Rămâi conectat

Actualitate

DGASPC Alba: Dezbatere pe tema parteneriatului public-privat în furnizarea de servicii sociale

Publicat

în

La sfârşitul săptămânii trecute, în sala de şedinţe a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba din cadrul Centrului de Servicii Comunitare Arnsberg Alba Iulia, s-a organizat  o dezbatere pe tema: Importanţa imaginii în parteneriatul public – privat, desfăşurată în cadrul Proiectului “Parteneriat public – privat pentru calitate în furnizarea de servicii sociale în judeţele Alba, Botoşani şi Ialomiţa. Acesta a reprezentat prima activitate practică a cursului de formare a specialiştilor din organizaţiile neguvernamentale pentru îmbunătăţirea parteneriatului public-privat în domeniul social.

Proiectul este implementat de Centrul de Resurse şi Informare pentru Profesiuni Sociale Bucureşti (CRIPS) în parteneriat cu Asociaţia pentru Persoane Vârstnice şi Copii în Dificultate “Familia 2004” Blaj, finanţat prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative din Fondul Social European.

La dezbatere au participat reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale implicate în proiect, respectiv: Caritas Asistenţă Socială  – Filiala Organizaţiei Caritas Alba Iulia, Asociaţia Naţională a Surzilor din România – Filiala Alba, Organizaţia pentru Copii şi Adulţi cu Nevoi Speciale Trebuie!Sebeş, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Ocna Mureş, Asociaţia „Familia 2004” Blaj, Asociaţia Caritas Mitropolitan Greco – Catolic Blaj, Societatea de Ajutorare Diakonia Alba Iulia, Asociaţia Nonguvernamentală „Maria Beatrice” Alba Iulia,  precum şi reprezentanţi ai sectorului public, respectiv ai Serviciului Public de Asistenţă Socială Alba şi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul întâlnirii s-au prezentat serviciile oferite beneficiarilor de către organizaţiile neguvernamentale implicate în proiect, tipurile de parteneriate încheiate cu furnizorii publici, modalităţile de comunicare la nivel intra şi inter organizaţional, precum şi  modalităţile prin care organizaţiile nonguvernamentale îşi promovează imaginea.

De asemenea, s-au discutat aspecte referitoare la valorile individuale şi comune ale parteneriatului public-privat şi au fost identificaţi factorii de succes, dar şi barierele care apar în cadrul parteneriatului public-privat.

Reprezentanţii DGASPC Alba  au prezentat  tipurile de servicii sociale care se derulează în parteneriat public –privat,  intenţiile referitoare la contractarea / concesionarea altor tipuri de servicii, modalităţile prin care DGASPC Alba, ca furnizor public de servicii sociale, poate să susţină financiar asigurarea unor servicii de calitate, precum şi necesitatea de a exista un cost / tip de serviciu furnizat şi nu pentru o structură funcţională cum stabileşte în prezent  HG nr. 23/ 2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale.

Au fost prezentate nevoile sociale identificate la nivel de judeţ de către autorităţile publice locale în scopul stabilirii unor modalităţi de soluţionare a acestora de către furnizorii publici în parteneriat cu furnizorii privaţi.

Un alt element luat în dezbatere a fost cel referitor la necesitatea implicării organizaţiilor neguvernamentale în elaborarea elementelor de dezvoltare strategică şi comunitară de către autorităţile publice locale şi ca  parteneri în aplicarea politicilor publice şi în determinarea standardelor de cost pentru fiecare tip de serviciu furnizat.

Abordarea parteneriatelor, atât din punct de vedere formal, cât şi informal, a fost apreciată de către participanţi care au susţinut ideea organizării unor mese rotunde cu scopul favorizării dialogului dintre părţi pentru discutarea problemelor comunitare şi identificarea unor soluţii în avantajul beneficiarilor – persoane aparţinând grupurilor vulnerabile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Ministrul Educației: Cei care vor intra în clasa a V-a şi a IX-a vor intra pe un altfel de sistem – un cu totul altfel de Bacalaureat

Publicat

în

Ministrul Educației: Cei care vor intra în clasa a V-a şi a IX-a vor intra pe un altfel de sistem – un cu totul altfel de Bacalaureat

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că cei care vor intra în clasele a IX-a şi a V-a în anul şcolar următor vor intra pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor în programul „România Educată”, iar rezultatele se vor vedea abia în 2027, după primul ciclu de patru ani.

Sorin Cîmpeanu a vorbit, sâmbătă, într-o emisiune la Digi24, despre schimbările din sistemul de educaţie, el făcând referire la programul „România Educată”, relatează News.ro.

„Cei care vor intra în clasa a IX-a vor intra pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor în Programul România Educată. De asemenea, cei care vor intra în clasa a V-a , vor intra pe un altfel de sistem. Dacă intră în anul 2023 pe un altfel de sistem, înseamnă că primele lucruri cu adevărat finalizate vor fi în anul 2027, după un ciclu de 4 ani. Respectiv un cu totul altfel de bacalaureat, o generalizare a standardizării evaluării, o generalizare a proceselor de digitalizare în educaţie, o formare a cadrelor didactice din perspectiva pedagogiei digitale, un procent mult ameliorat din perspectiva evaluării şcolare. Acestea trebuie privite în raport şi cu termenul de 2026, înainte de 2027 când se finalizează toate proiectele educaţionale din PNRR aflate sub tutela României Educată”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Întrebat care este scopul, Cîmpeanu a explicat că este vorba de calitate şi performanţă în educaţie.

„Proiectul are două obiective majore. Unul este calitatea şi performanţa în educaţie, cel de-al doilea este echitatea în educaţie. Accesul tuturor la educaţia de calitate. Aceste două lucruri, cu siguranţă, vor putea să amelioreze semnificativ nivelul de analfabetism funcţional (…) Am insistat să nu pierdem acest an, să nu aşteptăm anul 2024 termenul până la care Ministerul Educaţiei s-a angajat ca din PNRR, componenta de digitalizare, care are 1,13 miliarde euro finanţare, să aibă propria platformă de testare standardizată. Acum, în România, există o platformă de testare standardizată. De ce să nu o folosim acum la nivel pilot aşa încât să începem generalizarea acestei evaluări standardizate atunci când vom avea propria platformă la Ministerul Educaţiei. Altfel, în 2024 ar trebui atunci să trecem la testarea evaluării standardizate”, a declarat Cîmpeanu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Școlile din România schimbă tablele clasice. Se renunță la cretă și burete

Publicat

în

Școlile din România schimbă tablele clasice. Se renunță la cretă și burete

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că se doreşte schimbarea tablelor şcolare clasice, cu cretă, cu table interactive, în toate cele peste 80.000 de săli de clasă din România. Cu ajutorul acestor table, elevii vor putea, în timp real, să preia informaţiile pe laptop, tabletă sau telefonul mobil.

Sorin Cîmpeanu a declarat, sâmbătă, la Digi24 că rolul profesorului s-a schimbat şi că acesta trebuie să aibă rolul de indrumător al elevului, informează News.ro.

”Ne propunem înlocuirea tablei clasice cu cretă şi butere de către table interactive, în toate cele peste 80.000 de săli de clasă din România. De ce profesorul va trebui şi va înţelege că rolul s-a schimbat, că trebuie să aibă o componentă mai puternică de facilitator de învăţare, de îndrumare a elevilor între acele surse de informare care sunt atât de multe şi atât de la îndemână, dar nu sunt toate bune. Rolul profesorului este acela de a-i îndruma pe elevi”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ministrul Educaţiei a explicat care sunt beneficiile unei table interactive.

”Având o tablă interactivă, chiar şi profesorii care nu au competenţe digitale atât de dezvoltate vor putea să scrie cu markerul pe tablă exact aşa cum scriau cu creta pe tablă. Elevii vor avea avantajul, dincolo de dispariţia buterelui, pentru că e clar că se pot şterge mai uşor şi într-o manieră protectoare pentru mediu, ele vor putea să fie preluate pe orice dispozitiv al elevilor. Cum spuneam, laptop, tabletă, chiar şi pe telefon, ceea ce se predă. Vor putea avea acces chiar şi în acele situaţii speciale când nu vor putea să vină la şcoală, îşi vor putea descărca în timp real, lecţia. Acesta este avantajul unei simple table interactive”, a declarat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a precizat că profesorii vor avea la îndemână şi motoare de căutare pentru a le exemplifica elevilor cu imagini video, mai uşor de reţinut.

”Mai apoi, sunt convins că fiecare profesor, având la îndemână acel motor de căutare, atunci când va avea nevoie, va dori să explice la fizică, la chimie, biologie, o singură căutare îl vor duce către experimente disponibile în format video care vor fi mai atrăgătoare pentru elevi, pe de altă parte mult mai eficiente din perspectiva competenţelor pe care elevul trebuie să şi le însuţească în urma acelor lecţii. Asta însemană o transformare a abordării profesorilor”, a declarat Cîmpeanu.

Ministrul a subliniat şi nevoia de o salarizare motivantă a profesorilor.

”Pentru că e o utopie să îţi doreşti o educaţie de calitate fără profesori, după cum este la fel de utopic să îţi doreşti profesori buni, absolvenţi ai universităţilor, dintre cei mai buni, care să îmbrăţişeze cariera didactică, fără o salarizare motivantă. E nevoie de resurse financiare. Sigur, le cerem mai mult profesorilor, dar trebuie să le si oferim. Va trebui să fie, în opinia mea, 25 la sută din salariul maxim din grila bugetară, alţii spun salariul mediu pe economie (…) Evaluarea cadrelor didactice se schimbă, titularizarea nu cred că este un lucru pe care trebuie să îl schimbăm”, a declarat Sorin Cîmpeanu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

CRIMĂ în județul vecin: Un tânăr a ucis în bătaie un cioban și a fugit

Publicat

în

CRIMĂ în județul vecin: Un tânăr a ucis în bătaie un cioban și a fugit

Un tânăr de 26 de ani a fost prins sâmbătă în județul Sibiu, fiind bănuit că a ucis un cioban în vârstă de 65 de ani.

Un bărbat a sesizat sâmbătă Poliția Sibiu că, în extravilanul localității Buzd, comuna Brateiu, la o stână pe care o administrează, l-a găsit decedat pe un angajat, un bărbat în vârstă de 65 de ani, domiciliat în localitatea Șaroș pe Târnave, informează Mediafax.

Echipajul SMURD Sibiu care a intervenit în urma sesizării a constatat decesul bărbatului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Criminaliștii au stabilit că decesul ar fi survenit ca urmare a comiterii unei fapte cu violență.

Astfel, cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, iar după primele investigații a fost identificat și prins un bărbat în vârstă de 26 de ani, din localitatea Blăjel, bănuit că ar fi comis fapta, potrivit IPJ Sibiu.

Trupul bărbatului decedat a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Sibiu în vederea efectuării autopsiei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare