Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Curier Județean

DGASPC Alba: 30 de copii din sistemul de protecție au participat la prima sesiune de informare și conștientizare în privința traficului de minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

DGASPC Alba: 30 de copii din sistemul de protecție au participat la prima sesiune de informare și conștientizare în privința traficului de minori

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba este partener în cadrul proiectului “PACT.CO Prevenire, Advocacy și Conștientizare împotriva Traficului de Copii”, implementat de către Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) și Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina (IPSB), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

În cadrul proiectului, în perioada aprilie-iunie 2023, se desfășoară campania naţională de informare şi conştientizare privind traficul de persoane în rândul a 600 de copii cu vârstă între 8-18 ani aflaţi în centre de zi, centre de plasament în regim rezidenţial şi/ sau centre de plasament în regim de urgenţă sau aflaţi în plasament la asistenţi maternali profesionişti din 20 de judeţe, şi anume: Iaşi, Vaslui, Bacău, Vrancea, Galaţi, Suceava, Botoşani, Neamţ, Bistriţa, Maramureş, Prahova, Buzău, Ilfov, Giurgiu şi Bucureşti.

Campania constă în realizarea unei caravane privind sclavia modernă a copiilor, traficul de minori, redată prin poveşti şi teatru, precum şi în sesiuni de discuţii asupra problematicii traficului de copii, cauzele, efectele, modul de recrutare şi metodele de evitare. În cadrul campaniei se organizează și un concurs de mesaje la care vor participa copiii din sistemul de protecţie din cele 20 de judeţe, pe parcursul lunii mai 2023, câştigătorii fiind anunţaţi în data de 1 iunie 2023.

Debutul campaniei a avut loc în județul Alba, la Alba Iulia, joi, 20 aprilie 2023, când 30 de copii din sistemul de protecție au participat, alături de reprezentanții DGASPC Alba, la prima sesiune de informare și conștientizare în privința traficului de minori, realizată de dl Cristi Danileț, militant pentru educația juridică a copiilor.

Temele de dezbatere au fost: reguli prescrise de stat cu privire la furt și tâlhărie; reguli de siguranță pentru navigarea pe internet; aspecte ale vieții intime în folosirea telefonului mobil.
De asemenea, au fost abordate aspecte privind traficul de persoane din mediul fizic şi din cel online, necesitatea copiilor de a nu vorbi cu străinii, de a bloca hărţuitorii şi de a-i raporta la organele legii. Sesiunea a fost una interactivă, copiii din sistemul de protecţie din cadrul DGASPC Alba adresând numeroase întrebări dlui judecător.

Campania se desfăşoară în contextul actual în care România, potrivit datelor Comisiei Europene, în 2021 alături de Bulgaria deţine primele locuri cu cele mai multe victime care sunt cetăţeni ai Uniunii Europene. Potrivit Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane (ANITP), în anul 2021, 56% dintre victimele înregistrate oficial sunt copii, cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 ani (89%), fetele fiind cele mai afectate (90%), forma principală de exploatare fiind cea sexuală.

Potrivit Raportului Comisiei parlamentare de anchetă privind situaţia cazurilor copiilor dispăruţi din 2020, Inspectoratul General al Poliţiei Române declara că în urma statisticilor făcute de instituţie, 40% din cazurile de minori dispăruţi provin din sistemul de protecţie a copilului, majoritatea ajungând victime ale traficului de minori.

Scopul proiectului, implementat de către Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului și Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, este îmbunătățirea serviciilor acordate victimelor traficului de minori prin acțiuni de watchdog, de advocacy pentru modificarea cadrului de politici publice la nivel național și regional de conștientizare a victimelor/potențiale victime, de pregătire a profesioniștilor din sistemul de protecția a copilului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Au fost desemnați câștigătorii concursului „Prietenii pompierilor”: Peste 80 de elevi din Alba au participat în evenimentul educativ și sportiv organizat de ISU Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Au fost desemnați câștigătorii concursului „Prietenii pompierilor”: Peste 80 de elevi din Alba au participat în evenimentul educativ și sportiv organizat de ISU Alba Peste 80 de elevi din județul Alba au participat în evenimentul educativ, tehnico-aplicativ și sportiv, denumit „Prietenii pompierilor” care are ca obiective dezvoltarea capacităţilor de înţelegere şi de apreciere a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea