Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Din cauza regulilor UE, fermierii din Alba și-au făcut  51 de proiecte de depozitare a gunoiului de grajd în 3 ani

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pentru că UE impune reguli drastice împotriva poluării cu nitriți, fermierii din Alba și-au făcut  51 de proiecte de depozitare a gunoiului de grajd în 3 ani.

Platforma de depozitare a gunoiului de grajd este obligatorie pentru obținerea finanțării prin PNDR acordată proiectelor de investiții în zootehnie. Deținerea unei exploatații zootehnice atrage după sine obligații legale privind protecția mediului, chiar dacă exploatația nu este finanțată prin PNDR 2014-2020.

În cazul acţiunilor din fermele zootehnice cu mai puțin de 100 de vite, respectarea cerinţelor privind depozitarea/gestionarea adecvată a gunoiului de grajd şi a altor dejecţii de origine animală va fi validată la finalul investiţiei prin nota de constatare emisă de Garda Naţională de Mediu.

Platformele/amenajările pentru depozitarea gunoiului de grajd în fermele zootehnice se pot face în sistem individual (gospodăresc), caz în care solicitantul trebuie să aibă sau să prevadă platforme individuale conform prevederilor Codului de bune practici agricole pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi din surse agricole. Sunt acceptate pentru depozitarea temporară a gunoiului de grajd fermentat (compost) şi amenajările individuale de tip: grămezi de compost cu pat de paie sau întăritură de pământ şi grămezi de compost pe folii de plastic. Astfel, compostul (depozitat temporar în vederea împrăştierii) presupune o fază anterioară obligatorie în care gunoiul de grajd trebuie să treacă printr-o compostare, când trebuie să se evite orice posibilă scurgere a levigatului din gunoiul de grajd în sol/subsol/ape de suprafaţă.

În cazul în care solicitantul propune prin planul de afaceri amenajări individuale de tip: grămezi de compost cu pat de paie sau întăritură de pământ şi grămezi de compost pe folii de plastic, acestea sunt admise ca soluţii doar pentru depozitarea temporară a compostului pe pat de paie sau întăritură de pământ şi pe folii de plastic (sau orice material impermeabil polietilenă cu densitate mare), numai în situaţia în care gunoiul de grajd produs în ferma proprie este prelucrat în vederea obţinerii compostului şi urmează a fi utilizat ca fertilizant. În acest caz, solicitanții care deţin suprafeţe de teren agricol, iar prin planul de afaceri îşi propun să utilizeze gunoiul de grajd ca îngrăşământ organic de origine animală, nu au obligaţia să încheie un contract cu o platformă pentru depozitarea gunoiului de grajd autorizată/ comunală, dacă dimensionarea platformei/amenajării temporare corespunde cu numărul de animale din exploataţie şi cu perioadele de interdicţie pentru aplicarea gunoiului de grajd pe terenul agricol.

Potrivit unui bilanț al Agenției pentru Protecția Mediului Alba, din 2017 până în iunie 2019, 51 de crescători de animale din Alba și-au depus solicitări pentru autorizații de mediu în vederea construirii unor platforme de depozitare a gunoiului de grajd. Vorbim aici de fermieri mici sau medii, marile ferme din județ – majoritatea!,  având deja din startul demarării afacerii prevăzută în planul de construcție respectiva platformă de depozitare. Existența platformelor de depozitare a gunoiului de grajd a fost impusă de UE, ca regulă de mediu, pentru accesarea unor subvenții europene în vederea inițierii sau derulării unor afaceri în zootehnie.

Cum au evoluat lucrurile în Alba

Avizele date de APM Alba au fost majoritatea pentru: construire platformă gunoi de grajd, construire fânar, celulă siloz și rampă depozitare gunoi, platformă de gunoi și bazin colector purin, construire adăposturi deschise pentru animale, lagună dejecţii, amenajare sală de muls în:  Valea Lungă, Galda de Jos, satele Purcăreți, Pianu de Jos, Pianu de Sus din comuna Pianu, Gârda de Sus cu satele Ocoale, Ghețar, Dealu Frumos, Hănășești, Mununa, Cut, Albac centru și satele Rusești, Budăiești, Rogoz, Dealul Lămășoi, comuna Scărișoara, în satul Sfoartea, și în satul Florești, Arieșeni, cu satul Fața Cristesei, satul Dealul Bujorului, satul Izlaz,  Vințu de Jos, Daia Română, satele Deoncești, Bilănești din comuna Sohodol, Sebeșel – Săsciori, Roşia de Secaș cu satul Tău, sat Țelna – comuna Ighiu, sat Fericet, comuna Horea.

Dacă în 2017 au fost date doar 10 avize de mediu pentru depozitarea în regulă a gunoiului de grajd, în 2018 au fost emise 32 de avize de mediu iar până în iunie 2019 au fost date 9 avize de mediu.

În cadrul proiectului ”Controlul integrat al poluării cu nutrienți” în regiunea de dezvoltare Centru, derulat prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, a fost edificată singura platforma comunală de gunoi de grajd din Alba, la Sântimbru, cu o capacitate de 2000 tone, o investiție de 1.180.000 lei. Proiectul „Controlul integrat al poluării cu nutrienţi” este finanţat de Guvernul României dintr-un împrumut rambursabil de 50 milioane de euro acordat de Banca Mondială şi un ajutor financiar nerambursabil de 5,5 milioane de dolari, acordat de Fondul Global de Mediu (GEF).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Oameni cu inimă mare: Un tânăr frizer din Sebeș a tuns gratis copiii de la două orfelinate

Bogdan Ilea

Publicat

în

Oameni cu inimă mare: Un tânăr frizer din Sebeș a tuns gratis copiii de la două orfelinate Alex Fulea, un tânăr frizer din Sebeș, alături de colegii săi din Sibiu, au tuns mai mulți copilași de la două orfelinate din Sibiu. Gestul nu s-a oprit aici, strângând cu ajutorul cliențiilor mai multe haine, jucării și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea