Efectele pandemiei și-au făcut simțită prezența și în domeniul justiției, fapt care a necesitat anumite schimbări, atât pozitive, cât și negative. Joi, la Radio Unirea Fm, judecătorul Aurelian Mocan, purtător de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia, împreună cu avocat Codruța Șuteu au prezentat o parte din problemele și temerile cu care s-au confruntat, ca oameni ai legii, în această perioadă tumultuoasă.
Judecătorul Aurelian Mocan a explicat că, în ciuda schimbărilor care au survenit pe parcursul anului anterior, măsurile care au fost adoptate nu au afectat accesul la justiție și nici substanța drepturilor.
Dintre efectele pozitive pe care pandemia le-a avut asupra sistemului judiciar la nivelul Curții de Apel Alba Iulia au fost menționate programarea pe ore a ședințelor de judecată, lucru care a permis o mai bună organizare internă și o evitare a aglomerării instanțelor. Cu toate acestea, nu se știe dacă această măsura va fi menținută și pe viitor, sau doar pe perioada stării de alertă ,,se va decide la nivelul conducerii care este cea mai bună formulă.’’
Având în vedere faptul că pe durata stării de urgență cauzele au fost suspendate în baza unei dispoziții legale (în baza unei hotărâri CSM), vacanța judecătorească a fost redusă de la două luni la o lună, iar concediile au fost reduse pentru a reechilibra lucrurile și pentru a asigura o eficientizare a instanțelor.
Dosarul electronic este viitorul
Un alt aspect pozitiv este considerat a fi dosarul electronic, o inițiativă a conducerii Curții de Apel Alba Iulia. ,,Această decizie nu a avut în vedere contextul pandemiei, ci pur și simplu facilitarea accesului la dosar, dar demersul s-a dovedit a fi deosebit de util în timpul pandemiei’’. O dată cu introducerea acestei facilități s-a observat o creștere exponențială a numărului de accesări a dosarului comparativ cu anii trecuți, acesta putând fi accesat atât de părți cât și de avocații acestora.
,,Dosarul electronic este viitorul. Dosarul electronic va funcționa și pe viitor, fără îndoială, cu deosebirea că se vor introduce și alte aplicații care să faciliteze activitatea judiciară în general, exercițiul drepturilor procesuale ale părților, acesta fiind și scopul pentru care a fost introdus dosarul’’ – a declarat judecătorul Aurelian Mocan pentru Radio Unirea Fm.