Rămâi conectat

Actualitate

Director general al Termoenergetica: Scumpirea gigacaloriei este INEVITABILĂ

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Iarna 2021-2022 va fi dificilă din punct de vedere financiar pentru majoritatea românilor, mai ales va fi o iarnă grea, cu multe temperaturi negative. Prețul gazelor a crescut, la fel și valoarea facturilor la energie electrică. Logic, tăvălugul scumpirilor a cuprins absolut toate produsele. Și, firește, vom plăti mai mult și pentru agentul termic.

Că este așa, o spune chiar Claudiu Crețu, director general al Termoenergetica. ””Mă aștept la o creștere, dar nu la una extraordinară. Din câte am văzut, toate au crescut și gazul și energia electrică”, a spus el pentru Antena 3.

O altă lovitură masivă pentru români ar fi eliminarea subvenţiei pentru gicacalorie, o măsură pe care statul o tot amână de câtiva ani. Deocamdată, guvernanții nu au luat, se pare o decizie, în acest sens. În orice caz, ministrul Muncii, Raluca Turcan, nu știe ce se va întâmpla, iar declarațiile sale se bat cap în cap: ba elimină subvenția pentru gigacalorie, ba nu o elimină.

CITEȘTE ȘI: Ajutorul de încălzire a locuinței pentru iarna 2021-2022: Regulile pentru solicitarea subvenției

Deşi Legislaţia în vigoare cere României să renunţe la această formă de sprijin şi să acorde ajutoare doar celor care au într-adevăr nevoie de ele, şi anume consumatorilor vulnerabili.

”Pentru energia termică, pentru gigacalorie, există o alta lege. O lege care a intrat în vigoare în anul 2016. Acea legea stabilea elminarea subvențiilor, concomitent cu stabilirea unor elemente tot de consuamtor vulnerabil sau de ajutoare a acelor persoane care nu pot să susțină achiziția de energie termică. Ultima amânare a apărut în 2018 și se aplica până în aprilie 2021”, a declarat, în acest sens, Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Autorităţilor nu le este însă foarte clar ce se va întâmpla cu subvenţiile pentru gigacalorie. Unii neagă dispariţia lor, alţii evită să răspundă pe această tema.

Întrebat dacă românii vor mai primi subvențiile anul acesta, Claudiu Crețu a răspuns: ”Din punctul meu de vedere, cu siguranță da. Această compensație pentru preț este în vigoare, tocmai de aceasta vreau să spun că nu vedem probleme în această iarnă”, a declarat directorul Termoenergetica.

Disparitia subvenţiei pentru gigacalorie poate conduce la dublarea sau triplarea facturilor. În Bucureşti, situaţia căldurii din sistemul centralizat este cel puţin delicată. Bucureştenii riscă nu doar să plătească mai mult, ci şi degeaba. Guvernul pregateşte acum mai multe măsuri de sprijin pentru populaţiei, însă rămâne de văzut în ce măsura va găsi surse de finanţare.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații

Ziarul Unirea

Publicat

în

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații În perioada 23-30 aprilie sunt instituite restricții de circulație pe banda 2 a Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, între kilometrii 45+500 și 45+800 de metri, calea 2 (sens Turda-Sebeș). Citește și: FOTO Drumul național DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș: Trafic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea