Din 2018, lucrările de la Evaluarea Națională și Bacalureat ar putea fi corectate online, iar probele orale vor fi susținute în februarie
Ministerul Educaţiei vrea, ca din 2018, să digitalizeze parţial examenele naţionale. Lucrările scrise ale elevilor vor fi scanate şi încărcate online, iar profesorii din comisiile de examinare le vor corecta din faţa calculatorului. O altă noutate anunţată pentru viitorul an şcolar se referă la Bacalaureat. Examenul va începe în februarie, nu în iunie, ca până acum.
În vara anului viitor, profesorii vor putea corecta lucrările de la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat direct din fotoliul de acasă. O hotărâre cu care părinţii nu sunt de acord şi care nici nu ar fi legală.
„Nu există cadru instituțional pentru așa ceva. Metodologia spune clar că evaluatorii sunt înregistrați, sunt verificați, și așa mai departe. Ce înregistrare și ce verificare se mai poate face în condițiile în care acesta va corecta lucrările online, de acasă, într-o discuție cu copilul, cu soția, hai să mai corectăm și o lucrare”, spune Eugen Ilea, vicepreşedinte Federaţia Asociaţiilor de Părinţi.
Lucrările vor fi scanate şi încărcate apoi pe un server al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. În plus, fiecare lucrare va avea un cod unic de bare pentru identificare. Ministerul spune că, astfel, se reduc şi mai mult tentativele de fraudă.
„S-ar dori ca în momentul în care se face corectarea să apară şi o justificare, iar acest borderou de notare să fie accesibil elevilor, astfel încât să poată vedea acea justificare a notei şi să înţeleagă de ce li s-a scăzut acolo unde i-a scăzut”, spune Ioana Băltăreţu presedintele Consilului Naţional al Elevilor.
O altă modificare îi vizează pe elevii de clasa a XII-a. Probele orale ale Bacalaureatului vor fi susţinute cu patru luni mai devreme decât acum. Elevii vor susţine primele examene în luna februarie. Teoretic, un elev poate începe probele de Bacalaureat iarna, dar nu mai poate prinde „scrisul”, dacă rămâne corigent.
„Eu zic că este un avantaj, pentru că se vor mai degreva activitățile și vor avea timp și de pregătire pentru probele scrise. Și, în același timp, și cadrele vor mai fi degrevate de acea aglomerare din perioada examenului”, mai spune Eugen Ilea.
Liviu Pop anunţa modificări încă de acum o lună.
„Toate documentele pentru evaluarea naţională şi examenul de Bacalaureat vor fi digitalizate. Lucrările se vor corecta de pe calculator de evaluatorul care va sta acasă sau la centrul de corectură sau la şcoală, dacă acasă nu are calculator”, afirma ministrul Educației, la începutul acestei luni.
Propunerile au fost prezentate de Ministerul Educaţiei în Consiliul pentru Dialog Social şi ar urma să fie adoptate prin ordin de ministru pe 1 septembrie.
sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
PENSII 2025: Proiectul de modificare a regulilor de pensionare pentru magistrați, aviz favorabil al deputaților din Comisia de buget
PENSII 2025: Proiectul de modificare a regulilor de pensionare pentru magistrați, aviz favorabil al deputaților din Comisia de buget Deputații din Comisia pentru buget au avizat favorabil, marți, 22 aprilie 2025 proiectul de modificare a regulilor de pensionare pentru magistrați, inițiat de liderii coaliției de guvernare, proiect care propune ca de la începutul anului 2026 […]
Când vor avea loc funeraliile Papei Francisc: Șefi de stat, demnitari şi credincioşi, participanți la ceremonialul de la Bazilica Sfântul Petru
Când vor avea loc funeraliile Papei Francisc: Șefi de stat, demnitari şi credincioşi, participanți la ceremonialul de la Bazilica Sfântul Petru Congregaţia Cardinalilor a decis că funeraliile Papei vor avea loc sâmbătă, 26 aprilie, la ora 10.00 (ora 11.00, ora României), la Bazilica Sfântul Petru. Sicriul Papei va fi transferat la Bazilica Sfântul Petru în […]
”Minionii” care salvează vieți: Noul tip de parapete a început să fie montat pe mai multe drumuri din România
”Minionii” care salvează vieți: Noul tip de parapete a început să fie montat pe mai multe drumuri din România Costă aproape patru mii de lei pe metru şi au salvat până acum sute de vieți, pe șoselele din România. Vorbim despre parapetele pe rulouri care au început să fie montate în ultimii ani şi în […]