Directorul DJCCPCN Alba întocmeşte documentaţii de descărcare de sarcină arheologică, pe care ulterior le aprobă tot el!

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Printre concitadinii noştri interesaţi să-şi edifice, în anumite zone ale municipiului, fie locuinţe familiale, fie clădiri cu altă destinaţie, a devenit ahicunoscut riscul ca proiectele imobiliare visate să se lovească de piedici legislative „minore”, precum obligativitatea obţinerii certificatului de descărcare de sarcină arheologică, care impune demersuri costisitoare şi de durată. Dar, cum este în firea românului, excesiv de inventiv când e vorba despre evitarea „obstacolelor” legale, s-au găsit şi „soluţiile” adecvate, tocmai cu sprijinul unora dintre specialiştii desemnaţi să protejeze patrimoniul cultural naţional, deci şi cel arheologic. Unul dintre aceştia este chiar şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Alba, domnul Matei Drâmbărean, care are la activ numeroase documentaţii de descărcare de sarcină arheologică realizate „în nume personal”, pe care, ulterior întocmirii, este nevoit să le înainteze instituţiei pe care o conduce şi, ţinând cont de profesionalismul cu care au fost întocmite, tot dânsul le aprobă şi procedează la eliberarea avizelor necesare! Nu ar fi, totuşi, o problemă atât de mare (eventual ar trebui să se sesizeze cineva cu privire la starea de incompatibilitate a acestuia), dar se întâmplă ca, în zone cu mare potenţial arheologic, cum este, de exemplu, situl arheologic Limba – Vărar, din zona Ciugudului, rapoartele specialistului să nu consemneze prezenţa vestigiilor arheologice, în ciuda faptului că studiile publicate anterior relevă, pentru aceeaşi zonă, contrariul… Şi aici ar trebui să mai adăugăm faptul că există obligativitatea prin lege ca, în interiorul siturilor reperate, să existe o autorizare de supraveghere arheologică, emisă de ministerul de resort!
Pe de altă parte, fără nicio intenţie de partizanat, de apartenenţă la vreuna dintre taberele ce se războiesc pe tema lucrărilor de reabilitare a Cetăţii Alba Carolina, trebuie să remarcăm că şi aici, sub presiunea termenelor de execuţie, s-a recurs frecvent la munca buldozerelor, în dauna şpaclului sau a pensulei arheologului! Un exemplu în acest sens îl constituie amfiteatrul din zona Ravelinului Trinitarienilor. Şi odată cu această precizare, ajungem la indolenţa unora dintre factorii responsabili tentaţi, poate, de liniştea pe care o oferă un „post călduţ” în sistemul bugetar, în spiritul celebrului „dolce far niente” românesc. Potrivit unor informaţii recente, dar neoficiale, instituţia condusă de domnul Drâmbărean se situează pe unul dintre locurile codaşe la nivel naţional, într-un clasament al sancţiunilor aplicate pentru încălcarea legislaţiei privitoare la patrimoniu. Şi, pentru a nu fi acuzată de subiectivism, am cerut părerea mai multor specialişti (cărora deocamdată nu le dezvăluim identitatea), concluzia fiind, din păcate, una tristă: la Alba Iulia, precum şi în alte zone ale judeţului, nu se mai poate vorbi despre cazuri izolate de ignorare a legislaţiei în domeniu, ci de instituirea unor practici abuzive, ce produc prejudicii incalculabile patrimoniului arheologic!
Iulia ALBU

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei

7 Comentarii

pup 13 august 2011 at 9:32

In sfarsit, unirea spune lucrurilor pe nume…….speram sa nu se opreasca aici. Ceea ce stiam este adevarat, In redactia Unirea sint si ziarist corecti si cu bun simt. Din pacate, vocea lor este deseori astupata de cenzura interna a gruparii „omonimilor”…..gruparea pupincuristilor de inalt nivel
Bravo Iulia Albu pentru demnitate si informatii corecte

Manitu 13 august 2011 at 15:35

Din pacate (sau din fericire) semnatara articolului nu face parte din colectivul de redactie al ziarului „UNIREA”. Asta dupa cunostintele mele. Poate cineva sa ma contrazica?

AA 13 august 2011 at 16:03

ar putea fi un pseudonim.

B19 14 august 2011 at 1:08

„Dolce far niente” e la fel de romanesc precum „to be or not to be”. Si oricum inseamna altceva, nu sta in sinonimie cu sinecurismul. Continutul articolului e chiar bun, ridica probleme putin discutate, dar „efectele speciale” intrebuintate de autoare lasa de dorit.

floare de colt 15 august 2011 at 16:39

LA PUSCARIE CU DRAMABREAN

Gabriel R 15 august 2011 at 23:51

Acesta este unul din motivele pentru care cultura in tara noastra merge atat de bine, chiar persoanele care trebuie sa apere patrimoniul sunt cele care il distrug.
Matei D. da un bun exemplu despre cum NU se conduce o Directie pentru cultura.

Havanezul 15 august 2011 at 23:58

Drambarean ar trebui tras la raspundere si pentru multimea de descarcari de sarcina arheologica facute in Partos in care desi a sapat in incinta unei capitale de provincie romana castigul a fost doar de partea sa si nu al patrimoniului cultural roman.

Comentariile sunt oprite