Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea vs Parchetul Blaj 2-0! Judecătoria Deva a retrimis pentru a 2-a oară rechizitoriul la procurori

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea vs Parchetul Blaj 2-0! Judecătoria Deva a retrimis pentru a 2-a oară rechizitoriul la procurori

Judecătoria Deva a retrimis pentru a două oară la Parchet, rechizitoriul întocmit de procurorii de la Blaj, constatând neregularitatea acestuia.

Tip solutie: Încheiere

Solutia pe scurt: MINUTA ÎNCHEIERII PENALE Din 08.10.2020 Admite în parte cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Stâncel Ioan,Mărcuş Mircea-Gheorghe,Marinescu Nicolae, şi Sinea Dumitru-Alexandru, şi, în consecinţă: În baza art. 345 alin.3 teza I C.pr.pen., art. 328 C.pr.pen. constată în parte neregularitatea rechizitoriului nr. 242/P/2017 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, emis la data de 02.11.2019, sub aspectul modului de descriere a faptelor în cuprinsul părţii expozitive a rechizitoriului şi la expunerea încadrării juridice a faptelor pentru inculpaţii Stâncel Ioan, Mărcuş Mircea-Gheorghe, şi Sinea Dumitru-Alexandru. Respinge în rest excepţiile invocate de inculpaţi. În baza art.345 alin.3 C.pr.pen., dispune comunicarea prezentei încheieri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Blaj. În termen de 5 zile de la comunicare, procurorul va comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei. Cu drept de contestaţie odată cu încheierea ce se va pronunţa potrivit art. 346 C.pr.pen. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu azi, 08.10.2020. JUDECĂTOR DE CAMERĂ PRELIMINARĂ
Document: Încheiere finală (dezinvestire) 08.10.2020

ELIT

Reamintim faptul că Judecătoria Deva a  mai respins o dată rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj prin care șeful Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Alexandru Sinea a fost trimis în judecată. Sinea este acuzat de tăiere fără drept de arbori, respectiv complicitate la fals intelectual în formă continuată (5 acte materiale) şi complicitate la delapidare în formă continuată.

Alături de directorul DSP Alba au mai fost trimise în judecată altre trei persoane din cadrul Ocolului Silvic Blaj. Astfel, Stâncel Ioan este acuzat de delapidare în formă continuată, Mărcuş Mircea George a fost trimis în judecată pentru delapidare în formă continuată, fals intelectual în formă continuată (6 acte materiale) şi uz de fals în formă continuată, iar Marinescu Nicolae este acuzat de delapidare în formă continuată (2 acte materiale), fals intelectual în formă continuată (3 acte materiale) şi complicitate la delapidare în formă continuată. Marţi, 10 martie 2020, un judecător de cameră preliminară de la Judecătoria Deva a hotărât că rechizitoriul nu este legal întocmit şi a dispus restituirea cauzei la Parchet.

”Admite în parte cererile şi excepţiile invocate de inculpaţii Stâncel Ioan, Mărcuş Mircea-Gheorghe, Marinescu Nicolae şi Sinea Dumitru-Alexandru. În baza art. 346 alin. 3 lit. a) C.p.p., constată nulitatea rechizitoriului emis la data de 02.11.2019 în dosarul nr. 242/P/2017 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj. Dispune restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Blaj. În temeiul art. 275 alin. 3 C.p.p., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Respinge celelalte cereri şi excepţii invocate de inculpaţi. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”, se precizează în minuta deciziei de la instanţa de judecată. Cel mai probabil, Parchetul de pe lângă Judecătoria Blaj va contestat decizia instanţei din Deva, dosarul urmând să ajungă la Curtea de Apel Alba Iulia.

Cercetările în acest dosar au început în 2017. În urmă cu 2 ani, Sinea şi alţi opt suspecţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind cercetaţi ulterior sub control judiciar. În final, au fost trimişi în judecată patru inculpaţi. Părţi civile sunt Ocolul Silvic Blaj şi Direcţia Silvică Alba.

În decembrie 2017, poliţişti din IPJ Alba au efectuat nouă percheziţii la persoane bănuite că ar fi creat un prejudiciu de peste 450.000 de lei, prin delapidare, fals intelectual şi tăiere fără drept de arbori. Din cercetări a rezultat faptul că, în perioada anilor 2013-2015, şapte dintre persoanele bănuite de comiterea faptelor, având calitatea de angajaţi ai unui ocol silvic de stat, din judeţul Alba, ar fi creat un mecanism financiar şi ar fi atribuit unei persoane juridice al cărei administrator era ce-a de-a opta persoană cercetată, masă lemnoasă, spre exploatare, din fondul forestier, pentru care ar fi întocmit documente fictive, în vederea tăierii şi valorificării de material lemnos, cu scopul însuşirii de valori din patrimoniul ocolului silvic.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la 455.684 lei. Potrivit documentelor din dosar, firma lui Alexandru Sinea, ”Sinalex”, ar fi contractat material lemnos de la Ocolul Silvic Blaj în sumă de aproape 500.000 de lei, pentru care ar fi emis cecuri, neîncasate la instituţia silvică. Mai mult, la finalul anului respectiv s-ar fi întocmit rapoarte prin care lemnul în cauză ar fi figurat ca fiind netăiat, contrar realităţii. Investigaţia ar fi pornit de la un denunţ penal formulat de reprezentanţi ai Romsilva. ”Sinalex” avea ca obiect de activitate tăierea şi rinderuirea lemnului.

Facebook Twitter Google+ YouTube