Rămâi conectat

Ştirea zilei

Directorul STP Alba Iulia ”îi calcă pe nervi” pe consilierii locali liberali

Publicat

în

*STP Alba Iulia nu poate fi controlat de o simplă comisie din CL Alba Iulia – Stelian Nicola vrea audit efectuat de PricewaterhouseCooper sau Ernst&Young!

După mai multe încercări eșuate ale comisiei desemnate să verifice, prin AIDA Transport Local, activitatea STP Alba Iulia, consilierii locali au avut astăzi surpriza să afle ”la prima mână”, chiar de la directorul Stelian Nicola, tot ce ar trebui să știe despre activitatea firmei de transport local din municipiu.

Acesta s-a prezentat în ședința de Consiliu Local cu un raport detaliat privind situația veniturilor și cheltuielilor din cadrul contractului ce prevede printre altele și plata sumei de 14,5 milioane de lei, reprezentând contribuția CL al municipiului Alba Iulia către AIDA Transport Local, care să transmită mai departe acești bani către vistieria STP Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Apariția directorului STP i-a luat prin surprindere, dar i-a și enervat pe consilierii locali PNL, în special pe Simone Albani (unul din membrii comisiei de ”monitorizare și control” a cheltuielilor cu serviciului de transport local) care, după săptămâni întregi de bătut ”la uși închise” s-a simțit ”desconsiderat” de modul în care Stelian Nicola înțelege să ”colaboreze” cu cei care îi asigură cea mai mare parte din venituri:

Eu și colegul Horațiu Clepan v-am întrebat despre aceste lucruri în fiecare zi și mi se părea normal să ne explicați prima dată nouă, care am fost votați să facem parte din comisia de control, nu să apăreți aici din senin. (…) Mi se pare o sfidare vis-a-vis de Consiliul Local. Dumneavoastră apăreți aici după o lună și jumătate, cu un dosar în care prezentați ce vreți, nu ce v-am cerut noi”, a spus Simone Albani.

În replică, Stelian Nicola a explicat că în opinia sa comisia a fost constituită cu încălcarea Legii 215 care prevede ca cel puțin unul dintre membri să fie expert. De asemenea, tot contrar legii, nu au fost stabilite nici obiectivele controlului și nici perioada în care se va desfășura acesta.

Din această comisie lipsesc experții. La modul cel mai sincer, dacă aș fi Consiliul Local nu mi-aș asuma să mă duc să controlez o societate cu care nici măcar nu am contract, nefiind de specialitate”, a spus directorul STP.

Acesta a fost contrazis de consilierii PSD care au amintit că Horațiu Clepan este economist și lucrează în domeniul transporturilor și de consilierul PNL Daniel Zdrânc: ”Și dacă nu era votată respectiva comisie, având în vedere că prestați un serviciu de utilitate publică era normal să răspundeți întrebărilor oricărui consilier. Dumneavoastră nu vă aflați acum aici la solicitarea unui consilier, ci din proprie inițiativă”.

În final, după câteva minute de polemică privind cine are și cine nu are dreptul să controleze activitatea unei firme finanțată, totuși, în cea mai mare parte de la bugetul local (discuție care, cu siguranță ar fi fost și mai interesantă dacă liberalii beneficiau și de suportul ”vocalului” coleg Rareș Buglea care a ales să părăsească sala de ședințe după apariția directorului STP), am aflat și adevăratul motiv pentru care Stelian Nicola s-a prezentat în fața Consiliului Local:

Pentru dovedirea bunei credințe și a înlăturării suspiciunilor cu privire la justificarea cheltuielilor, vă solicităm să adoptați o Hotărâre de Consiliu Local prin care să stabiliți să se efectueze un audit cu privire la executarea acestui contract (n.r. cu AIDA-TL), de către una din cele patru mari companii de audit și consultanță și anume: PricewaterhouseCooper, Ernst&Young, KPMG sau Deloitte, prin reprezentanțele din România ale acestora. Dacă considerați că este împovărătoare o asemenea cheltuială pentru Consiliul Local Alba Iulia, STP se obligă să suporte contravaloarea lucrării de audit. Dorim să precizăm și în scris faptul că nu agreem decât un control efectuat de o astfel de companie specializată în acest sens și nu de către persoane fără o pregătire de specialitate”, a declarat Stelian Nicola.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Cum se băteau monedele de aur sau argint pe vremea romanilor, în vechiul oraș Apulum. Tânăr: „Valora în jur de cinci beri”

Publicat

în

Cum se băteau monedele de aur sau argint pe vremea romanilor, în vechiul oraș Apulum. Tânăr: „Valora în jur de cinci beri”

Ca parte a primei ediții a Festivalului Plutăritului de la Ciugud, eveniment ce are ca scop promovarea tradițiilor și valorile etnografice din Bazinul Râului Mureș, un atelier monetar care reconstituie modul în care se băteau monedele antice a fost amplasat de către organizatori, pentru a împărtăși curioșilor tainele acestei ocupații străvechi.

Un tânăr iubitor de istorie a recreat, pentru ziarulunirea.ro, pașii care alcătuiau bătutul unei monede de aur sau de argint.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Aici este un atelier de monetărie, unde facem monede de pe vremea romanilor. Avem un model, Dacia Capta. Pe atunci se folosea aur și argint, însă pentru această demonstrație luăm o pastilă de plumb.

Punem pastila în interiorul matriței, avem o ștanță, pe care o punem deasupra și batem apoi moneda cu ciocanul.

La vremea respectivă, ea valora în jur de 20 de lei din prezent. Nu este greu de prelucrat, pentru că plumbul este un material moale.”, a povestit tânărul.

La rândul său, Liviu Zgârciu, istoric la Muzeul Unirii din Alba Iulia, a vorbit despre importanța deosebită pe care portul l-a avut în comerțul cu sare din vremurile de mult apuse

„Suntem în preajma unuia dintre cele mai mari porturi de pe Mureș, portul orașului Apulum-Partoș, un oraș care s-a dezvoltat foarte mult în perioada antică, sarea fiind principala marfă de transport pe Mureș. Foarte multe depozite și mari depozite au fost construite în zona aceasta. Această tradiție, a plutăritului, a continuat și în Evul Mediu.”, a transmis istoricul, pentru ziarulunirea.ro

Duminică, Festivalul Plutăritului continuă cu demonstrații de rafting și plimbări cu caiacul pe râul Mureș, realizate de studenții și cadrele didactice de la Specializarea Educație Fizică și Sportivă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Copiii vor participa la ateliere de artă și de confecționare a unor obiecte din materiale reciclate sau pe care le-au adunat din natură. Festivalul se va încheia cu Expoziție de artă fotografică – „Tradiții etnografice în zona Râului Mureș”, care va fi găzduită în perioada următoare în sediul Primăriei Ciugud.

Manifestările se vor desfășura în zona debarcaderului din satul Drâmbar (Comuna Ciugud), pe malul Râului Mureș (vis-a-vis de Zona Industrială Ciugud). Evenimentul este organizat de Primăria Comunei Ciugud, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și Asociația Petro Aqua Petroșani.

„Festivalul Plutăritului” este organizat în cadrul proiectului „Valorificarea și promovarea identității locale specifică zonei bazinul Mureșului folosind tehnologii moderne”, finanțat prin Program Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime; Punerea în aplicare a strategiilor de dezvoltare – Proiecte sprijinite de FLAG Bazinul Mureșului pe Măsura 4 – Revitalizarea și valorificarea identității locale.

Duminică, 29 mai 2022

• 11:00​ Demonstrații de rafting și plimbări cu caiacul pe râul Mureș
Specializarea Educație Fizică și Sportivă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia
• 12:00​ Ateliere pentru copii
*Atelier hand-made pentru realizarea de obiecte din materiale naturale, găsite în natură
*Atelier de artă
*Eco-atelierul: „Cum protejăm râul Mureș?”
• 14:00​ Expoziție de artă fotografică – „Tradiții etnografice în zona Râului Mureș” (sediul Primăriei Ciugud).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 28 – 29 mai 2022

Publicat

în

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 28 – 29 mai 2022

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 28 – 29 mai 2022. Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu atenție și în limitele vitezei legale, dacă este neaparat nevoie să o facă, dacă nu, sunt rugați să respecte restricțiile de circulație impuse de autorități.

Amplasarea radarelor în perioada 28 – 29 mai 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Încoronarea regilor României Mari, Ferdinand și Maria, reconstituită după 100 de ani în „Capitala Țării Moților”

Publicat

în

Încoronarea regilor României Mari, Ferdinand și Maria, reconstituită după 100 de ani în „Capitala Țării Moților”

Unul dintre cele mai importante momente din istoria României s-a reconstituit azi la amiază, în prezența conducerii administrației publice din Câmpeni, cu ocazia promovării actului de la 15 octombrie 1922, când au fost încoronați la Alba Iulia, ca regi ai României Mari, Ferdinand și Maria.

Evenimentul organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, cu sprijinul primăriei, instituțiilor de cultură din Câmpeni și a Asociației Culturale „Historia Renascita” din Pitești, a captat interesul a sute de spectatori în „Piața Avram Iancu” din centrul orașului, printre care s-au regăsit în majoritate elevi și preșcolari, cât și locuitori ai zonei, reprezentanți ai administrației publice locale și chiar turiști.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin acest demers, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia promovează actul de la 15 octombrie 1922, când la Alba Iulia, au fost încoronați ca regi ai României Mari, Ferdinand și Maria, sub forma inedită, a reconstituirii istorice. Astfel, în perioada 26 mai – 29 mai, istorici și voluntari ai muzeului albaiulian, însoțiți de membrii Asociației Culturale „Historia Renascita” din Pitești, fac un tur prin câteva localități din Munții Apuseni pentru a ține o adevărată lecție de istorie vie, intitulată sugestiv „Povestea Încoronării”: ieri la ora 16:00 a fost la Abrud, mâine, 28 mai, la 11:30, va fi la Avram Iancu, iar duminică, 29 mai, la ora 13:00, la Albac.

În timpul reconstituirii, spectatorii i-au văzut pe regele Ferdinand și regina Maria, personalitățile prezente atunci la Alba Iulia, precum Mihail Pherekyde, președintele Adunării Deputaților, cel care a înmânat regelui coroana de oțel, Mihail Orleanu, președintele Senatului, generalul francez, Henri Mathias Berthelot sau ofițeri români care au purtat hlamidele regale.

În programul evenimentului s-a regăsit și expoziție stradală dedicată Încoronării, expusă lângă Muzeul și Biblioteca Orășenească „Avram Iancu” Câmpeni, iar la finalul reconstituirii s-a desfășurat o sesiune de fotografii cu personajele de acum 100 de ani.
Ovidiu CULDA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare