Rămâi conectat

Actualitate

Direcția de Sănătate Publică Alba demarează o campanie de informare despre depresie, de Ziua Mondială a Sănătății, sărbătorită în 7 aprilie

Dragoş Suciu

Publicat

în

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Alba, în colaborare cu Instituția Prefectului Alba, Consiliul Judeţean Alba, Autorități Publice Locale, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Alba, OAMGMAMR filiala Alba, Liga Studenţilor de la Universitatea 1 Decembrie 1918, organizaţii de voluntari: Crucea Roşie filiala Alba, Cercetaşii României filiala Alba, mass-media, organizează în perioada 7 – 17 aprilie 2017, activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei referitoare la depresie.

Ziua Mondială a Sănătății, sărbătorită la 7 aprilie, ne oferă în acest an o oportunitate unică de a ne mobiliza, acționa și a crește nivelul de conștientizare asupra unui subiect  de sănătate publică prea puțin abordat în ciuda consecințelor uneori devastatoare. Depresia provoacă suferință mentală cu impact asupra capacității oamenilor de a efectua chiar și cele mai simple sarcini de zi cu zi. Mai mult, depresia poate duce la sinucidere, acum a doua cauza de deces la nivel mondial,  în rândul tinerilor de 15-29 ani (OMS, 2017).

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, la nivel mondial, există mai mult de 300 de milioane de persoane afectate (reprezentând 4,4% din populaţia globului). Pe continentul european, peste 40 de milioane de persoane suferă de tulburări depresive, iar în România, prevalenţa este estimată la 5% din populaţia generală (931000 de cazuri). Datele statistice sunt relative având în vedere faptul că o multitudine de cazuri rămân nediagnosticate, fie datorită lipsei unor cunoştinţe cu privire la simptomatologia de debut a bolii, fie datorită neprezentării la medic din considerente subiective, diagnosticul unei boli psihice constituind, în mod empiric, un stigmat.

Depresia afectează oameni de toate vârstele, din toate categoriile sociale, și în acest context DSP Alba a ales parteneriatele menționate mai sus tocmai pentru a putea crește nivelul de conștientizare asupra acestei boli într-un mod cât mai eficient.

Prin cabinetele de medicina școlară şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Alba, Liga studenților de la Universitatea 1 Decembrie, vor fi organizate activităţi pentru stimularea unor modele de gândire pozitivă în rândul copiilor și a adolescenților cât și intervenții adresate părinților.

În plus, în data de 7 aprilie 2017, directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, Ec. Alexandru Sinea, alături de inspectorul şcolar general al IȘJ Alba, profesor Marcela Eugenia Dărămuş și Adrian Dușa. directorul Crucii Roșii filiala Alba, vor desfăşura activităţi de promovare a unor comportamente  sănătoase care previn apariţia depresiei (alimentaţie sănătoasă, activitate fizică) în şcolile din municipiul Alba Iulia.

Similar, directorul DSP Alba Ec. Alexandru Sinea va delega specialişti, în cadrul Comisiei de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice organizat de Instituția Prefectului Alba, pentru sensibilizarea în rândul persoanelor în vârstă cu privire la cauzele, consecințele și modalități de a obține ajutor în lupta împotriva depresiei.

În spitalele cu secții nou-născuți, OAMGMAMR filiala Alba prin asistenții medicali va derula activităţi de comunicare şi consiliere pentru prevenirea depresiei după naştere.

Prin activităţile preconizate, dorim să sensibilizăm populaţia asupra magnitudinii acestei probleme de sănătate publică, asupra recunoaşterii timpurii a simptomelor depresiei, dar şi asupra necesităţii depăşirii barierelor care blochează accesul la ajutorul de specialitate, dintre acestea cea mai importantă fiind stigmatizarea socială asociată afecţiunilor mentale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea