Rămâi conectat

Ştirea zilei

Directorul DJCCPCN Alba întocmeşte documentaţii de descărcare de sarcină arheologică, pe care ulterior le aprobă tot el!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Printre concitadinii noştri interesaţi să-şi edifice, în anumite zone ale municipiului, fie locuinţe familiale, fie clădiri cu altă destinaţie, a devenit ahicunoscut riscul ca proiectele imobiliare visate să se lovească de piedici legislative „minore”, precum obligativitatea obţinerii certificatului de descărcare de sarcină arheologică, care impune demersuri costisitoare şi de durată. Dar, cum este în firea românului, excesiv de inventiv când e vorba despre evitarea „obstacolelor” legale, s-au găsit şi „soluţiile” adecvate, tocmai cu sprijinul unora dintre specialiştii desemnaţi să protejeze patrimoniul cultural naţional, deci şi cel arheologic. Unul dintre aceştia este chiar şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Alba, domnul Matei Drâmbărean, care are la activ numeroase documentaţii de descărcare de sarcină arheologică realizate „în nume personal”, pe care, ulterior întocmirii, este nevoit să le înainteze instituţiei pe care o conduce şi, ţinând cont de profesionalismul cu care au fost întocmite, tot dânsul le aprobă şi procedează la eliberarea avizelor necesare! Nu ar fi, totuşi, o problemă atât de mare (eventual ar trebui să se sesizeze cineva cu privire la starea de incompatibilitate a acestuia), dar se întâmplă ca, în zone cu mare potenţial arheologic, cum este, de exemplu, situl arheologic Limba – Vărar, din zona Ciugudului, rapoartele specialistului să nu consemneze prezenţa vestigiilor arheologice, în ciuda faptului că studiile publicate anterior relevă, pentru aceeaşi zonă, contrariul… Şi aici ar trebui să mai adăugăm faptul că există obligativitatea prin lege ca, în interiorul siturilor reperate, să existe o autorizare de supraveghere arheologică, emisă de ministerul de resort!
Pe de altă parte, fără nicio intenţie de partizanat, de apartenenţă la vreuna dintre taberele ce se războiesc pe tema lucrărilor de reabilitare a Cetăţii Alba Carolina, trebuie să remarcăm că şi aici, sub presiunea termenelor de execuţie, s-a recurs frecvent la munca buldozerelor, în dauna şpaclului sau a pensulei arheologului! Un exemplu în acest sens îl constituie amfiteatrul din zona Ravelinului Trinitarienilor. Şi odată cu această precizare, ajungem la indolenţa unora dintre factorii responsabili tentaţi, poate, de liniştea pe care o oferă un „post călduţ” în sistemul bugetar, în spiritul celebrului „dolce far niente” românesc. Potrivit unor informaţii recente, dar neoficiale, instituţia condusă de domnul Drâmbărean se situează pe unul dintre locurile codaşe la nivel naţional, într-un clasament al sancţiunilor aplicate pentru încălcarea legislaţiei privitoare la patrimoniu. Şi, pentru a nu fi acuzată de subiectivism, am cerut părerea mai multor specialişti (cărora deocamdată nu le dezvăluim identitatea), concluzia fiind, din păcate, una tristă: la Alba Iulia, precum şi în alte zone ale judeţului, nu se mai poate vorbi despre cazuri izolate de ignorare a legislaţiei în domeniu, ci de instituirea unor practici abuzive, ce produc prejudicii incalculabile patrimoniului arheologic!
Iulia ALBU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Retro Parada Primăverii 2024, în Cetatea Alba Carolina: Un Citroen fabricat în 1923, printre cele peste 80 de bijuterii de epocă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Retro Parada Primăverii 2024, în Cetatea Alba Carolina: Un Citroen fabricat în 1923, printre cele peste 80 de bijuterii de epocă Sâmbătă, 20 aprilie 2024 , între orele 10-14, Cetatea Alba Carolina a găzduit Retro Parada Primaverii 2024 cu participarea estimativă a 85 de vehicule de epocă. Bijuteriile pe patru roți au fost expuse în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea