Rămâi conectat

Actualitate

Din acest an școlar, elevii claselor a XI-a și a XII-a ar putea avea manuale gratuite. CNE salută declarația ministrului Educației

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Din acest an școlar, elevii de clasa a XI-a și a XII-a ar putea avea manuale gratuite, a precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Antena 3, declarația sa fiind apreciată de Consiliul Național al Elevilor.

Sorin Campeanu„Da, toți elevii vor avea manuale la începutul anului. În premieră vreau să vă spun că vor avea manuale și elevii de clasa a 11-a și a 12-a, elevi care nu aveau până acum manuale. Legea 1 din 2011 prevede această obligativitate a manualelor gratuite. La clasa a 11-a există disponibilitate și resurse financiare. Elevii sunt cei care au făcut demersul”, a spus ministrul Educației.

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) şi Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) îl felicită pe ministrul Sorin Mihai Câmpeanu pentru „interesul manifestat faţă de respectarea drepturilor legitime ale elevilor, cum ar fi cel la manuale gratuite pe tot parcursul învăţamântului de stat, contrar predecesorilor săi de la conducere ministerului care au refuzat să respecte legea şi au ignorat doleanţele elevilor”, se arată într-un comunicat CNE.

Reprezentanţii elevilor mai spun că în perioada următoare se vor întâlni cu mai-marii din Educaţie pentru a discuta despre  modul în care se vor aplica prevederile legii în privinţa manualelor şcolare gratuite. De asemenea, elevii vor solicita reprezentanţilor ministerului alocarea sumei necesare pentru achiziţionarea manualelor aferente anului şcolar viitor, în Legea bugetului de stat pentru anul 2016, scrie Adevărul.

“Faptul că după patru ani de când Legea Educaţiei nr. 1/2011 e în vigoare ne aflăm în situaţia în care Ministerul recunoaşte şi începe demersurile de a respecta dreptul elevilor de clasele a XI-a şi a XII-a de a beneficia de manuale gratuite este lăudabil pentru actualul ministru şi de condamnat  pentru fostele mandate. Important din acest moment e să identificăm mecanismele prin care vor ajunge manualele la elevi şi sperăm ca Ministerul Educaţiei să finanţeze cu o sumă corespunzătoare pentru acest an şcolar, iar anul viitor să garanteze manuale gratuite pentru toţi elevii şi toate materiile de studiu. Felicităm Ministerul Educaţiei pentru că a iniţiat acest demers normal şi aşteptat de mult timp.” a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Horia-Şerban Oniţa.

“Domnul ministru Cîmpeanu este primul ministru al educaţiei, din anul 2011 încoace, care doreşte respectarea legea în privinţa manualelor pentru ciclul liceal superior, contrar predecesorilor săi care ignorau flagrant litera legii şi părerile reprezentanţilor elevilor. Prin această măsură, rezultatele la examenul de bacalaureat vor fi îmbunătăţite în mod direct, iar calitatea educaţiei va creşte, până în prezent statul neasigurând pentru elevii din clasele a XI-a şi a XII-a nici măcar minimul necesar, adică suportul de curs.” a declarat preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Constantin-Alexandru Manda.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea