ascultîndu-l.

Înregistrarea priuliu-hossuoclamaţiei rostită la 1 Decembrie 1918 de către episcopul greco-catolic Iuliu Hossu a fost realizată în 1970, chiar înainte de moartea acestuia şi a fost difuzată, în timpul comunismului, la Radio Europa Liberă.

În 1 decembrie 1918, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu a proclamat, în faţa celor peste 100.000 de români adunaţi la Alba-Iulia, Declaraţia Unirii. Vocea sa a răsunat din nou, în înregistrarea făcută în 1970 la domiciliul forţat de la Mănăstirea ortodoxă Căldăruşani. Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, cel care a devenit primul cardinal al Bisericii Greco-Catolice, şi episcopul de Caransebeş Miron Cristea, viitor patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, au dus mulţimii adunate în 1 Decembrie 1918, la Alba-Iulia, vestea întemeierii României Mari.

Citește și: cine a făcut Marea Unire din 1918 de la Alba Iulia

Pe lângă înregistrarea proclamaţiei de la 1 decembrie 1918, Iuliu Hossu a lăsat şi alte moşteniri importante Episcopiei Greco Catolice de Cluj-Gherla, printre care mai multe fotografii originale de la Marea Unire. „Albumul unicat a supravieţuit în mod miraculos în timpul regimului comunist”, susţin reprezentanţii episcopiei. Una dintre cele mai importante fotografii este aceea care îl reprezintă pe cardinalul Iuliu Hossu, pe atunci episcop greco-catolic de Gherla, citind Declaraţia de Unire. Fotografiile din albumul cu coperţi de catifea au fost realizate de un celebru fotograf din Transilvania, Samoilă Mîrza. El a făcut un număr restrâns de clişee, pe care le-a oferit personalităţilor marcante din Ardeal.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea